“Καμπανάκι” από τα χιονοδρομικά κέντρα στο enikos.gr: Έκκληση να μην κάνουν σκι στις κλειστές εγκαταστάσεις

της Ευανθίας Τασσοπούλου

Σοβαροί κίνδυνοι ελλοχεύουν για όσους κάνουν σκι στα Χιονοδρομικά κέντρα που παραμένουν κλειστά λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών ΜΜΕ έχουν εντοπιστεί σκιέρ να ανεβαίνουν με ειδικούς τρόπους τις πίστες και να τις κατεβαίνουν με τα χιονοπέδιλά τους. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος καθώς οι πίστες δεν έχουν καθαριστεί και το χιόνι δεν έχει στρωθεί. Σε περίπτωση δε τραυματισμού ή οποιουδήποτε άλλου κινδύνου, οι σκιέρ δεν θα μπορούν να έχουν τη συνδρομή των εργαζομένων των κέντρων. Το enikos.gr μίλησε με τους εκπροσώπους από τα Χιονοδρομικά Κέντρα Παρνασσού, Βόρας Καϊμάκτσαλαν και Καλαβρύτων, οι οποίοι προειδοποιούν το κοινό να περιμένει μέχρι οι πίστες να ανοίξουν επισήμως. Τα έσοδα τους έχουν πληγεί και ελπίζουν σύντομα να έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν και να κριθεί σύντομα εφικτό λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων.

Χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού: Αποφυγή δραστηριοτήτων μέχρι να ανοίξουμε

“Καμπανάκι” χτυπά το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, καλώντας τον κόσμο να αποφεύγει το σκι και την ορειβασία, όσο απαγορεύεται η λειτουργία του. “Θα θέλαμε λοιπόν να σας ενημερώσουμε για μερικά θέματα που αφορούν στη δική σας προστασία και ασφάλεια: Το οδικό δίκτυο μετά από κάθε χιονόπτωση είναι συχνά κλειστό. Ένας στοιχειώδης εκχιονισμός που γίνεται αφορά μόνο στην κυκλοφορία των οχημάτων προσωπικού του Χιονοδρομικού που διεξάγεται με οχήματα ειδικών προδιαγραφών και με ελαστικά χιονιού. Όσοι θέλουν να ανεβούν στο βουνό για ορειβατικό σκι ή ορειβασία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε περίπτωση ατυχήματος κινδυνεύουν να παραμείνουν για πολλές ώρες αβοήθητοι, αφού το ΧΚΠ είναι κλειστό για το κοινό. Γι’ αυτό σας παρακαλούμε να ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ την ανάβαση στο βουνό. Επίσης, σας υπενθυμίζουμε ότι για λόγους ασφαλείας απαγορεύεται η χρήση snowmobiles και οποιωνδήποτε άλλων οχημάτων εντός των χώρων ευθύνης του Χιονοδρομικού Κέντρου” αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.

“Γι’ αυτό και σας παρακαλούμε θερμά να ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ τέτοιες δραστηριότητες τουλάχιστον μέχρι να επαναλειτουργήσει το ΧΚΠ. Σε περίπτωση επίσκεψης σας στο χώρο του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού κατά τη χρονική περίοδο που παραμένει κλειστό σας γνωρίζουμε ότι το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε., ως διαχειρίστρια εταιρεία του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού, δεν φέρουν καμία ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος και για το λόγο αυτό σας αποτρέπουμε από κάθε δραστηριότητα σας στο χώρο. Όλοι εμείς που εργαζόμαστε στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού μοιραζόμαστε μαζί σας τις θετικές μας σκέψεις και την αισιοδοξία μας για την επαναλειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου μετά την άρση των απαγορευτικών μέτρων από την Πολιτεία και όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν να σας υποδεχτούμε και πάλι στις εγκαταστάσεις μας. Μέχρι τότε ευχόμαστε σε όλες και όλους σας Καλά Χριστούγεννα και Χαρούμενες Γιορτές με υγεία και ασφάλεια” καταλήγει.

Σε επικοινωνία του enikos.gr με τον Σωτήρη Γιαννόπουλο, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος επικοινωνίας στο χιονοδρομικό Παρνασσού, μας μετέφερε τους κινδύνους που εγκυμονεί μια ανάβαση στις πίστες, ενώ το χιονοδρομικό κέντρο είναι κλειστό. “Εκδώσαμε και ανακοίνωση σχετικά με αυτό. Μέσα από το ορειβατικό σκι, που μπορεί κάποιος να κάνει, ανεβαίνουν δηλαδή περπατώντας με ειδικό εξοπλισμό, επειδή κάτι τέτοιο εγκυμονεί κινδύνους σε περίπτωση που γίνει ένα ατύχημα, καθώς εμείς δεν μπορούμε να παρέχουμε πρώτες βοήθειες, προειδοποιήσαμε. Να μην ανεβαίνουν καλύτερα, γιατί μετά πρέπει να καλέσουν την αστυνομία ή όποια άλλη υπηρεσία καλεί κάποιος που βρίσκεται σε κίνδυνο. Σε επικοινωνία μας με την αστυνομία μας είπαν ότι αν κάποιος έχει σπίτι κοντά, στέλνοντας 6 μπορεί να πάει για περπάτημα στο βουνό, δεν είναι παράνομο”.

Όσον αφορά στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα χιονοδρομικά λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό, φέτος δεν είχαν τη δυνατότητα να ανοίξουν καν. “Και το χιονοδρομικό θα υποστεί οικονομική ζημιά και η γύρω περιοχή. Την περίοδο των Χριστουγέννων γίνεται το 40% με 50% του τζίρου όλης της σεζόν. Οπότε όταν χάσουμε τις γιορτές χάνουμε το 40% των εσόδων. Αν λειτουργήσουμε κάποια στιγμή, όποτε γίνει αυτό, καλό θα είναι αν μπορούμε να πάρουμε μια ανάσα. Περιμένουμε στις 7 του μήνα να δούμε τι καινούργιο θα βγει” πρόσθεσε.

Χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων: Δεν είμαστε σε θέση σε περίπτωση που συμβεί κάτι να βοηθήσουμε

Προειδοποίηση για όσους κάνουν σκι στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων εξέδωσε το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ έχουν εντοπιστεί σκιέρ να ανεβαίνουν με ειδικούς τρόπους τις πίστες και να τις κατεβαίνουν με τα χιονοπέδιλά τους. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος, καθώς λόγω της μη λειτουργίας του κέντρου, οι πίστες δεν έχουν καθαριστεί και το χιόνι δεν έχει στρωθεί. Σε περίπτωση επίσης, τραυματισμού ή οποιουδήποτε άλλου κινδύνου, οι σκιέρ δεν θα μπορούν να έχουν τη συνδρομή των εργαζομένων του χιονοδρομικού. Ενόψει και των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς απευθύνεται έκκληση προς τους χρήστες του βουνού, για την προστασία της υγείας τους, να μη χρησιμοποιούν τις πίστες.

“Η ανακοίνωση που βγάλαμε ήταν περισσότερο μια προειδοποίηση γιατί γνωρίζουμε την ιδιοσυγκρασία των ανθρώπων που κάνουν σκι. Δυστυχώς για αυτούς φέτος έχει χιόνι και δεν μπορούν να το χαρούν. Ξέρουμε ότι θα υπάρξουν αρκετές απόπειρες για να κάνουν σκι χρησιμοποιώντας τις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού, οι οποίες κατά βάση δεν είναι σε λειτουργία, και θέλαμε πιο πολύ να το προλάβουμε γιατί βλέπουμε γενικώς με το ορειβατικό σκι ανεβαίνουν και κάνουν. Δεν είμαστε σε θέση σε περίπτωση που συμβεί κάτι να είμαστε εκεί και να βοηθήσουμε κάποιον. Θέλουμε να τους αποτρέψουμε” ανέφερε μιλώντας στο enikos.gr η Εύη Σταμάτη, η οποία είναι υπεύθυνη εξυπηρέτησης πελατών στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων.

“Δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επισήμως προς το παρόν για τα Χιονοδρομικά. Περιμένουμε την 7η Ιανουαρίου, δεν έχει ανακοινωθεί κάτι για μετά, είμαστε στη φάση που προσπαθούμε όλοι να δούμε τι θα γίνει. Εμείς σαν κέντρο είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση που μας επιτρέψουν να ανοίξουμε, αλλά είμαστε σε στάση αναμονής μέχρι τις ανακοινώσεις και για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία. Αυτό που έχει περισσότερη σημασία για εμάς είναι να αρθούν οι απαγορεύσεις στις μετακινήσεις εκτός νομού, γιατί ο μεγάλος όγκος των επισκεπτών μας είναι από την Αθήνα κυρίως, δεν είναι τόσο εντός νομού. Όλη η περιοχή αυτό περιμένει γιατί το Χιονοδρομικό Κέντρο είναι ένας πολύ μεγάλος πόλος έλξης για τους τουρίστες ειδικά του χειμερινού τουρισμού. Όλα τα χιονοδρομικά είμαστε στην ίδια φάση, περιμένουμε να δούμε πότε θα μας επιτρέψουν να ανοίξουμε, προετοιμαζόμαστε για να είμαστε έτοιμοι”

Χιονοδρομικό κέντρο Βόρας Καϊμάκτσαλαν: Όσοι ανεβαίνουν όσο είμαστε κλειστοί πρέπει να είναι προσεκτικοί

Αντίστοιχη ανακοίνωσε εξέδωσε η διεύθυνση του χιονοδρομικού κέντρου Βόρας Καϊμάκτσαλαν. “Πρώτον και κυριότερο, το κέντρο μας όπως όλα τα ΧΚ της Ελλάδας, όχι μόνο είναι είναι κλειστό, αλλά ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ και η μετάβαση προς αυτό, λόγω περιορισμών στην κυκλοφορία πολιτών, ως μέσο προφύλαξης από τον κοροναϊό. Δεύτερον, οι διαδρομές και στα δύο οδικά δίκτυα είναι επικίνδυνες, αφού προβαίνουμε σε έναν στοιχειώδη εκχιονισμό, για την κυκλοφορία των οχημάτων προσωπικού και εργολάβων, που γίνεται με οχήματα ειδικών προδιαγραφών και με ελαστικά χιονιού. Τρίτον και κυριότερο, όσοι εκφράσατε την επιθυμία να μεταβείτε (ρισκάροντας και το πρόστιμο μετακίνησης) για ορειβατικό ski, θέλουμε να σας παρακαλέσουμε θερμά να ΜΗΝ το πραγματοποιήσετε. Το εξειδικευμένο προσωπικό μας πραγματοποιεί συγκεκριμένες εργασίες καθημερινά, κυρίως αποπαγοποίησης αναβατήρων και συρματόσχοινων και αποχωρεί, με αποτέλεσμα σε πιθανό ατύχημα στο δρόμο ή στο βουνό, να παραμείνετε για πολλές ώρες αβοήθητοι, να κινδυνεύσετε και να διακινδυνεύσουν και αρκετοί συνάνθρωποι μας. Παρακαλούμε πολύ, οπλιστείτε με λίγη υπομονή ακόμα και με θετική σκέψη και είναι πολύ πιθανό μετά τις γιορτές να είναι όλα πολύ καλύτερα και να έρθει η πολυπόθητη ημέρα λειτουργίας. Να περνάτε όμορφα και να προσέχετε! Εμείς από την μεριά μας, θα προσπαθούμε όσο πιο συχνά μπορούμε, να σας κρατάμε συντροφιά με ανταποκρίσεις, φωτογραφίες και μουσικές!”.

Το enikos.gr μίλησε με τον υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου, η οποία είναι η διαχειρίστρια εταιρεία του χιονοδρομικού κέντρου Βοράς Καϊμακτσαλάν και του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού, Παναγιώτη Παρδάλη. “Περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις. Είχαμε προετοιμαστεί ούτως ή άλλως όπως κάθε χρονιά από άποψη υποδομών και εγκαταστάσεων. Λόγω των δεδομένων δημιουργήσαμε υγειονομικά πρωτόκολλα σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, ώστε να είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε όπως πρέπει μόλις δοθεί το πράσινο φως. Περιμένουμε όπως όλοι να γίνουν οι ανακοινώσεις και να δοθούν οδηγίες για το αν, για το πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις. Είμαστε σε στάση αναμονής, το προσωπικό μας είναι εκεί και αναμένουμε” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στην ανακοίνωση – προειδοποίηση για τους επίδοξους σκιέρ τόνισε ότι “η ανακοίνωσή μας είναι προληπτική, υπάρχουν άνθρωποι που νόμιμα ανεβαίνουν στο βουνό και κάνουν ορειβατικό σκι. Επειδή η εγκατάσταση είναι κλειστή, θέλαμε να ενημερώσουμε τον κόσμο ότι επειδή δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό 24 ώρες το 24ωρο, σε περίπτωση που συμβεί κάτι δεν θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε. Συνεπώς όσοι ανέβουν θα είναι υπ’ ευθύνη τους. Ναι μεν ανεβαίνουν νόμιμα αλλά εμείς από την πλευρά μας οφείλουμε να τους ενημερώσουμε σαν μια σύσταση να είναι προσεκτικοί”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ