Κακοκαιρία «Daniel»: «Ανθρώπινο χέρι πλημμύρισε τον Θεσσαλικό κάμπο» – Τι καταγγέλλουν οι κάτοικοι

Ολόκληρες πόλεις γίνονται έρμαια της κακοκαιρίας «Daniel», βουλιάζουν στο νερό και τη λάσπη σαν βάρκες και χιλιάδες συμπολίτες μας βιώνουν καταστάσεις πολέμου. Το κακό δεν τελείωσε, προειδοποιούν οι ειδικοί. Αν δεν οχυρωθούμε, θα ζήσουμε πολλές τέτοιες τραγωδίες και δε θα φταίει μόνο η κλιματική κατάρρευση, αλλά και το ανθρώπινο χέρι…

Άυπνοι, ανήσυχοι και κουρασμένοι κάτοικοι στα χωριά του Θεσσαλικού κάμπου παλεύουν να καθαρίσουν το βιός τους από τα νερά και τη λάσπη και κάνουν απολογισμό.

«Πλημμυρίσαμε γιατί δεν έγιναν σωστές τεχνικές δουλειές» καταγγέλλει κάτοικος, ενώ άλλος προειδοποιεί πως «αν δεν γίνουν έργα, δεν πρόκειται να σταματήσει αυτό το κακό».

Σκέφτονται τα έργα που δεν έγιναν, τις υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν, τις λάθος παρεμβάσεις με κτίσματα σε μπαζωμένα ρέματα και τις ελλείψεις.

Στο ίδιο έργο θεατές – «Δεν καθαρίζονται τα ρέματα» – «Όλα τα ρίχνουν στην κλιματική αλλαγή»

«Πέρυσι και πρόπερσι ήταν μια ανάλογη κατάσταση. Έκτοτε δεν έχει καθαριστεί τίποτα, τα ρέματα δεν καθαρίζονται και έρχεται χειμώνας… Όλα τα ρίχνουν στην κλιματική αλλαγή και η λύση ποια είναι; Tο “112” και ο σώζον εαυτόν σωθήτο» λέει κάτοικος.

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που μετέδωσε το κεντρικό δελτίο του Star. Η είσοδος που οδηγεί στο χωριό Μελισσοχώρι από την παλιά εθνική οδό Λάρισας-Βόλου είναι πνιγμένη στα λασπόνερα και έτσι είναι η κατάσταση σε όλα τα χωριά του δήμου Κιλελέρ.

Ακριβώς δίπλα υπάρχει ένας ορμητικός χείμαρρος και με την πρώτη βροχή υπάρχει ο κίνδυνος να μπει μέσα στο χωριό.

«Ελλιπή τα αντιπλημμυρικά έργα»

Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, αυτό γίνεται σε κάθε κακοκαιρία. Αυτό έγινε και πριν από 68 χρόνια στην ευρύτερη περιοχή.

Η πρωτοφανής νεροποντή έπνιξε τον Βόλο, σκότωσε 27 ανθρώπους και έγινε πρωτοσέλιδο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, μετέπειτα έγιναν κάποια αντιπλημμυρικά έργα, αλλά ήταν ελλιπή ενώ ορισμένα σχεδιάστηκαν εντελώς λάθος φέρνοντας το αντίθετο αποτέλεσμα.

«Κίνδυνος κατολισθήσεων»

Όπως αναλύουν ειδικοί πλέον ελλοχεύει και ο κίνδυνος κατολισθήσεων.

«Μετά από τρεις μέρες τέτοιων βροχοπτώσεων, τα χώματα χαλαρώνουν. Υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων από εδώ και πέρα. Πρέπει να καταλάβουμε τι συμβαίνει και κυρίως να το καταλάβουν αυτοί που διαχειρίζονται τις τύχες μιας πόλης, ενός νομού» προειδοποιεί η πρόεδρος ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Νάνσυ Καπούλα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ