“Κινδυνεύει” το ίδρυμα Παστέρ

Το ίδρυμα Παστέρ, εδώ και χρόνια ερευνά μολυσματικά νοσήματα και εστιάζει σε επιλεγμένα παθογόνα με μεγάλες κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις.

Ο νευροβιολόγος Αλέξανδρος Λάμβας, μιλά στο metrogreece.gr για τη λειτουργία και το σκοπό του ιδρύματος ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εξαιτίας των βιοποριστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ερευνητές του ιδρύματος, λόγω της ανεπάρκειας του κρατικού μηχανισμού.

 

-K. Λάβδα πείτε μας λίγα λόγια για το Παστέρ, τι ακριβώς είναι ;

“Το Παστέρ είναι ταυτόχρονα ερευνητικό και διαγνωστικό ίδρυμα. Διαιρείται σε διάφορα επιμέρους τμήματα που στοχεύουν στη διάγνωση κάποιων ιδιαίτερων ασθενειών, των οποίων δείγματα μας έρχονται από τα νοσοκομεία. Επίσης υπάρχει ξεχωριστό τμήμα που μπορούν να εξετασθούν ζώα για ασθένειες όπως το καλαζάρ, αλλά το μεγαλύτερο του κομμάτι αφορά την έρευνα. Εγώ εργάζομαι στο ερευνητικό τμήμα.”

-Οι έρευνες σας χρηματοδοτούνται από το κράτος;

“Αυτά που παρέχονται από το κράτος είναι οι μισθοί και τα λειτουργικά έξοδα του κτιρίου όπως το ρεύμα ,το νερό το τηλέφωνο. Οι βασική πηγή χρηματοδότησης είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και βέβαια ιδιώτες που εθελοντικά χρηματοδοτούν τις έρευνες μας.”

-Έχετε βιοποριστικό πρόβλημα όσοι εργάζεστε στο Παστέρ;

“Η όλη οργάνωση της κρατικής λειτουργίας αναγκάζει έναν επιστήμονα να εγκαταλείψει τη χώρα και να εργαστεί στο εξωτερικό. Η έλευση του ευρώ και η γενικότερη κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα οδηγεί σε προσβλητικούς μισθούς και για εμάς στο Παστέρ αλλά και για όλους τους εργαζόμενους. Δε σας κρύβω ότι σκέφτομαι πλέον σοβαρά να φύγω και εγώ από τη χώρα. Η σωστή έρευνα απαιτεί υποδομές και εξοπλισμό που προσελκύει επιχορηγήσεις. Εάν οι μισθοί των ερευνητών στην Ελλάδα ήταν καλοί ,τότε θα είχαν λόγο πολλοί ερευνητές του εξωτερικού με αναγνωρισμένο κύρος να έρθουν εδώ και να χαρούν πχ. Το όμορφο κλίμα προσελκύοντας έτσι το ενδιαφέρον ακόμα περισσότερων χορηγών. Τώρα στην Ελλάδα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Πολλοί ερευνητές αναγκάζονται να φύγουν για το εξωτερικό. Και πάλι βέβαια είμαι τυχερός που είμαι στα εργαστήρια του Παστέρ γιατί τα πράγματα στην Ελλάδα είναι πλέον περίεργα.”      Πηγή: metrogreece.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ