Καμπανάκι ΙΟΒΕ για τις γεννήσεις: Κάθετη πτώση λόγω… κρίσης

Μείωση των σχολικών μονάδων, μείωση εισακτέων στα ανώτατα ιδρύματα και αλλαγές στην αγορά εργασίας με ευρύτερες επιπτώσεις προβλέπει πανελλαδική μελέτη που διεξήγαγε ο ΙΟΒΕ, όπως δημοσιεύει η εφημερίδα τα ”ΝΕΑ”.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, τα 1,53 εκατ. μαθητές που φοιτούσαν στα ελληνικά σχολεία το 2000, μειώθηκαν σε 1,49 εκατ. το 2009 (3,1%) και σε 1,44 εκατ. το 2016 (-5,9% συγκριτικά με το 2000).

Εάν δεν υπάρξουν ριζικές αλλαγές σύντομα, ο συνολικός αριθμός των μαθητών στην Ελλάδα( η επόμενη «νέα γενιά» της χώρας) θα μειωθεί σε περίπου 1.05 εκατ.( 29,2% ή 423,3 χιλιάδες λιγότεροι μαθητές ) μέχρι το 2035.

Από τη συγκεκριμένη μελέτη προκύπτει ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε μείωση των σχολικών μονάδων στη χώρα, μείωση των εισακτέων στα ανώτατα ιδρύματα και αλλαγές στην αγορά εργασίας.

Η έρευνα καταγράφει μία χώρα με λιγότερους μαθητές, αλλά και λιγότερους εκπαιδευτικούς, ενώ καταλήγει και σε ένα εντυπωσιακό συμπέρασμα: τα κενά εκπαιδευτικών που καταγράφονται κάθε χρόνο στα σχολεία και οι ελλείψεις, « οφείλονται περισσότερο σε διαχειριστικές αδυναμίες της κεντρικής διοίκησης » και όχι τόσο στην έλλειψη δασκάλων και καθηγητών!

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ