Η άσκηση αντισεισμικής προστασίας «ΜΙΝΩΑΣ» που ξεκίνησε στην Κρήτη, είναι η μεγαλύτερη που έχει υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα, τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας, ενώ υπογράμμισε ότι στόχος είναι να φανούν αδυναμίες, ώστε «να διορθωθούμε και να γίνουμε καλύτεροι».
Η άσκηση ξεκίνησε σήμερα (Δευτέρα, 22/4) παρουσία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Σε δηλώσεις του, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι η άσκηση αυτή υλοποιείται μετά από προτροπή του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να εντοπιστούν πιθανά λάθη, παραλείψεις και κενά, και αυτά να αντιμετωπιστούν.
«Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια. Φυσικά, ευχόμαστε και ελπίζουμε ποτέ να μην χρειαστεί, αλλά σε περίπτωση που χρειαστεί θα πρέπει να έχουν γίνει πραγματικές ασκήσεις, στις οποίες συμμετέχουν οι πάντες και να έχουμε προσπαθήσει να βελτιωθούμε στο μέγιστο δυνατό», τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας, προσθέτοντας ότι «ανώτερη όλων είναι η αξία της ανθρώπινης ζωής».
Επιπλέον, ανέφερε ότι η άσκηση θεσμοθετείται και θα γίνεται σε διαφορετική περιοχή της χώρας, μία φορά κάθε χρόνο, και πως το σημαντικό στοιχείο είναι «ότι πρόκειται για μια άσκηση ρεαλιστική και στο πεδίο» καθώς, όπως τόνισε, «στόχος δεν είναι να αλληλοσυγχαιρόμαστε, αλλά να γίνει μια άσκηση που ελπίζουμε σε ορισμένα σημεία της να δυσκολευτούμε ή να αποτύχουμε, να φανούν αδυναμίες, για να μπορούμε στα συμπεράσματα να τις ενσωματώσουμε, να διορθωθούμε και να γίνουμε καλύτεροι».
Αναφέρθηκε στη συνέχεια και στις ιδιαιτερότητες της Κρήτης, που καθιστούν απαιτητική και δύσκολη την υλοποίηση της άσκησης, σημειώνοντας: «Θα περιμένω με ανυπομονησία να δω τα συμπεράσματα, για να δούμε στη διαλειτουργικότητα πώς δουλέψαμε όλοι μαζί και τι μένει να βελτιώσουμε».
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη Επιχειρησιακή Άσκηση πεδίου πλήρους ανάπτυξης που έχει σχεδιαστεί ποτέ στη χώρα για την αντιμετώπιση μεγάλου σεισμού, που διοργανώνουν το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) και η Περιφέρεια Κρήτης.
Ακόμη, ο κ. Κικίλιας ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι «οι προκλήσεις είναι πολλαπλές» και με την κλιματική κρίση βλέπουμε καταστάσεις και ακραία φαινόμενα που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε στο παρελθόν.
Σκοπός της άσκησης είναι να συμβάλει στη μείωση της σεισμικής διακινδύνευσης στην Κρήτη μέσα από μια σειρά συντονισμένων δράσεων, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Διαχείρισης των Συνεπειών λόγω Σεισμού «Εγκέλαδος 2» του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Επιπρόσθετα, η άσκηση στοχεύει στη βελτίωση τόσο των σχεδίων έκτακτης ανάγκης και διαχείρισης κρίσεων, όσο και του συντονισμού των υπηρεσιών και της διαδικασίας συλλογής και αξιολόγησης πληροφοριών. Επιπλέον, όπως έχει επισημανθεί, μέσα από την άσκηση επιδιώκεται η εκπαίδευση όλων των φορέων, η ενίσχυση της ετοιμότητας και της διαλειτουργικότητας, η ένταξη εθελοντικών ομάδων στον σχεδιασμό, καθώς και η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού.
Το σενάριο της άσκησης
Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, στις 10 περίπου το πρωί σημειώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 Ρίχτερ με επίκεντρο στον υποθαλάσσιο χώρο, 20 χιλιόμετρα ΒΑ της πόλης των Χανίων, που επηρεάζει τις Π.Ε. Χανιών και Ρεθύμνης. Ως συνέπεια της σεισμικής δόνησης, καταγράφονται – σύμφωνα πάντα με το σενάριο – καταρρεύσεις κτιρίων, εγκλωβισμοί ατόμων, μικρό τσουνάμι τόσο στην παραλία του Ρεθύμνου όσο και στον κόλπο της Σούδας, ενώ έγιναν εκκενώσεις σχολείων, νοσοκομείων και δημοσίων υπηρεσιών.
Η έναρξη της άσκησης πραγματοποιήθηκε με την αποστολή μηνύματος από το 112 προς τον γενικό πληθυσμό σε Χανιά και Ρέθυμνο, με τη διακριτή ένδειξη «ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ», προκειμένου να γίνει αμέσως αντιληπτό ότι πρόκειται για άσκηση και να αποφευχθούν τυχόν παρερμηνείες και αναστάτωση.
Στην άσκηση συμμετέχουν Κεντρικοί φορείς (Υπουργεία, Κεντρικοί Οργανισμοί), η Περιφέρεια Κρήτης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, οι Πρωτοβάθμιοι Ο.Τ.Α. Κρήτης, οι Εθελοντικές Οργανώσεις, οι Περιφερειακοί και Τοπικοί Φορείς, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, η ΑΔΜΗΕ, οι Φορείς Τηλεπικοινωνιών, οι Δομές Υγείας, οι Φορείς διαχείρισης Λιμένων και Αεροδρομίων, οι Τουριστικές Δομές, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, όλα τα σχολικά συγκροτήματα της Κρήτης, οι Εφορείες Αρχαιοτήτων κ.ά.