Κορκίδης:«Σκληρό παράδειγμα η Κύπρος»

Κορκίδης:«Σκληρό παράδειγμα η Κύπρος»

Για «σκληρό παράδειγμα προς τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου» κάνει λόγο η δήλωση του Προέδρου της ΕΣΕΕ, κ. Βασίλη Κορκίδη, για την οδυνηρή απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο.

Ο κ. Κορκίδης αναφέρει στη δήλωσή του:

Η τελική απόφαση του Eurogroup για την Ευρωπαϊκή “διάσωση” της  Κύπρου ήταν η πλέον οδυνηρή για την οικονομία της, στέλνοντας ταυτόχρονα ένα σκληρό μήνυμα παραδειγματισμού στις αδύναμες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και αποδυναμώνοντας περαιτέρω την χρηματοπιστωτική τους πίστη.

Το Γερμανικό σχέδιο με στόχο να “σακατέψει” την Κύπρο ολοκληρώθηκε τάχιστα μετά τους χειρισμούς “αυτοκτονίας” των πολιτικών και τραπεζιτών της Μεγαλονήσου.

Δυστυχώς, ο συνδυασμός ενός “κακού” διαπραγματευτή όπως η Γερμανία και ενός “άπειρου” όπως η νέα Κυπριακή Κυβέρνηση δημιούργησαν με αδέξιους χειρισμούς, εν θερμώ αποφάσεις και πρόχειρες διαπιστώσεις, επικίνδυνες καταστάσεις που κατέληξαν σε τραγικό αποτέλεσμα.

Βρυξέλλες και Λευκωσία με περίεργους πολιτικούς ελιγμούς έδωσαν τελικά “λύσεις Βερολίνου” σε οικονομικά και τραπεζικά προβλήματα καταδικάζοντας την κυπριακή αγορά και οικονομία σε μία βαθιά και μακριά περίοδο ύφεσης και χρέους.

Οι λανθασμένοι χειρισμοί του “καλού”, του “κακού” και του “άπειρου” στo Ευρωπαϊκό     “γουέστερν” που παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες με πρωταγωνίστρια την Κύπρο, προκάλεσαν σοβαρούς  τριγμούς οικονομικής αστάθειας και κινδύνους κοινωνικής κατάρρευσης των αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης.

Η τραγική κατάσταση στην Κύπρο θα έχει σίγουρα άμεσες επιπτώσεις στην ελληνική αγορά, αφού μεγάλο μέρος της εγχώριας επιχειρηματικότητας έχει στενές σχέσεις με κυπριακές εταιρίες. Ως γνωστό 1600 μικρές και μεγάλες ελληνικές ναυτιλιακές, εμπορικές και τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν έδρα στην Κύπρο, απειλούνται με κλείσιμο λόγω του κινδύνου να χαθούν, να δεσμευτούν ή να κουρευτούν λογαριασμοί όψεως με τα απαραίτητα κεφάλαια κίνησης τους. Εκ των πραγμάτων, και λόγω της δομής των δύο οικονομιών, η τρέχουσα χαοτική κατάσταση δεν θα έχει μοναδικό θύμα το τραπεζικό σύστημα αλλά θα επιδράσει αρνητικά στη ναυτιλία, στο εμπόριο και στον τουρισμό τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα.

Σοβαρά προβλήματα στην ελληνική αγορά θα δημιουργηθούν από την “κλοπή” των 4,3 δις ευρώ φορολογημένων και νόμιμων καταθέσεων και ομολόγων της Λαϊκής Τράπεζας, την εμπλοκή των συναλλαγών, την αδυναμία τρεχουσών πληρωμών και το “μπλόκο” των ελληνικών τραπεζών στις επιταγές των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Ας μην ξεχνάμε ότι εξαγωγές αξίας 1,3 δις από την Ελλάδα στην Κύπρο δεν θα  μπορούν να εξυπηρετηθούν στο άμεσο μέλλον.

Σημαντική ήταν η έγκαιρη μεσολάβηση του Έλληνα Πρωθυπουργού στην πρωτοβουλία απορρόφησης των υποκαταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής-CPB από την Τράπεζα Πειραιώς, εξασφαλίζοντας έτσι τους χιλιάδες καταθέτες και τις επιχειρήσεις-πελάτες τους στην Ελλάδα.

Οι οικονομίες και οι κοινωνίες της Ελλάδας και της Κύπρου αποτέλεσαν το ατυχές πεδίο εφαρμογής μιας επιλεκτικής Ευρωπαϊκής τιμωρίας με την πλέον απειλητική και κυνική της έκφραση. Η Ελλάδα, με την “πικρή” τριετή μνημονιακή εμπειρία που διαθέτει, οφείλει για άλλη μία φορά να βοηθήσει τον ελληνισμό της Κύπρου ώστε να ξεπεράσουμε ενωμένοι αυτήν την επώδυνη κατάσταση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ