Κίνδυνος για 4.000 φαρμακεία

Κίνδυνος για 4.000 φαρμακεία

Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται τα φαρμακεία της χώρας, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα, που έγινε για λογαριασμό του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ). Ο κλάδος, σε ποσοστό 95,6%, έχει πληγεί από την οικονομική κρίση, ενώ ποσοστό 38% των φαρμακείων αναφέρει ως πιθανό το ενδεχόμενο να βάλει «λουκέτο» κάτι που μεταφράζεται σε 4.000 φαρμακεία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της έρευνας, τα οποία παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων MARC, Θωμάς Γεράκης, σε δείγμα 502 φαρμακείων, 9 στα 10 αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως «χρωστούμενα από το Δημόσιο», «μείωση τζίρου» και «προβλήματα ρευστότητας». Το 81,7% αναφέρει ότι υπάρχει πρόβλημα με την άμεση εξόφληση από τους πελάτες, το 56,6% ότι δυσκολεύεται να αποπληρώσει τις αποθήκες από τις οποίες προμηθεύεται φάρμακα και το 33,7% αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τις τράπεζες.

Το 67,5% των ερωτηθέντων φαρμακοποιών θεωρεί ως το σημαντικότερο πρόβλημα τα χρήματα που οφείλει το Δημόσιο, ακολουθεί η έλλειψη ρευστότητας με 46,2%,η μείωση του τζίρου με 27,5%, η μη άμεση εξόφληση από τους πελάτες με 9,4%, τα χρωστούμενα στις αποθήκες με 7,8%, ο κίνδυνος κλεισίματος με 5,4% και τα προβλήματα συνεργασίας με τις τράπεζες με 4,4%.

Σε ποσοστό 42,6% οι φαρμακοποιοί προκρίνουν ως τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο αντίδρασης την παύση πιστώσεων στον ΕΟΠΠΥ. Το 27,9% ζητάει διεξοδικό διάλογο με την κυβέρνηση και το 20,1% θέλει απεργίες. Πιο ένθερμοι υποστηρικτές της παύσης πιστώσεων στον ΕΟΠΠΥ, οι φαρμακοποιοί των οποίων η επιχείρηση λειτουργεί λιγότερα από 6 έξι χρόνια .

Οι φαρμακοποιοί εκτιμούν ότι η κατάσταση θα γίνει χειρότερη το 2013, καθώς 1 στα 4 φαρμακεία αναμένει πτώση του τζίρου μεγαλύτερη από 40%. Όσον αφορά τη διάρκεια της κρίσης, το 63,5 % θεωρεί ότι θα τελειώσει αργότερα από το 2015.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.