Κακοκαιρία: Ξεπέρασαν τις 200 οι κλήσεις στην Πυροσβεστική – Ξεριζώθηκαν δέντρα, τούμπαραν αυτοκίνητα

Πάνω από 200 κλήσεις δέχθηκε σήμερα (04/11) το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα όπως οι βροχές, οι καταιγίδες, οι χαλαζοπτώσεις και οι ισχυροί άνεμοι έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα σε διάφορες περιοχές της χώρας ενώ στην Αλεξανδρούπολη, μία γυναίκα τραυματίστηκε όταν μία τζαμαρία αποκολλήθηκε από όροφο πολυκατοικίας και προσγειώθηκε στο έδαφος. Στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου, έχουν ξεριζωθεί πάνω από 25 δέντρα, μερικά εκ των οποίων έχουν πέσει πάνω σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Ξάνθη: Συγκλονίζουν οι εικόνες από το πέρασμα της κακοκαιρίας – Ανεμοστρόβιλος αναποδογύρισε αυτοκίνητα – ΒΙΝΤΕΟ

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, το Κέντρο Επιχειρήσεων δέχθηκε 217 κλήσεις, κυρίως για κοπές δέντρων.

Αναλυτικά:

Στην Περιφέρεια Αττικής, 49 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 42 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων.
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 18 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 16 κοπές δέντρων.
Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, 60 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 53 κοπές δέντρων και 1 αφαίρεση αντικειμένου.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 7 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 5 κοπές δέντρων.
Στην Περιφέρεια Ηπείρου, 19 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 18 κοπές δέντρων και 1 αφαίρεση αντικειμένου.
Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 11 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 10 κοπές δέντρων και 1 αφαίρεση αντικειμένου.
Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, 25 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 23 κοπές δέντρων
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, 14 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 10 κοπές δέντρων και 1 αφαίρεση αντικειμένου.
Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, 4 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 4 κοπές δέντρων.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, 10 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 9 κοπές δέντρων.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), ισχυρές βροχές, καταιγίδες και ενισχυμένοι άνεμοι θα πλήξουν τη χώρα με τα φαινόμενα να εξασθενούν τις πρωινές ώρες της Κυριακής (05/11).

Παράλληλα η Πυροσβεστική καλεί τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης έκτακτων καιρικών φαινομένων να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Η κακοκαιρία «σάρωσε» την Ξάνθη

Τεράστιες καταστροφές προκάλεσε το σύντομο αλλά εξαιρετικά έντονο πέρασμα της κακοκαιρίας «Π» από την Ξάνθη. Δεκάδες πτώσεις δέντρων, αυτοκίνητα που καταπλακώθηκαν από πτώσεις κλαδιών, καταστροφές σε οροφές σπιτιών και ηλιακούς θερμοσίφωνες αλλά και υλικές ζημιές στα γήπεδα της ΕΠΣ, αφήνει πίσω της η κακοκαιρία.

Οι ουρανοί άνοιξαν λίγο πριν από το μεσημέρι, με έναν ανεμοστρόβιλο να κάνει την εμφάνισή του διασχίζοντας ένα μικρό τμήμα της Ξάνθης, προκαλώντας ωστόσο μεγάλες καταστροφές. Στον χώρο στάθμευσης οχημάτων έξω από το super market, στην ανατολική είσοδο της πόλης, ο ανεμοστρόβιλος αναποδογύρισε δύο αυτοκίνητα, δημιουργώντας πρωτόγνωρες εικόνες. Πολίτες που αντίκρισαν το συμβάν δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους.

Οι ζημιές δεν περιορίστηκαν μόνο στο αστικό κομμάτι, αλλά αντιθέτως τις πληγές τους μετρούν ήδη οι αγρότες της Ξάνθης αρκετοί εκ των οποίων υπέστησαν μεγάλες καταστροφές από τους θυελλώδεις ανέμους.

Από την Παρασκευή η Πολιτική Προστασία της Ξάνθης εξέδωσε ανακοίνωση εφιστώντας την προσοχή των πολιτών και ζητώντας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες.

Αποκλεισμένα χωριά στην Καλαμπάκα – Υπερχείλισε ο Ασπροπόταμος

Αποκλεισμένα παραμένουν τα χωριά Καλογριανή, Αηδόνα, Γλυκομηλιά και Χρυσομηλιά από την πλευρά της Καλαμπάκας, εξαιτίας της νέας κακοκαιρίας που «χτυπά» από νωρίς το πρωί του Σαββάτου την περιοχή.

Στην περιοχή της Κρανιάς, ο Ασπροπόταμος σάρωσε ξανά τα πάντα στο πέρασμά του και πια φαίνεται ότι δημιουργεί νέα κοίτη ενώ μοιάζει αδύνατον να επιδιορθωθούν οι ζημιές, σύμφωνα με το trikalavoice.gr.

Αχαΐα: Προληπτική εκκένωση στα Βιλιβινιώτικα Αιγίου – Φόβος για κατολισθήσεις

Στην προληπτική εκκένωση του χωριού Βιλιβινιώτικα Αιγίου, στην Αχαΐα, προχώρησαν οι Αρχές το πρωί του Σαββάτου (04/11), υπό τον φόβο κατολισθήσεων εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Στον οικισμό ο οποίος βρίσκεται πάνω από το Εθνικό οδικό δίκτυο, διαμένουν κυρίως ηλικιωμένα άτομα και υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων λόγω του ότι η περιοχή έχει καεί δύο φορές το τελευταίο διάστημα και δεν υπάρχει αρκετή χλωρίδα για να συγκρατήσει τα νερά της βροχής.

Οι κάτοικοι, που ήδη από χθες είχαν ειδοποιηθεί ότι ίσως χρειαστεί να απομακρυνθούν, μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχειακό συγκρότημα λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα από το χωριό. Όπως είπε στην ΕΡΤ ο κ. Νίκος Καραΐσκος, αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, ένα νέο κύμα βροχοπτώσεων αναμένεται στην Αιγιάλεια το μεσημέρι του Σαββάτου (4/11), οπότε η μετακίνηση των κατοίκων κρίθηκε σκόπιμη για προληπτικούς λόγους.

Ακινητοποιήθηκε επιβατική αμαξοστοιχία στις Αφίδνες – Έπεσαν δέντρα στις ράγες και σε βαγόνι

Η αμαξοστοιχία IC 51 έχει ακινητοποιηθεί μεταξύ Αφιδνών και Αγίου Στεφάνου, λόγω πτώσης δέντρων στη γραμμή εξαιτίας της κακοκαιρίας, όπως ανακοίνωσε η Hellenic Train.

Έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και η κυκλοφορία, ενώ αναμένονται καθυστερήσεις στα δρομολόγια.

Σε δεύτερη ανακοίνωση, η εταιρεία αναφέρει ότι τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών IC51, 1542 και 1543 θα υποκατασταθούν με λεωφορεία. Επίσης, η αμαξοστοιχία IC 60 αναμένει στον Σ.Σ Ρέντη.

Διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στην ε.ο. Φλώρινας – Κρυσταλλοπηγής

Διακοπή κυκλοφορίας όλων των οχημάτων μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων τέθηκε σε ισχύ σε τμήμα της εθνικής οδού Φλώρινας-Συνοριακού σταθμού Κρυσταλλοπηγής.

Σύμφωνα με την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, η απαγόρευση αφορά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το 19ο χιλιόμετρο έως το 28ο χιλιόμετρο λόγω της κατολίσθησης που σημειώθηκε στο 22ο χιλιόμετρο της οδού, στο ύψος του Πισοδερίου.

Εξαιρούνται τα οχήματα των εκχιονιστικών μηχανημάτων, οδικής βοήθειας και εκτάκτου ανάγκης.

Νέο έκτακτο της ΕΜΥ – Σε ποιες περιοχές θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ. Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 2 Νοεμβρίου επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό δελτίο.

Αναλυτικά πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία το Σάββατο: 

α. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη καθώς και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανόν πρόσκαιρα στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία.

β. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στη Θράκη, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας

Οι συστάσεις της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στους πολίτες

Νωρίτερα, συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, απηύθυνε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, η ΓΓΠΠ, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, συστήνει στους πολίτες:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

• Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.

• Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

• Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.

• Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

• Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.

• Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

• Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.

• Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.

• Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.

• Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.

• Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.

• Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).

• Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.

• Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.

• Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Παράλληλα η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ