Νίκος Σύψας: Το “καμπανάκι” για τα ανεμβολίαστα παιδιά και ο “χρησμός” για το καλοκαίρι του 2022

«Καμπανάκι» για τη μεταδοτικότητα του ιού Δέλτα και τα ανεμβολίαστα παιδιά έκρουσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.

Όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «μπορεί να μην είναι γνωστό το τι θα γίνει με το εμβόλιο μετά από 10 χρόνια, αλλά είναι γνωστό το τι θα γίνει εάν ένα παιδί κολλήσει τον ιό».

Ο κ. Σύψας είπε ότι «αργά ή γρήγορα θα νοσήσουν όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά». Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «τα παιδιά θα μολυνθούν κάποια στιγμή αν δεν εμβολιαστούν. Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε πολύ μεγάλη εξάπλωση του ιού. Όλα τα παιδιά θα εκτεθούν αργά ή γρήγορα».

Νίκος Σύψας

Ο καθηγητής Νίκος Σύψας αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις που έχει στα παιδιά ο long covid. Τόνισε ότι «ξέρουμε ότι πλέον βγαίνουν πολλές αναφορές στη βιβλιογραφία για παιδιά που έχουν το long covid δηλαδή μακροχρόνιες επιπλοκές από τον κορονοϊό όπως τεράστια κόπωση, κατάθλιψη, διαταραχές σε διάφορα όργανα όπως πνεύμονες, καρδιά».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως οι γονείς στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να συγκρίνουν δύο κινδύνους και να πάρουν μια απόφαση: τον κίνδυνο από το εμβόλιο που είναι απειροελάχιστος και τον κίνδυνο από την covid.

Για το άνοιγμα των σχολείων

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων υπογράμμισε πως είναι τελεσίδικο ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα και ότι σε έναν μήνα θα γίνει επαναξιολόγηση των πρωτοκόλλων στα σχολεία.

«Τα πρωτόκολλα που έχουμε συστήσει μέσα σε έναν μήνα θα τα επαναξιολογήσουμε. Ενδέχεται να αλλάξουν. Η πανδημία είναι αυτή που θα μας καθορίσει τι θα γίνει. Πρόθεση είναι τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά».

ανεμβολίαστα παιδιά

Ο Νίκος Σύψας τόνισε πως το πρόβλημα είναι το γεγονός ότι τα παιδιά και άτομα νεαρής ηλικίας μπορούν να μεταφέρουν το ιό στους ανεμβολίαστους 50 ετών και πάνω και ο μεγάλος φόβος είναι πως οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν να νοσηλευτούν με αποτέλεσμα να υπάρξει πίεση στο ΕΣΥ.

Νίκος Σύψας: «Το καλοκαίρι του 2022 θα είμαστε χωρίς τον ιό»

«Το επόμενο καλοκαίρι είτε θα έχουμε μολυνθεί ή θα έχουμε εμβολιαστεί, άρα θα έχουμε ένα είδος ανοσίας. Επομένως ο ιός δεν θα έχει πλέον χώρο για να αναπτυχθεί» είπε ο Νίκος Σύψας και πρόσθεσε ότι:

«Οι δύο επιφυλάξεις που μπορεί να υπάρχουν, είναι μήπως εμφανιστεί κάποια άλλη καταστροφική μετάλλαξη που δεν το πιστεύω ή να υπάρχει εισαγωγή από κάποιες άλλες χώρες. Η Αφρική είναι το επόμενο «καυτό» σημείο της επιδημίας, καθώς ο κόσμος εκεί είναι εντελώς ανεμβολίαστος».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αν δει κανείς την ιστορία της ιατρικής, οι πανδημίες δεν κρατούν συνήθως πάνω από 2-3 χρόνια. Πιστεύω θα έχουμε μια μεγάλη έξαρση μέχρι τα Χριστούγεννα, μετά θα αρχίσει η βαθμιαία αποκλιμάκωση και από το Πάσχα και μετά θα μπούμε σε μια κανονικότητα. Συνεχίζω να πιστεύω και να ελπίζω ότι το καλοκαίρι θα είμαστε χωρίς την επιδημία».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ