Κίνδυνος να εξαφανιστούν τα φάρμακα από την αγορά

Κίνδυνος να εξαφανιστούν τα φάρμακα από την αγορά

 

 

Της Αιμιλίας Σταθακου

 

Κρίσιμες  είναι οι επόμενες εβδομάδες για την αγορά του φαρμάκου καθώς οι φαρμακευτικές εταιρίες προειδοποιούν ότι πρόκειται να υπάρξουν μεγάλες ελλείψεις σε σημαντικά φάρμακα.

Ειδικότερα με  ανακοίνωσή  του ο  Σύνδεσμος  Φαρμακευτικός  Επιχειρήσεων Ελλάδας  επισημαίνει ότι « οι δυνατότητες της φαρμακευτικής περίθαλψης βρίσκονται σε οριακό σημείο  μετά τις αλλεπάλληλες αστοχίες της Πολιτείας να εφαρμόσει τη νομοθεσία. Η  μέχρι στιγμής ροή των αιτήσεων για απόσυρση προϊόντων λόγω των λαθών του Δελτίου Τιμών, εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία, αφού οι αδικαιολόγητες και λανθασμένες σε πολλές περιπτώσεις τιμές, δημιουργούν αθέμιτα κίνητρα για επανεξαγωγή φαρμάκων. Αν δεν ληφθούν μέτρα σύντομα, πολλοί ασθενείς δεν θα έχουν πρόσβαση στα φάρμακα και τις θεραπείες που έχουν ανάγκη».

 Σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ οι φαρμακευτικές εταιρίες είναι ο μοναδικός κλάδος, που δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ εδώ και 2 χρόνια, από τον ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία, παρά το γεγονός ότι έχουν εκταμιευθεί τα σχετικά κονδύλια.

« Το χρέος πλέον ανέρχεται στα 2 δις ευρώ και η ζημία από το PSI στο 1 δις ευρώ, με αποτέλεσμα πολλές εταιρίες ν αδυνατούν να εισάγουν προϊόντα, να επανασχεδιάζουν συνεχώς την λειτουργία τους, ή να αντιμετωπίζουν κίνδυνο κατάρρευσης¨»,καταλήγει ο ΣΦΕΕ.

 

Από την πλευρά του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων  διαβεβαιώνει ότι  δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και ότι έχει ήδη μεριμνήσει για τη συνέχιση της διάθεσης των αναντικατάστατων φαρμακευτικών προϊόντων ώστε να μη δημιουργηθεί θεραπευτικό κενό.

Προκειμένου ν αντιμετωπίσουν οι σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων ο ΕΟΦ προέβη σε απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων για 71 φάρμακα ,επιβολή κυρώσεων σε 8  φαρμακευτικές εταιρείες για μειωμένη διάθεση προϊόντων  και ελέγχους για εντοπισμό παράνομης εξαγωγικής δραστηριότητας από φαρμακεία Μάλιστα διερευνάται πιθανή συμμετοχή 275 φαρμακείων.

Ωστόσο ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής  υποστηρίζει ότι η πραγματική αιτία έλλειψης φαρμάκων στην Ελληνική αγορά είναι ο ελλιπέστατος εφοδιασμός της από τις πολυεθνικές εταιρείες.

Όπως επισημαίνει ο ΦΣΑ  «ενώ μειώνονται οι εξαγωγές φαρμάκων, αυξάνονται ραγδαίως οι ελλείψεις στην ελληνική αγορά .Ειδικότερα το 2005 οι εξαγωγές των φαρμάκων άγγιζαν το 1,2 δις, το 2009 έφθασαν 650 εκ. και το 2012 οι εξαγωγές δεν ξεπέρασαν τα 412 εκ.»

Από την πλευρά του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων υποστηρίζει  ότι « παρά το γεγονός ότι οι ελλείψεις δεν οφείλονται σε καμία περίπτωση στις εξαγωγές όσοι παρανόμησαν (φαρμακαποθήκες και φαρμακεία) θα πρέπει να τιμωρηθούν άμεσα και όχι να λοιδορούνται δυο κλάδοι, οι οποίοι στηρίζουν τον ημιθανή ΕΟΠΥΥ».

 Και καταλήγει:

«Ελπίζουμε να μην είναι μέσα στα πλαίσια του “στρατηγικού σχεδιασμού του υπουργείου ο αφανισμός 12000 Ελληνικών φαρμακείων και 125  Ελληνικών φαρμακαποθηκών και η άνευ όρων παράδοση της αγοράς σε 15-20 πολυεθνικούς ομίλους».

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ