Κεντρική Μακεδονία: Αρνητές γονείς κρατούν 70 μαθητές μακριά από τα σχολεία

Πληθαίνουν τα περιστατικά αρνητών γονιών, που κρατούν τα παιδιά τους μακριά από τις σχολικές αίθουσες, καθώς δεν δέχονται να συμμορφωθούν με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και με τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Μόνο στην Κεντρική Μακεδονία, 70 μαθητές παραμένουν εκτός των σχολείων, λόγω των αρνητών γονιών τους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι περισσότεροι απ’ αυτούς τους μαθητές (50 παιδιά) είναι εγγεγραμμένοι σε σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, ενώ 20 ανήκουν σε σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών. Σημειώνεται ότι ο αριθμός έχει αυξηθεί το τελευταίο 20ημερο, καθώς στην αρχή της σχολικής χρονιάς απείχαν από τα μαθήματα 37 μαθητές, εκ των οποίων 30 στη Θεσσαλονίκη και 7 στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι συγκεκριμένοι μαθητές δεν παρακολουθούν ούτε διαδικτυακά μαθήματα, καθώς στα διαπεριφερειακά διαδικτυακά τμήματα που λειτουργούν έχουν ενταχθεί αποκλειστικά άτομα, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και έχουν προσκομίσει τις απαιτούμενες ιατρικές γνωματεύσεις, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι με τροπολογία/ προσθήκη που κατατέθηκε χθες το βράδυ από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τροποποιείται το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 3, του άρθρου 2, του νόμου 1566/1985 για την υποχρεωτικότητα φοίτησης στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο και προβλέπονται ποινικές ευθύνες για όσους γονείς/ κηδεμόνες κρατούν τους μαθητές μακριά από το σχολείο για οποιονδήποτε λόγο.

Συγκεκριμένα, η ρύθμιση προβλέπει ότι: “Η φοίτηση είναι υποχρεωτική στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο εφόσον ο μαθητής δεν έχει υπερβεί το 16ο έτος της ηλικίας του. Όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς τη φοίτηση τιμωρείται ποινή φυλάκισης μέχρι (2) έτη και χρηματική ποινή”.

“Οφείλουμε να προστατεύσουμε το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση”, επισήμανε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, εξηγώντας του λόγους που οδήγησαν στην νομοθετική πρωτοβουλία. Σημείωσε δε πως υπήρχε παλαιότερα σχετική διάταξη, που αφορούσε σε πταίσμα, αλλά καταργήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. “Δύο χρόνια τώρα ίσχυσε ο έλεγχος της επιμέλειας γονέων και κηδεμόνων από τον εισαγγελέα και τώρα προσθέτουμε και επιπλέον ποινικές ευθύνες. Ισχύει για άπαντες, έως και το Γυμνάσιο”, διευκρίνισε η υπουργός.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ