Καταστροφή στην Κορινθία: SOS από τους επιστήμονες για επικίνδυνες πυρκαγιές

Του Νέστορα Δημαρά

Η πρόσφατη πυρκαγιά στη δασική ζώνη Αλεποχωρίου – Λουτρακίου – Πόρτο Γερμενό, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Copernicus, έκαψε περισσότερα από 40.000 στρέμματα και κατέστρεψε δεκάδες σπίτια και περιουσίες. Παράλληλα, επέφερε τεράστιο πλήγμα στη μοναδική χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, καθώς τουλάχιστον το 25% της έκτασης που κάηκε ανήκει στο δίκτυο περιοχών φυσικού κάλλους «Νatura 2000». Αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς, όμως, δεν είναι μόνο η έκταση, αλλά και ο χρόνος εξέλιξης μιας τόσο μεγάλης πυρκαγιάς. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η καταστροφή στην Κορινθία πιθανότατα προμηνύει ένα εφιαλτικό καλοκαίρι.

«Η φωτιά ήταν τεράστια από άποψη μεγέθους. Το πλέον ανησυχητικό, όμως, είναι ότι η φωτιά αυτή ήρθε νωρίτερα. Παρόμοιες πυρκαγιές έχουμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Φέτος ξεκίνησαν πολύ νωρίς και όλα δείχνουν πως οι κίνδυνοι για πυρκαγιές έχουν πολλαπλασιαστεί. Δυστυχώς, αυτό το καλοκαίρι θα είναι πολύ δύσκολο», τονίζει στη Realnews o Aλέξανδρος Π. Δημητρακόπουλος, καθηγητής στο Tμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντής του Εργαστηρίου Δασικών Πυρκαγιών και Κλιματικής Αλλαγής.

Ο κ. Δημητρακόπουλος εκτιμά πως «όλα αυτά οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, που προκαλεί ακραία καιρικά φαινόμενα, σφοδρούς ανέμους, υψηλές θερμοκρασίες, παρατεταμένη ξηρασία, ημέρες καύσωνα και συνθήκες χαμηλής υγρασίας αέρα. Oλα αυτά, τα τελευταία χρόνια, εμφανίζονται με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα και οδηγούν σε μία συνισταμένη: στην αύξηση τόσο της συχνότητας του αριθμού των δασικών πυρκαγιών όσο και της σφοδρότητας καύσης, της έντασης και του θερμικού φορτίου που παράγει μία πυρκαγιά σε πολύ λίγο χρόνο». Σύμφωνα με στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος, χαρακτηριστικό της έντασης και της ταχύτητας των ανέμων είναι το γεγονός ότι η φωτιά μετά την έναρξή της στον Σχίνο και για τις επόμενες 4,5 ώρες διήνυσε απόσταση 10,3 χλμ., που θεωρείται ρεκόρ και είναι αδύνατο να ανακοπεί από οποιονδήποτε μηχανισμό κατάσβεσης, ιδιαίτερα όταν αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας χωρίς εναέρια μέσα πυρόσβεσης. «Ο καιρός έχει τρελαθεί και την ευθύνη την έχει ο ανθρώπινος παράγοντας που προκαλεί την κλιματική αλλαγή. Ολα τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τα επιστημονικά μοντέλα είναι δυσοίωνα. Στη χώρα μας αυτό το καλοκαίρι υπάρχει η πρόβλεψη για πυρκαγιές έντονες, συνεχείς και καταστροφικές. Η ζέστη, η ανομβρία των τελευταίων 80 ημερών και οι ριπές των ανέμων, που όλο και συχνότερα καταγράφονται, μετατρέπουν τα δάση μας σε πυριτιδαποθήκες», επισημαίνει στην «R» o πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Μιχάλης Πετράκης

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ