Κήποι στα βάθη της θάλασσας – Μαγευτικές ΦΩΤΟ από τα θαλάσσια λιβάδια της Ποσειδωνίας

Μαγεύουν οι φωτογραφίες που έρχονται από τα θαλάσσια λιβάδια της Ποσειδωνίας, καθώς λίγο πριν από την έναρξη των περιοριστικών μέτρων η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος είχε ολοκληρώσεi μία σημαντική διαδικασία αναδάσωσης.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες αναγνωρίστηκε ότι τα θαλάσσια λιβάδια μπορούν να απορροφήσουν έως και 35 φορές περισσότερο άνθρακα, σε σύγκριση με τα τροπικά δάση. Συνεπώς μπορεί να περιορίσουν και να αναστρέψουν έως ένα βαθμό τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς και τα φαινόμενα οξείδωσης των θαλασσών.

Η φύτευση των υποβρύχιων κήπων Ποσειδωνίας έγινε στην περιοχή του υπό-δημιουργία Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου, στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Λειψών. Έπειτα από 3 χρόνια πειραματικών φυτεύσεων από το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Essex Αγγλίας, αναπτύχθηκε μία νέα, καινοτόμος μεθοδολογία υποβρύχιας αναδάσωσης που έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο επιστημονικής δημοσίευσης. Βασίζεται σε πρακτικές χαμηλού κόστους και υψηλής απόδοσης, με τις οποίες μπορεί να υλοποιηθεί εκτεταμένη φύτευση σε μεγάλες θαλάσσιες εκτάσεις. Για τη φύτευση χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά φυσικά και βιοδιασπώμενα υλικά.

Για την αναδάσωση των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας εργάστηκε συντονισμένα μία 25μελής διεθνής ερευνητική ομάδα. Η αυτόνομη και ελεύθερη κατάδυση συνδυάστηκε με τη χρήση καγιάκ από την ομάδα υποστήριξης, για να μπορέσουν να μεταφερθούν τα ειδικά προετοιμασμένα φυτά στον υποβρύχιο κήπο. Πριν από τη φύτευση απαιτήθηκαν αρκετές εβδομάδες προετοιμασίας των φυτών. Από παράκτια νερά της περιοχής, δύτες συνέλεξαν θραύσματα φυτών Ποσειδωνίας τα οποία είχαν καταλήξει στα παράκτια νερά έπειτα από έντονη θαλασσοταραχή ή από εκρίζωση που προκλήθηκε από αγκυροβόλια. Στη συνέχεια, χρειάστηκε η προετοιμασία της φύτευσης των φυτών, χρησιμοποιώντας θαλάσσιο ίζημα που συλλέχθηκε με ήπιες μεθόδους, κοντά σε θαλάσσια λιβάδια.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ