Κορονοϊός: Απότομη αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα – Τα ευρήματα για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Για ευρήματα στα λύματα της Αττικής κατά τη διάρκεια των εορτών μίλησε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής τόνισε: “Το ιικό φορτίο το προηγούμενο δεκαήμερο σε γενικές γραμμές ήταν μειωμένο και είναι. Ωστόσο καταγράψαμε τις ημέρες των Χριστουγέννων και τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς μία αύξηση απότομη, η οποία δεν ήταν τυχαία διότι επαναλήφθηκε 2-3 μέρες και αυτό φαίνεται ότι συνέβη διότι υπήρξε μία διασπορά εντός δικτύου υδάτων”.

Όπως, είπε, το ΕΚΠΑ παρακολουθεί την Ψυττάλεια η οποία αποτυπώνει το τι αποτίθεται στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, ωστόσο υπάρχει μέρος του πληθυσμού που διαμένει εκτός δικτύου ΕΥΔΑΠ όπως η ανατολική Αττική ή κομμάτι της δυτικής Αττικής.

“Αυτό που παρατηρήσαμε αυτό το δεκαήμερο ήταν μειωμένος πληθυσμός στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, περίπου 500.000 κόσμος και εκείνες τις ημέρες υπήρξε μια αύξηση της κινητικότητας. Επομένως αυτά που είδαμε αυτό το δεκαήμερο είναι μία ένδειξη ότι υπήρξε κάποια διασπορά, δεν υπάρχει τάση αύξησης ακόμα του ιικού φορτίου στα λύματα ωστόσο θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή και να τηρούνται τα μέτρα ευλαβικά” τόνισε.

“Πιστεύουμε ότι αυτή την εβδομάδα θα υπάρξει επιστροφή του κόσμου στις κατοικίες του και σε μια κανονικότητα. Η επόμενη εβδομάδα είναι κανονική εργάσιμη και θα δούμε πώς πάει η διασπορά μέσα από τα λύματα, οπότε θα είμαστε σε θέση να κάνουμε μία προβολή το επόμενο δεκαήμερο, δηλαδή έως τις 20 Ιανουαρίου τι μπορεί να συμβεί” συμπλήρωσε και χαρακτήρισε σωστά τα μέτρα της κυβέρνησης για αυστηροποίηση του lockdown.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.