Kατεβάζει ρολά η χώρα

Kατεβάζει ρολά η χώρα

Ρεπορτάζ: Μαυρούλη Αργυρώ

«Ρολά» κατεβάζουν δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, στο πλαίσιο της 24ωρης γενικής απεργίας που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, οι οποίες μάλιστα προαναγγέλλουν συνέχιση των κινητοποιήσεων. Η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 στο Πεδίον του Άρεως, ενώ ξεχωριστή συγκέντρωση στις 10:30 θα πραγματοποιήσει το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), προγραμματίζει προσυγκέντρωση στις 10 το πρωί έξω από το υπουργείο Υγείας.

Μετ’ εμποδίων οι μετακινήσεις

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) έχει εξαγγείλει στάση εργασίας από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, προκειμένου οι εργαζόμενοι να συγκεντρωθούν (στις 9:00) έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου θα συζητηθεί η αίτηση ακύρωσης της μεταβίβασης των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο ΤΑΙΠΕΔ.

Ως εκ τούτου θα ματαιωθούν τα πρωινά δρομολόγια του ΟΣΕ και του προαστιακού. Στη διάρκεια της στάσης εργασίας δεν θα εκτελούνται ούτε τα δρομολόγια του μετρό από τη Δ. Πλακεντίας προς το αεροδρόμιο και αντίστροφα. Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν όλη την ημέρα οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού, ενώ τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Κανονικά θα εκτελούνται τα δρομολόγια του ηλεκτρικού, του τραμ και του μετρό (με εξαίρεση το τμήμα Δ. Πλακεντίας – αεροδρόμιο).

Οι εργαζόμενοι των μέσων σταθερής τροχιάς ζητούν την άρση του καθεστώτος πολιτικής επιστράτευσής τους και ανακοίνωσαν πως θα συμμετάσχουν με συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Στην απεργία θα συμμετάσχουν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας με τρίωρη στάση εργασίας από τις 12.00 έως τις 15.00. Παράλληλα, η ΠΝΟ έχει εδώ και καιρό ανακοινώσει πως στις 6 Νοεμβρίου θα κρατήσει τα πλοία δεμένα στα λιμάνια, κάνοντας λόγο για χιονοστιβάδα αντεργατικών μέτρων και πολιτικών.

Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία

Επίσης, την ημέρα της γενικής απεργίας, με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, οι Προνοιακές Μονάδες και το ΕΚΑΒ, λόγω της συμμετοχής γιατρών και λοιπών εργαζομένων στην κινητοποίηση. Στην απεργία συμμετέχουν οι καθηγητές, οι ναυτεργάτες και οι εργαζόμενοι στους Δήμους, οι τραπεζοϋπάλληλοι. Κλειστές θα παραμείνουν την Τετάρτη οι δικαστικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα λόγω της συμμετοχής της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος στη γενική απεργία. Στην απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Επίσης, επίσχεση παροχής υπηρεσιών υγείας προς τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ξεκινούν από την Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου, και σε εβδομαδιαίες επαναλήψεις, τα Διαγνωστικά Κέντρα, διεκδικώντας την αποπληρωμή των οφειλομένων. Επισημαίνουν ότι για το τρέχον έτος έχουν πληρωθεί μόλις την προκαταβολή Μαρτίου, και ταυτόχρονα εκκρεμεί η αποπληρωμή του μεγαλύτερου μέρους από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη και η εκκαθάριση του 2012, συνολικής αξίας 450 εκατ. ευρώ.

Συμμετέχοντας στην 24ωρη πανεργατική απεργία που κήρυξαν για την 6η Νοεμβρίου η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) προκηρύσσει για την ίδια μέρα 5ωρη στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, σε όλα τα ιδιωτικά και δημόσια Μέσα Ενημέρωσης, όλης της χώρας. Εξαιρούνται τα Μέσα που με αποκλειστικά απεργιακά δελτία θα καλύψουν και μεταδώσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις, από τους χώρους που θα πραγματοποιούνται.

ΑΔΕΔΥ: Μόνη ελπίδα ο αγώνας διαρκείας

«Ο αγώνας διαρκείας ενάντια στις μνηµονιακές πολιτικές αποτελεί τη μόνη µας ελπίδα», τονίζει η ΑΔΕΔΥ, επισημαίνοντας πως «η καταιγίδα των διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τα νέα πρωτοφανή φορολογικά μέτρα που οδηγούν σε αρκετές περιπτώσεις στη δήμευση της κατοικίας, οι επερχόμενες νέες μειώσεις στις συντάξεις και εφάπαξ, αλλά και η ολοκληρωτική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, που σε αυτή τη φάση σηματοδοτείται με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, επιτείνουν το κοινωνικό αδιέξοδο».

ΓΣΕΕ: Ο αγώνας θα συνεχιστεί

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών της προανήγγειλε και η ΓΣΕΕ. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, μετά την προσεχή κινητοποίηση θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ για να γίνει αποτίμηση, ενώ θα καθοριστεί άμεσα και η ημερομηνία σύγκλησης του Γενικού Συμβουλίου της Συνομοσπονδίας προκειμένου να καθοριστεί η πορεία και το πλαίσιο των επόμενων δράσεων και κινητοποιήσεων. «Ο αγώνας θα συνεχιστεί όσο η κυβέρνηση εμμένει στην κοινωνική και εργασιακή αναλγησία, όσο επιδεικνύει υφεσιακή προσήλωση, όσο οι καταστροφικές τροïκανές πολιτικές που υιοθετεί πολλαπλασιάζουν τα αδιέξοδα», τονίζει η ΓΣΕΕ.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ