Καιρός: Διπλό «κύμα» έντονης ζέστης και αφρικανικής σκόνης θα επηρεάσει τη χώρα έως και το τέλος της εβδομάδας – Πότε εξασθενεί το φαινόμενο

Διπλό «κύμα» έντονης ζέστης, και αυξημένων συγκεντρώσεων αφρικανικής σκόνης μαζί με υψηλά επίπεδα υγρασίας αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας έως και το τέλος της εβδομάδας, με αποκορύφωμα την Τρίτη (6/5), σύμφωνα με το AtmoHub.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, πυκνά νέφη αφρικανικής σκόνης θα μεταφερθούν από τη βόρεια Αφρική και θα καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, δημιουργώντας έντονα αποπνικτική ατμόσφαιρα, κυρίως στην Κρήτη, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τα Επτάνησα. Οι συγκεντρώσεις σωματιδίων στην επιφάνεια αναμένεται να ξεπεράσουν τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (μg/m³), επηρεάζοντας την ποιότητα του αέρα και την αναπνευστική άνεση των πολιτών.

Κορυφώνεται την Τρίτη

Το φαινόμενο θα κορυφωθεί την Τρίτη (6/5), κατά τις μεσημβρινές ώρες, οπότε και η ατμόσφαιρα θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη. Παράλληλα, οι υψηλές τιμές υγρασίας σε συνδυασμό με τη σκόνη δημιουργούν τις προϋποθέσεις για λασποβροχές, κυρίως στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, τη Βόρεια Πελοπόννησο και τα Επτάνησα.

Από το πρωί της Τρίτης, παροδικές νεφώσεις και σύντομες τοπικές βροχές θα σημειωθούν στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο, οι οποίες μέχρι το μεσημέρι θα επεκταθούν στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και περιοχές της Στερεάς Ελλάδας. Οι περισσότερες βροχοπτώσεις θα παρουσιάσουν ύφεση έως το βράδυ, με εξαίρεση την Ήπειρο, όπου τοπικές ψιχάλες θα συνεχιστούν μέχρι και τις νυχτερινές ώρες.

Στις υπόλοιπες περιοχές, ο καιρός θα παραμείνει γενικά αίθριος, με διαστήματα ηλιοφάνειας και αραιές νεφώσεις. Οι θερμοκρασίες θα κινηθούν σε υψηλά επίπεδα για την εποχή, φτάνοντας στους 28-29 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά και έως τους 30-32 βαθμούς στα ανατολικά ηπειρωτικά. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα καταγραφούν σε Θεσσαλία, Φθιώτιδα και Βοιωτία. Στο Αιγαίο, η μέγιστη θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 28 και 30 βαθμών Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, με ένταση 3 έως 5 μποφόρ, ενώ από το απόγευμα στο Αιγαίο θα ενισχυθούν και θα φτάσουν τοπικά τα 6 μποφόρ, συμβάλλοντας στην περαιτέρω μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα.

Η ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια η πρώτη καιρική θερμή «έξαρση» θα αφορά τις ημέρες Τρίτη και Τετάρτη, ενώ η δεύτερη αναμένεται να εκδηλωθεί την Παρασκευή και το Σάββατο.

Ο κ. Τσατραφύλλιας αναλυτικά έγραψε:

«”Δύο εξάρσεις λιβανέζικης ζέστης με σκόνη, λασποβροχές, υγρασία και 35άρια… “

Θερμές αέριες μάζες από την Αφρικανική ήπειρο (ακτές της Λιβύης) έχουν ήδη ξεκινήσει τη μεταφορά τους στην ανατολική Μεσόγειο. Θα επηρεάσουν και τη χώρα μας μέχρι το τέλος της εβδομάδας με ουσιαστικά με δύο θερμές εξάρσεις.

Λασποβροχές και μεσημεριανές μπόρες στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα. 32-33 βαθμοί σε Θεσσαλία, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Κρήτη ( τοπικά και παραπάνω στη βόρεια Κρήτη), Αττική 30, Θεσσαλονίκη 28.

Αυξημένη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης σε δυτικά και νότια.

Λασποβροχές και μεσημεριανές μπόρες στη βόρεια Ελλάδα. 32-33 βαθμοί σε Πελοπόννησο, Αιτωλοακαρνανία, Βοιωτία, Εύβοια, Φθιώτιδα, Κρήτη ( τοπικά και 35 στη βόρεια Κρήτη). Αττική 30, Θεσσαλονίκη 28.

Αυξημένη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης δυτικά, κεντρικά και νότια».

Η πρόγνωση του Τάσου Αρνιακού

Με κυρίαρχο στοιχείο τις υψηλές θερμοκρασίες που θυμίζουν καλοκαίρι και θα φτάσουν και θα ξεπεράσουν τοπικά τους 30 με 31 βαθμούς κελσίου και την σκόνη από την Αφρική  θα περάσει πρώτη ολοκληρωμένη εβδομάδα του Μαΐου, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Τάσο Αρνιακό.

Η ανάρτηση Κολυδά

Από την μεριά του, σε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα προχώρησε την Δευτέρα (5/5) και ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς, στην οποία ανέφερε:

«Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΚΟΝΗΣ ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ

Η σκόνη θα διατηρηθεί έως και την Παρασκευή με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις Τετάρτη και Πέμπτη
Οι θερμοκρασίες θα φτάσουν τους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου, ενώ τοπικά στη Βόρεια Κρήτη πιθανόν να τους ξεπεράσουν στα μέσα της εβδομάδος.
Η αστάθεια θα είναι περιορισμένη κυρίως στα βόρεια από την Τετάρτη».

Εβδομάδα με αυξημένες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα – Πότε εξασθενεί το φαινόμενο

Έντονη μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα, φέρνει μαζί της η εβδομάδα που ξεκίνησε, επηρεάζοντας σχεδόν το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, σύμφωνα με το AtmoHub, τον κόμβο πληροφόρησης για την ατμοσφαιρική σύσταση στην Ελλάδα.

Την Τρίτη (6/5) το φαινόμενο κορυφώνεται με τις συγκεντρώσεις σκόνης στην επιφάνεια να ξεπερνούν τα 50 μg/m³ σε περιοχές όπως: Κρήτη, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Επτάνησα.

Επιπλέον, όπως τονίζει το AtmoHub, υπάρχει ενδεχόμενο λασποβροχών στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, τη Βόρεια Πελοπόννησο και τα Επτάνησα, λόγω της ταυτόχρονης παρουσίας υγρασίας στην ατμόσφαιρα.

Όπως σημειώνει το AtmoHub, συνιστάται προσοχή σε ευπαθείς ομάδες καθώς και να περιορίσουν την εξωτερική δραστηριότητα και να αποφύγουν την έντονη άσκηση σε εξωτερικούς χώρους.

Τέλος, επισημαίνεται ότι το φαινόμενο ενδέχεται να συνεχιστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ 06-05-2025

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

ΑΤΤΙΚΗ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 07-05-2025

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 08-05-2025

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09-05-2025

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 10-05-2025

Exit mobile version