Κικίλιας: Τι απάντησε για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Το ζήτημα των εμβολιασμών, και ειδικότερα οι εξελίξεις αναφορικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, τέθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τις εξελίξεις με τον κορονοϊό στη χώρα μας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι “θέλω να είμαι για μία ακόμη φορά σαφής και ξεκάθαρος. Εμείς χτίζουμε την αξιοπιστία μας, βάσει επιστημονικών δεδομένων και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων που έχει αδειοδοτήσει όλα τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται από τα κράτη-μέλη. Άρα λοιπόν η χώρα μας περίμενε με βάση τα επιστημονικά στοιχεία, ο Ευρωπαϊκός Ρυθμιστής να εγκρίνει τα εμβόλια”.

Αναφορικά με τα όσα σχετίζονται “με επιστημονικά δεδομένα, με ανεπιθύμητες ενέργειες, με επιμέρους πρόσθετα στοιχεία”, είπε ο υπουργός Υγείας, “καθώς προχωράει ο εμβολιασμός, εμείς μείναμε πέρα και έξω από την πολυφωνία και με συνέπεια ακούσαμε πρώτα απ’ όλα την Εθνική Αρχή Εμβολιασμών, κορυφαίους επιστήμονες στη χώρα που συσκέπτονται συστηματικά και εισηγούνται για τα εμβόλια, φυσικά την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης, τον ΕΜΑ και αυτά τα οποία εισηγείται” και ξεκαθάρισε ότι “αυτό θα κάνουμε και τώρα”.

Εξαιρετικά μεγαλύτερη η ωφέλεια των εμβολίων από τις όποιες ανεπιθύμητες ενέργειες

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα εμβολιασμών στη χώρα μας, την “Ελευθερία”, λέγοντας ότι κύριο μέλημα είναι “η ασφάλεια των συμπολιτών μας” και συνέστησε προσοχή σε όλους σχετικά με τις δηλώσεις που γίνονται για τα εμβόλια. “Παρακαλώ να γίνονται με βάση επιστημονικά δεδομένα, παρακαλώ πάντα να αναφέρεται και να τονίζεται πόσο εξαιρετικά μεγαλύτερη είναι η ωφέλεια των εμβολίων από τις όποιες ανεπιθύμητες ενέργειες, που παρουσιάζονται πολύ πολύ σπάνια, σε σχέση με μία νόσο η οποία είναι θανατηφόρα και την οποία βιώνουμε καθημερινά”, τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι “δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ωφέλεια των εμβολίων” και τόνισε ότι υπάρχει η αισιοδοξία “ότι επιτυχώς κάθε μέρα που περνάει, κάθε εβδομάδα που περνάει, εμβολιάζονται δεκάδες χιλιάδες παραπάνω συμπολίτες μας” και έτσι σιγά σιγά μπορούμε να “επιστρέψουμε σε μία μερική κανονικότητα”. “Συμβουλεύουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν”, πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα αγαθό της επιστήμης και της τεχνολογίας “και πρέπει να το αξιοποιήσουμε για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ