Κολωνός: Σφοδρές αντιδράσεις και διαμαρτυρίες για την εισαγγελική πρόταση – Σκληρή αντιπαράθεση στη βουλή

Κύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η πρόταση της Εισαγγελέως στη δίκη για την υπόθεση βιασμού και μαστροπείας της 12χρονης στον Κολωνό.

Η δίκη διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών, ενώ συνεχίζεται τη Παρασκευή με την αγόρευση των δικηγόρων. Την ίδια ώρα, αντικείμενο αντιπαράθεσης αποτέλεσε στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Παράλληλα το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας συλλογικοτήτων, φοιτητικών συλλόγων και πολιτών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με μικρής έντασης επεισόδια να σημειώνονται στο Σύνταγμα.

Ταραχοπούλου: «Ο βιασμός έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις- Το παιδί λέει αλήθεια»

Αύριο Παρασκευή αναμένεται η αγόρευση της συνηγόρου της 12χρονης στο δικαστήριο, όπου σύμφωνα με την κα Ταραχοπούλου: «Η κατάθεση της 12χρονης στοιχειοθετεί τον βιασμό της. Έχουμε επιχειρήματα. Θα τα πούμε αύριο στην αγόρευσή μας» σημείωσε η δικηγόρος στην ΕΡΤ. «Κατά την άποψή μου, δεν έγινε σωστή εκτίμηση των στοιχείων. Υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία τα οποία θα αναλύσουμε αύριο, τα οποία οδηγούν σε εντελώς διαφορετική απόφαση από την πρόταση της κυρίας Εισαγγελέως» πρόσθεσε.

Η κ. Ταραχοπούλου ανέφερε ότι από την κατάθεση της ανήλικης, την οποία η εισαγγελέας έκρινε ως απόλυτα ειλικρινή, προκύπτει άνευ ουδεμιάς αμφιβολίας ότι ο βασικός κατηγορούμενος έκανε την πράξη του βιασμού. Δεν μπορεί να υπάρχει συναίνεση ανηλίκου σε τέτοιες πράξεις, είπε. «Δυστυχώς το νομοθετικό πλαίσιο είναι κάπως διαφορετικό, γιατί όλοι οι άλλοι κατηγορούμενοι που στη συνείδηση του κόσμου και της κοινής γνώμης είναι βιαστές, δεν παραπέμπονται για βιασμό, αλλά παραπέμπονται για γενετήσια πράξη με ανήλικο κάτω των 12 και των 11 επ’ αμοιβή. Για βιασμό παραπέμπεται μόνο ο βασικός κατηγορούμενος. Στον βασικό κατηγορούμενο για τον βιασμό λοιπόν, η κυρία εισαγγελέας έκρινε, ότι δεν υπήρξε βία και απειλή. Και επαναλαμβάνω ότι υπάρχει η κατάθεση του παιδιού που είπε επακριβώς τα στοιχεία του νόμου που στοιχειοθετούν το έγκλημα του βιασμού», τόνισε.

Στο ερώτημα σχετικά με την κατάθεση του βασικού κατηγορουμένου που ανέφερε ότι βρέθηκε τέσσερις- πέντε φορές με την 12χρονη και την απορία αν αυτό ο ελληνικός νόμος, δεν το ονομάζει βιασμό, η κ. Ταραχοπούλου απάντησε: «Ο βιασμός έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Εάν υπάρξει βιασμός, η μετέπειτα συναίνεση του ανηλίκου δεν παίζει καμία σημασία. Δηλαδή αν αφού το παιδί καθοδηγήθηκε, χειραγωγήθηκε σε “συναίνεση”, για μένα δεν ήταν συναίνεση και δεν αναιρεί το άδικο της πρώτης πράξης που είναι ο βιασμός».

Σε ό,τι αφορά την εισαγγελική πρόταση για τη μητέρα της 12χρονης, η κ. Ταραχοπούλου τόνισε ότι το παιδί από την πρώτη στιγμή επιμένει ότι η μάνα του δεν ήξερε τίποτα και είναι αθώα, επικαλούμενη και τους τρεις έγκριτους ψυχίατρους και ψυχολόγους. «Υπήρξαν βεβαιώσεις από την ψυχίατρο που παρακολουθεί το παιδί και όλοι οι ειδικοί για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, συνηγορούν ότι το παιδί, ό,τι λέει είναι αλήθεια. Δεν μπορούμε λοιπόν να διαχωρίζουμε και να λέμε γι’ αυτό λέει αλήθεια και για το άλλο λέει ψέματα. Το παιδί από την πρώτη στιγμή επιμένει ότι η μάνα του δεν ήξερε τίποτα και είναι αθώα», τόνισε η δικηγόρος.

 

Ξεσπά η γιαγιά της 12χρονης μετά την εισαγγελική πρόταση – «Είναι δυνατόν να βγάζει το τέρας έξω και να δικάζει την μάνα;»

Μία ημέρα μετά την πρόταση της εισαγγελέως για απαλλαγή του Ηλία Μίχου από τις κατηγορίες του βιασμού και της μαστροπείας και για ενοχή της μητέρας της 12χρονης από τον Κολωνό, η γιαγιά της ανήλικης ξεσπά.

Κολωνός: Ενοχή της μητέρας της 12χρονης προτείνει η εισαγγελέας

«Λυπάμαι πολύ για την κυρία εισαγγελέα, μας προκάλεσε πολύ πόνο, να ακυρώσει την πρόταση, να βγάλει τη μάνα, είναι αθώα. Τον πόνο που μας προκάλεσε αυτή η γυναίκα. Είναι δυνατόν να βγάζει το τέρας έξω και να δικάζει την μάνα;» λέει με δάκρυα στα μάτια στην κάμερα του ALPHA.

«Το παιδί δεν το πιστέψανε; Αυτά που είπε; Τα έκανε μόνο του ένα 12χρονο παιδί; Τίποτα δεν έκανε; Η μάνα τα έκανε; Η μάνα δεν ήξερε τίποτα. Αυτό το τέρας τα έκανε. Αυτός. Θέλω να υπάρξει δικαιοσύνη, να μιλήσουν όλοι, να βγει η μάνα από μέσα» τόνισε η ίδια.

«Το λέω δυνατά και το φωνάζω με την ψυχή μου, τα παιδιά υποφέρουν, θέλουν τη μάνα τους. Δεν έκανε τίποτα, αν δεν ήταν καλή μάνα δεν θα την θέλανε», ξεσπάει και τονίζει: «Είμαι πεθερά της και την έχω από 17 ετών στα χέρια μου. Αδύνατον να έκανε κάτι τέτοιο, μαζί τα μεγαλώναμε τα παιδιά. Η εγγονή μου είναι σε άθλια κατάσταση, φοβάμαι μην κάνει κανένα κακό στον εαυτό της».

«Η διαμαρτυρία γίνεται για μας, ότι μας πιστεύουν, ότι η μάνα είναι αθώα και να αφήσουν την μάνα ελεύθερη να μαζέψει τα παιδιά της. Είναι αμαρτία, τα παιδιά κινδυνεύουν. Δεν γίνεται να πληρώνουν οι αθώοι και οι ένοχοι να είναι έξω. Έχω βιώσει πάρα πολύ πόνο και βιώνω και τον πόνο των παιδιών, πού να ακουμπήσουν να πουν τον πόνο τους», λέει κλείνοντας.

 

Η Εισαγγελική πρόταση που δημιούργησε θύελλα αντιδράσεων

Συγκεκριμένα η  εισαγγελική λειτουργός ζήτησε την απαλλαγή του κύριου κατηγορουμένου Ηλία Μίχου για τις τρεις βαρύτερες κατηγορίες που αντιμετωπίζει. Το βιασμό, τη μαστροπεία, για την οποία ζήτησε την καταδίκη του για ηπιότερη μορφή του αδικήματος και την εμπορία της ανήλικης. Αντίθετα, ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος για αδικήματα που επισείουν χαμηλότερες ποινές.

«Αυτή είναι η δικογραφία» έλεγαν κάποιοι συνήγοροι, ενώ κάποιοι άλλοι πως δεν ελήφθησαν υπόψη σημαντικά στοιχεία. Ωστόσο δεν είναι γνωστό τι ειπώθηκε ακριβώς στη δίκη από μάρτυρες και κατηγορουμένους, τι τελικά προέκυψε και πως αποτιμήθηκε.

Ο ποινικός χαρακτηρισμός της πράξης του βιασμού καθορίζεται από τα μέσα εξαναγκασμού που χρησιμοποιούνται καθώς για η απόδοσή του, σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, προϋποθέτει:

άσκηση βίας

απειλή άμεσου κινδύνου ζωής

απειλή σωματικής ακεραιότητας

Εφόσον δεν αποδειχτεί ότι ισχύουν αυτές οι προϋποθέσεις, ανάλογα δηλαδή με την ένταση του εξαναγκασμού, αλλάζει και ο ποινικός χαρακτηρισμός της πράξης, και τιμωρείται ηπιότερα.

Δεν τίθεται θέμα συναίνεσης ενός 12χρονου παιδιού που δεν έχει την ικανότητα να σταθμίσει και να αξιολογήσει τη σημασία και τη βαρύτητα της γενετήσιας πράξης.

Επ’ αυτού, η εισαγγελέας πρότεινε την καταδίκη του βασικού κατηγορουμένου για κατάχρηση ανηλίκου, ότι δηλαδή λόγω της υπεροχής του, εκμεταλλεύτηκε την ανηλικότητα του κοριτσιού σεξουαλικά χωρίς αυτό να μπορεί να αντιληφθεί τη βλάβη και την προσβολή που υπέστη. Η πράξη θεωρείται εγκληματική και στη μία και στην άλλη μορφή.

Ωστόσο, διαφέρει ο ποινικός χαρακτηρισμός της και το πλαίσιο ποινής, καθώς για το βιασμό η ποινή μπορεί να είναι και ισόβια ενώ εδώ πρόκειται για ποινή τουλάχιστον δέκα ετών, με συνολικό “ταβάνι” τα είκοσι – και για τα τρία αδικήματα που πρότεινε την καταδίκη του.

Σε κάθε περίπτωση τον τελευταίο λόγο έχει το δικαστήριο, όπου η πλειοψηφία της σύνθεσης είναι λαϊκοί δικαστές, ένορκοι οι οποίοι συνήθως μεταφέρουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα στην απόφαση, σύμφωνα με την ertnews.

Νέες πορείες διαμαρτυρίας σε Σύνταγμα και Σεπόλια

Εν τω μεταξύ, νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε αργά το απόγευμα της Πέμπτης (14/3) στα Προπύλαια, με αίτημα να μη γίνει αποδεκτή η πρόταση της εισαγγελέως, που απαλλάσσει τον βασικό κατηγορούμενο στην υπόθεση του Κολωνού, από τα εγκλήματα του βιασμού και της μαστροπείας λόγω αμφιβολιών.

Προς στιγμήν δημιουργήθηκε μικρή ένταση, όταν κάποιοι από τους διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών που βρίσκονταν κοντά στο φυλάκιο του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη.

 

Θεσσαλονίκη: Πορεία διαμαρτυρίας για την υπόθεση του Κολωνού – «Κάτω τα χέρια από τα παιδιά»

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου με αφορμή την εισαγγελική πρόταση στη δίκη για την σεξουαλική κακοποίηση της 12χρονης στον Κολωνό.

Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά της αστυνομίας και του κράτους, οι διαδηλωτές ξεκίνησαν πορεία από την πλατεία της Καμάρας, τονίζοντας ότι αντιδρούν για την πρόταση της εισαγγελέως για απαλλαγή του Ηλία Μίχου για τα αδικήματα του βιασμού και της μαστροπείας, μετέδωσε το Thesstoday.gr.

Ένταση στη Βουλή για το αδίκημα του βιασμού – Σκληρή κόντρα Φλωρίδη-Τζανακόπουλου

Ένταση προκλήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης. Στο επίκεντρο της κόντρας μεταξύ του Γιώργου Φλωρίδη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου, βρέθηκε το αδίκημα του βιασμού με αφορμή και τις πρόσφατες εξελίξεις στην υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ανέφερε σχετικά με την υπόθεση της 12χρονης πως πρόκειται για μία δίκη κεκλεισμένων των θυρών και ο στοιχειώδης σεβασμός προς την δικαστική λειτουργία επιβάλλει να περιμένουμε έκδοση της απόφασης. Επεσήμανε πως το 2019 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να μετατρέψει το κακούργημα του βιασμού σε πλημμέλημα. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αντέδρασε και φώναξε «ντροπή σου».

Ο Γιώργος Φλωρίδης δήλωσε πως η ποινή που προβλέπεται σήμερα για βιασμό ανηλίκου μπορεί να φτάσει σε ισόβια κάθειρξη χάρη στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της ΝΔ, ενώ απευθυνόμενος στον κ. Τζανακόπουλο τόνισε πως η Δικαιοσύνη όρθωσε το ανάστημά της και καταδίκασε δύο υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με δύο ατιμωτικά αδικήματα για παράβαση καθήκοντος. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σήκωσε το γάντι και καταλόγισε «σύνδρομο γενιτσαρισμού» στον υπουργό Δικαιοσύνης, τον οποίο χαρακτήρισε «νεοφώτιστο κυβερνητικό προπαγανδιστή, που ψεύδεται και συκοφαντεί στη Βουλή».Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, που ήταν παρών στην Ολομέλεια, απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι ήταν η κυβέρνηση αυτή (δηλαδή το 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ) που προσπάθησε να μετατρέψει το βιασμό από κακούργημα σε πλημμέλημα – και αυτό δεν έγινε λόγω της αντίθεσης πολλών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τότε το 2019. Επίσης αναφέρθηκε στην υπόθεση της 12χρονης και το δικαστήριο. Είπε χαρακτηριστικά ότι γίνεται κεκλεισμένων των θυρών και έχει το δικαίωμα αυτό το δικαστήριο, να αποφασίζει. Είπε ακόμη ότι «και να είχαμε πληροφορίες δεν θα σχολίαζε εκ θέσεώς του απόφαση του δικαστηρίου, αλλά πρέπει να σεβόμαστε την ελληνική δικαιοσύνη».

Είπε ακόμη ότι είναι επταμελές το δικαστήριο: Τέσσερις ένορκοι, και οι τακτικοί δικαστές είναι η πλειοψηφία των δικαστών.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ