Κορονοϊός: Ανησυχία για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού – Τα στοιχεία ανά ηλικιακή ομάδα

Οι ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και η αδυναμία χάραξης κοινής πανευρωπαϊκής πολιτικής στο θέμα του εμβολίου της AstraZeneca προκαλεί δυσπιστία στον κόσμο, ενώ δυσκολεύει την επίτευξη των στόχων του εμβολιαστικού προγράμματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα στη χώρα μας, στις ηλικίες 60-64, μόλις το 47% είτε έχει κάνει μία δόση εμβολίου, είτε έχει κλείσει ραντεβού για να κάνει, ποσοστό μειωμένο κατά 8% συγκριτικά με δύο εβδομάδες πριν. Στη συγκεκριμένη κατηγορία γίνονται κυρίως εμβολιασμοί με AstraZeneca.

Ακόμη και στις υπόλοιπες ηλικίες οι πολίτες εμφανίζονται διστακτικοί, καθώς με εξαίρεση εκείνους μεταξύ 75 και 79 ετών, η εμβολιαστική ανταπόκριση μετά βίας ξεπερνά το 60%. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Καθημερινή στις ηλικίες 65-69 έχει προσέλθει για εμβόλιο (ή έχει κλείσει ραντεβού) το 50%. Το ποσοστό μεγαλώνει αισθητά στη δεκαετία 70 έως 80. Στο ηλικιακή ομάδα 70-74 το ίδιο ποσοστό ανεβαίνει στο 57%, ενώ στους 75-79 “εκτοξεύεται” στο 75%, που θεωρείται ιδιαιτέρως ικανοποιητικό. Στις ηλικίες 80-84 το ποσοστό ανέρχεται στο 63%, ενώ, τέλος, στους 85 και άνω φτάνει το 62%. Αν κάποιος υπολογίσει τον συνολικό μέσο όρο των πολιτών από 60 ετών και πάνω που είτε έχουν εμβολιαστεί είτε έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό, θα διαπιστώσει πως ανέρχεται στο 60%. Πρόκειται για ένα ποσοστό, το οποίο χρήζει βελτίωσης. Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι τυχαίες οι συναντήσεις που πραγματοποίησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη και την Παρασκευή με ανθρώπους ηλικίας από 60 ετών και πάνω.

Συνάντηση Μητσοτάκη με συνταξιούχους: Να πείσουμε τους ηλικιωμένους για το εμβόλιο

«Θα πρέπει να κάνουμε όλοι μία προσπάθεια να πείσουμε τους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας -κατά κανόνα συνταξιούχους- να προσέλθουν και να κάνουν το εμβόλιο. Γιατί το λέω αυτό με τόσο μεγάλη ένταση; Διότι πια έχουμε απτές αποδείξεις, όχι μόνο από το εξωτερικό αλλά και από τα στοιχεία που έχουμε από την Ελλάδα, ότι η μεγάλη πλειοψηφία, η συντριπτική πλειοψηφία των ηλικιωμένων συμπολιτών μας οι οποίοι αρρωσταίνουν διασωληνώνονται ή δυστυχώς χάνουν τη ζωή τους είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Ανώτατης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδος Ιδιωτικού Τομέα Δημήτρη Ανδρεαδάκη, τον Αντιπρόεδρο της Συνομοσπονδίας Βασίλειο Αποστολόπουλο και τον Εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου, Ηλία Ηλιόπουλο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ