Κέντρα ανομίας οι φοιτητικές εστίες: «Σκέφτομαι να φύγω, φοβάμαι» – Οι καταγγελίες φοιτητών στον ΑΝΤ1

Προ των ευθυνών τους έθεσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τους πρυτάνεις για τα φαινόμενα ανομίας μέσα στα πανεπιστήμια. Όπως καταγγέλλουν στον ΑΝΤ1 φοιτητές, ακόμη και οι εστίες, έχουν μετατραπεί σε άντρα συμμοριών.

Συγκεκριμένα, φοιτητές καταγγέλλουν στον ΑΝΤ1 πως πανεπιστημιακοί χώροι, αλλά και οι εστίες που διαμένουν έχουν μετατραπεί σε κέντρα ανομίας. «Πουλάνε ναρκωτικά, γινόταν εμπόριο. Εγώ ήρθα φέτος και σκέφτομαι να φύγω, δεν θα κάτσω. Προβληματίζομαι επειδή είναι και παλιές οι εστίες και φοβάμαι» λέει ένας φοιτητής.

Μία άλλη φοιτήτρια καταγγέλλει πως παρόλο που υπήρχαν άνθρωποι που ήταν υπεύθυνοι για την ασφάλεια των φοιτητών, «είχαν οδηγίες να μην επεμβαίνουν και να μην ανακατεύονται. Είχαν απειληθεί παιδιά και δεν υπήρξε καμία απολύτως προστασία από κανέναν. Στην εστία, έμεναν εγκληματίες, οι οποίοι απειλούσαν οποιονδήποτε θεωρούσαν ότι τους κοίταζε στραβά, οποιουδήποτε θεωρούσαν πως δεν ταίριαζε με αυτό που ήθελαν να δουν».

Η Δανάη Κυλάκου, πρόεδρος φοιτητικών εστιών ΕΚΠΑ, αναφέρει στον ΑΝΤ1 πως «μένει κόσμος μέσα. Βέβαια αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν καμία σχέση με τους φοιτητές. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη να βρουν καταφύγιο και το βρίσκουν στην φοιτητική εστία του ΕΚΠΑ».

Μητσοτάκης: «Δεν γίνεται να μην διαγράφονται από τα Πανεπιστήμια φοιτητές που παρανομούν»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων.

«Θα αποδοθούν τα ιδρύματα στους φοιτητές και τους καθηγητές έτσι ώστε να μείνουν εστίες γνώσης και να μην βρίσκουν εκεί καταφύγιο κάποιοι που θέλουν να τους μετατρέψουν σε χώρους βίας και συγκρούσεων», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν γίνεται να υπάρχουν φοιτητές που να κάνουν τις παράνομες πράξεις και τα πανεπιστήμια να μην προχωρούν στην διαγραφή τους από το πανεπιστήμιο», επεσήμανε.

Πιερρακάκης: Η εποχή της ανομίας στα πανεπιστήμια έχει τελειώσει

Για την κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια και για το bullying στα σχολεία μίλησε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι «η πολιτεία και η αστυνομία παρεμβαίνει όπου και όποτε χρειαστεί. Η εποχή της ανομίας χωρίς συνέπειες στα πανεπιστήμια έχει τελειώσει».

Για τις καταλήψεις που έγιναν στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια και τη συνέπεια που είχαν στην εξεταστική περίοδο διευκρίνισε ο υπουργός Παιδείας ότι το « στο 95% των τμημάτων των ελληνικών πανεπιστήμιων η εξεταστική έγινε είτε με ψηφιακά μέσα είτε κανονικά».

Όσον αφορά στην παρέμβαση των αστυνομικών σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε: «Το κρίσιμο δεν είναι αν παρεμβαίνει η πανεπιστημιακή αστυνομία ή αστυνομία, αλλά το ότι βλέπουμε κάτι που δεν συνέβαινε πριν από μερικά χρόνια, γιατί ήταν ταμπού. Και νομίζω αυτό ακριβώς είναι και που η κοινωνία ζητά κι αυτό εντέλει θα διαφυλάξει και το ελληνικό πανεπιστήμιο από όλους αυτούς που επί τοις πράγμασι το επιβουλεύονται».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ