Καταγγελία από τον Αλέξη Μητρόπουλο: Με το τελευταίο νομοσχέδιο η Κυβέρνηση ψήφισε το λοκ άουτ

«Με το τελευταίο νομοσχέδιο η Κυβέρνηση ψήφισε την ανταπεργία» κατήγγειλε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ Αλέξης Μητρόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο της ERTOPEN 106.7 FM.

«Η Κυβέρνηση ψήφισε την ανταπεργία στο άρθρο 20 του τελευταίου νομοσχεδίου που είναι το τέταρτο ή συμπληρωματικό Μνημόνιο, ο νόμος είναι ο 4472. Έτσι, εκτός από την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, τώρα οι εργοδότες μπορούν να απολύουν από το 5% έως το 100% του προσωπικού χωρίς να δεσμεύονται από το Υπουργικό Βέτο και με την συνέχεια του παγώματος των συλλογικών συμβάσεων ψήφισε δυστυχώς – δεν υπάρχει ισχυρότερο τριπλό χτύπημα σε όλη την Ευρώπη κατά των ιδιωτικών υπαλλήλων κυρίως – ψήφισε δυστυχώς νομιμοποιώντας την ανταπεργία», είπε χαρακτηριστικά.

«Τι δηλαδή ψήφισε; Να μπορεί ο εργοδότης όταν απεργεί κάποιο προσωπικό της επιχείρησης του, να μην πληρώνει και τους απεργούς αλλά να μην πληρώνει και αυτούς που θέλουνε να δουλέψουν. Αυτό λέγεται μισθολογικό λοκ – άουτ. Είναι η σκληρότερη μορφή λοκ – άουτ που μπορεί να κάνουν οι εργοδότες για να φέρουν αυτούς που απεργούν με αυτούς που δεν απεργούν σε διένεξη και έτσι να μην επιτυγχάνει η απεργία» εξήγησε ο Αλέξης Μητρόπουλος για να συμπληρώσει: «Δεν υπάρχει στην ιστορία του κοινοβουλευτισμού και του εργατικού κινήματος προοδευτική κυβέρνηση ή κυβέρνηση ας πούμε που βγήκε στο όνομα της Αριστεράς και των προοδευτικών ιδεωδών, να απελευθερώσει πλήρως τις απολύσεις, να παγώσει τις συλλογικές συμβάσεις και βεβαίως να θεσπίσει την ανταπεργία, το απεργιακό δικαίωμα των εργοδοτών, κάτι που δεν ισχύει με τη μορφή που ψηφίστηκε σε καμία χώρα της Ευρώπης.»

Στο ερώτημα πώς το μέτρο αυτό πέρασε στο νομοσχέδιο χωρίς να έχει γίνει αντιληπτό μέχρι στιγμής, ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ δήλωσε ότι «δυστυχώς ούτε τα συνδικάτα δεν μελετούν ούτε και οι νομικοί τους σύμβουλοι και βεβαίως και τα κόμματα – και αυτά καλά που ψήφισαν, του «μνημονιακού τόξου» και να τα έπαιρναν χαμπάρι δεν θα το έλεγαν – αλλά τα άλλα κόμματα τα οποία μάχονται υποτίθεται το Μνημόνιο, να μην κατανοήσουν το σκληρότερο τρίο αρχών που πέρασε σε βάρος της ελληνικής εργατικής τάξης».

«Αν διαβάσετε τα σχετικά άρθρα, από τα άρθρα 16 έως 20 που είναι το εργασιακό πακέτο, θα δείτε ότι είναι παραπεμπτικά άλλων άρθρων. Και ένας στοιχειωδώς ενημερωμένος βουλευτής, εάν δεν πήγαινε στις παραπεμπτικές διατάξεις, ιδιαίτερα το άρθρο που αναφέρεται στην θεσμοθέτηση της ανταπεργίας, γίνεται παραπομπή από άρθρο σε άρθρο. ‘Ετσι και οι βουλευτές και να τα διάβαζαν δεν θα τα κατανοούσαν αλλά και να τα διάβαζαν επιμελώς, έπρεπε να συμβουλευτούν τα παραπεμπτικά άρθρα για να καταλάβουν», υποστήριξε

Ολοκληρώνοντας ο Αλέξης Μητρόπουλος έκανε λόγο για «άγριο νεοθατσερισμό» και «ακραίες νεοφιλελεύθερες θεωρίες» εκ μέρους της Κυβέρνησης οι οποίες όπως είπε, δεν έχουν προηγούμενο: «Έτσι η Κυβέρνηση πέρασε ό,τι σκληρότερο έχει περάσει. Σας λέω ότι το 1988 επιχείρησε να περάσει την ανταπεργία η Θάτσερ όπως και το πάγωμα των συλλογικών συμβάσεων και κόντεψε να πέσει από αυτό, δηλαδή αυτόν τον άγριο νεοθατσερισμό τον πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να ματώσει μύτη! Αυτά τα οποία πέρασε αυτή η κυβέρνηση, δεν υπάρχει προηγούμενο. Όλη η σχολή του Φρίντμαν στο Σικάγο, η πιο ακραία νεοφιλελεύθερη θεωρία του Μεγάλου Αδερφού… Είναι ό,τι ακραίο και νεοφιλελεύθερο έχει περάσει!».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ