Χαρούμενος και ανακουφισμένος δηλώνει ο Βέλγος συλλέκτης μετά την συμφωνία με το Υπουργείο Πολιτισμού για τις φωτογραφίες ντοκουμέντα των 200 εκτελεσθέντων από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής, την Πρωτομαγιά του 1944 στην Καισαριανή.
Στις πρώτες του δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ο Βέλγος συλλέκτης Τιμ Ντε Κράνε περιορίστηκε να εκφράσει την χαρά και την ανακούφισή του για την συμφωνία που υπάρχει στο τραπέζι.
Αυθεντικές οι φωτογραφίες
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα μετέβησαν στο Βέλγιο εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Πολιτισμού, που πιστοποίησαν την αυθεντικότητα των φωτογραφιών από την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή.
«Σήμερα, στο Δημαρχείο του Έβεργκεμ, η αντιπροσωπεία του Υπουργείου Πολιτισμού συναντήθηκε με τον συλλέκτη Τιμ Ντε Κράνε. Η αντιπροσωπεία εξέτασε το σύνολο της συλλογής Χόιερ, η οποία αποτελείται από 262 φωτογραφίες, τραβηγμένες στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της θητείας του, το 1943-1944, καθώς και κάποια έντυπα που ο ίδιος είχε περιλάβει σε αυτή. Η μακροσκοπική εξέταση, από έμπειρα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα του υλικού. Υπεγράφη προσύμφωνο μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του συλλέκτη και η συλλογή αποσύρθηκε από τον διαδικτυακό τόπο δημοπρασιών» δήλωσε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Πολιτισμού έχει κηρύξει μνημείο τη συλλογή φωτογραφιών των «200» της Καισαριανής , λόγω της ιδιαίτερης ιστορικής αξίας της.
