Κέρκυρα: Με λαμπρότητα και κατάνυξη οι εκδηλώσεις για το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος – ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ αναγνώστη

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάζεται σήμερα, 11 Αυγούστου στην Κέρκυρα το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος, ο οποίος προστάτευσε και έσωσε το νησί από την τουρκική επιδρομή.

Η καθιερωμένη λιτανεία στους δρόμους του νησιού, έγινε σύμφωνα με την κερκυραϊκή παράδοση και τη μεγαλοπρέπεια που αρμόζει, με τη συμμετοχή φιλαρμονικών, μαθητών, προσκόπων και εθελοντών.

Κέρκυρα- Άγιος Σπυρίδων

Επικεφαλής της ιερής λιτανείας ήταν ο προεξάρχων Μητροπολίτης Βεροίας και Ναούσης, κ. Παντελεήμων, ενώ συμμετείχαν και οι Μητροπολίτες Θεσσαλιώτιδος, κ. Τιμόθεος, Καλαβρύτων κ. Ιερώνυμος και ο οικείος Ποιμενάρχης Κερκύρας, κ. Νεκτάριος.

Κέρκυρα- Άγιος Σπυρίδων

Κέρκυρα - Άγιος Σπυρίδων

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκαν τόσο στον Ιερό Ναό νωρίτερα το πρωί όσο και κατά τη λιτανεία.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι και φέτος αρκετοί ήταν οι Ρώσοι πιστοί που βρέθηκαν στη λιτάνευση του Αγίου Σπυρίδωνα, ενώ όπως τόνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «η πίστη τους είναι αυτή που τους φέρνει κάθε χρόνο στο νησί».

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:

Το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος

Στις 11 Αυγούστου λιτανεύεται στην Κέρκυρα το σεπτό σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνος, σε ανάμνηση της θαυματουργικής επέμβασης του Αγίου το 1716 μ. Χ., ο οποίος έδιωξε σε μία νύχτα τους χιλιάδες των Τούρκων εισβολέων και έτσι διέσωσε το νησί της Κέρκυρας.

Το 1716 η Κέρκυρα βρισκόταν στα χέρια των Βενετών, οι οποίοι την κατείχαν από το 1386. Επειδή, λοιπόν, οι Τούρκοι κινούνταν απειλητικά προς την Κέρκυρα, τότε στάλθηκε στο νησί ο Στρατηγός Ιωάννης Ματθίας Σούλεμπουργκ, προκειμένου να παρακολουθεί τις στρατιωτικές κινήσεις των Τούρκων, οι οποίοι από το 1431 επιχειρούσαν, κατά καιρούς, να την καταλάβουν.

Κέρκυρα - Άγιος Σπυρίδων

Οι Τούρκοι την 24η Ιουνίου του 1716, ξεκίνησαν να πολιορκούν την Κέρκυρα. Οι μέρες περνούσαν και οι Κερκυραίοι δυσκολεύονταν από τον στενό κλοιό των Τούρκων.

Οι κάτοικοι της Κέρκυρας δεν απελπίστηκαν και με προσευχές και δεήσεις προς τον Άγιο τους, κέρδισαν το ποθούμενο.

Πράγματι στις 9 Αυγούστου του 1716 ξεσπά στο νησί μια καταστρεπτική καταιγίδα και μια γενική αναταραχή προκαλείται στο στρατόπεδο των πολιορκητών.

 

Η πολιορκία των Τούρκων που άρχισε στις 24 Ιουνίου λήγει τα ξημερώματα της 11ης Αυγούστου του 1716, με θαυματουργική επέμβαση του Αγίου Σπυρίδωνος, αφού, καθ’ όλη τη νύχτα της 10ης Αυγούστου πολλοί στρατιώτες είδαν τον Άγιο Σπυρίδωνα με τη μορφή καλόγερου πλαισιωμένου από εκατοντάδες ουράνιες αγγελικές δυνάμεις να βγαίνει από τον ναό του όπου και το Θαυματουργό του Λείψανο, απειλώντας τους επιτιθέμενους Μουσουλμάνους με αναμμένο πυρσό, πράγμα που μεγάλωσε τον πανικό τους.

Κατόπιν, με απόφαση του Βενετού Γενικού Καπιτάνου Ανδρέου Πιζάνη, καθιερώθηκε όπως κατά την 11η Αυγούστου να γίνεται Λιτανεία του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, πολιούχου της Κέρκυρας.

Κέρκυρα- Άγιος Σπυρίδων

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ