«Καμπανάκι» για το δημογραφικό – Όλα όσα είπε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ στον Realfm 97,8

«Συνειδητοποίηση και συναινέσεις χρειάζεται το δημογραφικό ζήτημα γιατί δεν αναστρέφεται η τάση εύκολα και γρήγορα» τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Ο κ. Βέττας υποστήριξε ότι «αναστρέφεται συστηματικά σε βάθος δεκαετίας εάν ακολουθηθούν κάποιες πολιτικές άρα δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε».

Όπως είπε «στη χώρα μας ο πληθυσμός από τη δεκαετία του ’50 αυξάνεται συστηματικά και μέσα από το φυσικό ισοζύγιο και μέσα από το μεταναστευτικό ισοζύγιο. Σταμάτησε το 2010 η αύξηση του πληθυσμού, ήταν η κορύφωση. Από το 2011 και μετά ο πληθυσμός συρρικνώνεται. Λόγω της κρίσης πολλοί Έλληνες και αλλοδαποί έφυγαν από τη χώρα, όμως, η μείωση της γονιμότητας στη χώρα έχει αρχίσει  από το 1980,1981. Και γι’ αυτόν τον λόγο δεν αναστρέφεται εύκολα».

Σύμφωνα με τον κ. Βέττα, «για τα επόμενα 20 χρόνια το ισοζύγιο δεν μπορεί να αλλάξει πολύ. Θα συνεχίσει ο πληθυσμός να μειώνεται. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνεις άπραγος. Μπορείς να δημιουργήσεις μηχανισμούς άμβλυνσης γιατί το πρόβλημα αυτό «χτυπά» στο συνταξιοδοτικό, στο σύστημα Υγείας, στην αγορά εργασίας».

Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ αναφερόμενος στο τι πρέπει να γίνει, τόνισε ότι «για να αμβλυνθεί η τάση πρέπει καταρχάς να υπάρξει στήριξη της γυναίκας για να έχει παιδιά και να συμμετέχει στην αγορά εργασίας ταυτόχρονα. Για παράδειγμα το να υπάρχει καθολική πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και σε ένα πολύ καλό σύστημα προσχολικής αγωγής είναι κάτι που θα βοηθήσει και τα παιδιά και τις γυναίκες και την αγορά εργασίας. Θα πρέπει να είναι προτεραιότητα».

Όπως τόνισε, «ένα άλλο ζήτημα είναι το μεταναστευτικό ισοζύγιο. Τα τελευταία χρόνια ήταν θετικό στη χώρα μας μέχρι το brain drain. Όμως άλλες χώρες προσελκύουν ανθρώπους προς αυτές. Υπάρχουν πολλοί μηχανισμοί προσέλκυσης και ένας από αυτούς είναι μέσω του πλέγματος Ανώτατη Εκπαίδευση και έρευνα. Δηλ. θα σπουδάζουν εδώ, θα εργάζονται και θα ενσωματώνονται στην παραγωγή ίσως και στην κοινωνία. Η ενσωμάτωση πρέπει να γίνεται με μέτρο και προσοχή αλλά πρέπει να το δούμε».

Ο κ. Βέττας έκρουσε «καμπανάκι» για την επόμενη ημέρα. Όπως ανέφερε, «έχουμε μπροστά μας έναν αρνητικό δημογραφικό κύκλο. Μετά από κάποια χρόνια μπορεί να υπάρχει ένας πολύ θετικός κύκλος. Τα τελευταία 10 χρόνια, από το 2011 ο πληθυσμός έχει μειωθεί κατά περίπου 440.000, μειώνεται κατά 120 ανθρώπους κάθε μέρα αν κάνει κάποιος αναγωγή.

Υπάρχουν πολύ ανησυχητικές μακροπρόθεσμες προβλέψεις. Αν δεν αναστραφούν αυτές οι τάσεις όπως λέει η Eurostat τις επόμενες δεκαετίες – συγκρίνει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες τα επόμενα 80 χρόνια- , ενώ ξεκινήσαμε από 11,5 εκατ. Έλληνες θα έχουμε χάσει το ¼ του πληθυσμού, στα 8 εκατ. και θα είμαστε ακόμη πιο μεγάλης ηλικίας κοινωνία».

Όπως τόνισε ο κ. Βέττας, «είναι ανάγκη να πάμε σε άλλη τροχιά ανάπτυξης που θα εξισορροπήσει τις επιβαρύνσεις».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ