Κλέβουν ηλικιωμένους με πρόσχημα την… απολύμανση για τον κορονοϊό

Έκρηξη 92% στις απάτες σημειώθηκε το 2021 στη Μαγνησία σε σχέση με την προ πανδημίας, εποχή με τους επιτήδειους να εξαπατούν πολίτες – κυρίως ηλικιωμένους- ακόμη και με πρόσχημα την… απολύμανση για τον κορονοϊό.

Σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των υποθέσεων που φθάνει και ξεπερνά στο 80% η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου και τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα προχωρούν στην εξιχνίαση των υποθέσεων και οδηγούν τους δράστες στη Δικαιοσύνη. Όμως, τα χρήματα των ηλικιωμένων και τα προσωπικά τους αντικείμενα έχουν κάνει ήδη φτερά. Σε λίγες περιπτώσεις τα θύματα αποζημιώνονται.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ταχυδρόμος“, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ληστές – “απολυμαντές” που μπαίνουν στα σπίτια ηλικιωμένων. Προσποιούνται ότι είναι υπάλληλοι συνεργείων και τους βάζουν να συγκεντρώνουν σε ένα σημείο τα πράγματά τους. Τους ζητούν να τοποθετήσουν και τα χρήματά τους εκεί, δήθεν για να τα καθαρίσουν από τα μικρόβια. Σε ανύποπτο χρόνο αρπάζουν τις περιουσίες τους και γίνονται “καπνός”.

Οι επιτήδειοι στοχεύουν κυρίως ηλικιωμένους.  Σε άλλες περιπτώσεις τους προσεγγίζουν στις λαϊκές αγορές ή και στον δρόμο. Προσποιούνται ότι είναι φίλοι συγγενικών τους προσώπων, τους πιάνουν συζήτηση, τους πείθουν ότι τα συγγενικά τους πρόσωπα έχουν χρέη και τους παίρνουν τα χρήματα.

Ακόμη, προσποιούνται τους υπαλλήλους της ΔΕΗ. Επικαλούνται δήθεν διαρροή ρεύματος στο σπίτι, ζητούν από τους ηλικιωμένους να συγκεντρώσουν τα πράγματά τους σε ένα σημείο, πίνουν τον καφέ τους και στη συνέχεια πηγαίνουν δήθεν να ελέγξουν τους πίνακες και εξαφανίζονται. Πριν καλά καλά καταλάβουν οι ηλικιωμένοι τι έχει συμβεί, τα πράγματά τους έχουν εξαφανιστεί.

τεχνικοί ΔΕΗ

Απάτη μέσω τεχνολογίας

Την ίδια ώρα, τα σύγχρονα μέσα τεχνολογίας τους δίνουν τη δυνατότητα στους αετονύχηδες να αντιγράφουν λογότυπα τραπεζών και φορέων και να παραπέμπουν σε παραπλανητικές φόρμες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, στο στόχαστρο των απατεώνων μπαίνουν άτομα κάθε ηλικίας. “Χτυπούν” με μαζικά μηνύματα, είτε στα κινητά τηλέφωνα είτε στα email από οποιοδήποτε μέρος της γης.

Συνήθως προσεγγίζουν τα υποψήφια θύματά τους με το πρόσχημα πώλησης ή αγοράς κάποιου προϊόντος από διαδικτυακές εφαρμογές. Οι δράστες λένε δήθεν ότι έβαλαν κάποιο ψεύτικο έμβασμα και εκμεταλλευόμενοι τον χρόνο καθυστέρησης που υπάρχει μεταξύ διαφορετικών τραπεζών για την εμφάνιση των χρημάτων, κλέβουν τα προς πώληση αντικείμενα.

Όταν διαπιστώσουν ότι τα υποψήφια θύματά τους δεν έχουν αντιληφθεί την απάτη, τότε υποστηρίζουν με θράσος ότι από λάθος έβαλαν δήθεν περισσότερα χρήματα και ζητούν και την επιστροφή διάφορων ποσών.

Επίσης, ζητούν στοιχεία χρεωστικών καρτών, αλιεύουν στη συνέχεια κωδικούς και αποκτούν πρόσβαση στις κινήσεις λογαριασμών.

Όταν στοχεύουν επιχειρηματίες, οι επιτήδειοι προσποιούνται συνήθως ότι είναι γνωστά πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας. Τηλεφωνούν για παράδειγμα και λένε ότι είναι ο τάδε γνωστός γιατρός ή δικηγόρος και κάνουν παραγγελίες. Στη συνέχεια αποστέλλουν ψεύτικα τιμολόγια κατάθεσης χρημάτων και κλέβουν τα προϊόντα των επαγγελματιών.

Άλλη μέθοδο που χρησιμοποιούν είναι να στέλνουν μηνύματα μαζικά ότι δήθεν μπλοκαρίστηκε η κάρτα των υποψήφιων θυμάτων τους. Στη συνέχεια, παραπέμπουν στη συμπλήρωση στοιχείων σε φόρμες και εισβάλλουν στα προσωπικά δεδομένα του καθενός. Οι καταθέσεις των πολιτών μεταφέρονται αυτόματα σε άλλους λογαριασμούς συνήθως στο εξωτερικό, σε λογαριασμούς Τραπεζών στη Λιθουανία, τη Σλοβενία. Τότε η εξιχνίαση των υποθέσεων γίνεται πολύ δύσκολη, καθώς η Αστυνομία χρειάζεται δικαστική συνδρομή για να μπορεί να προχωρήσει σε έρευνες και το αποτέλεσμά τους εναπόκειται στη συνεργασία των ξένων αρχών.

Όταν τα χρήματα μετακινούνται σε λογαριασμούς εντός Ελλάδας, τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Συχνά όμως υπάρχουν δυσκολίες, καθώς διαπιστώνεται ότι τα χρήματα μεταφέρονται σε λογαριασμούς τρίτων εν αγνοία των τελευταίων και έτσι οι υποθέσεις περιπλέκονται όταν οδηγούνται στη Δικαιοσύνη.

απάτη

Τα στατιστικά στοιχεία για τις απάτες

Αναλυτικά κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου του 2021 έως τις 30 Νοεμβρίου του 2021 στη Θεσσαλία καταγράφηκαν 211 τετελεσμένες απάτες και 12 απόπειρες, ενώ στη Μαγνησία 44 τετελεσμένες απάτες και 2 απόπειρες απάτης.

Το 2020 αντίστοιχα στο ίδιο συγκρινόμενο διάστημα καταγράφηκαν στη Θεσσαλία 122 τετελεσμένες απάτες και 9 απόπειρες απάτης, ενώ στη Μαγνησία 42 τετελεσμένες απάτες και 4 απόπειρες απάτης. Τέλος, το 2019 στη Θεσσαλία διαπιστώθηκαν 72 τετελεσμένες απάτες και 17 απόπειρες, ενώ στη Μαγνησία 23 τετελεσμένες απάτες και 1 απόπειρα απάτης.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ