Johnson & Johnson: Σταματά ο εμβολιασμός σε νοσοκομεία της ηπειρωτικής χώρας, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ – Κανονικά η επιχείρηση “Γαλάζια Ελευθερία”

Σταματά ο εμβολιασμός με το Johnson & Johnson σε εμβολιαστικά κέντρα νοσοκομείων της ηπειρωτικής χώρας από αύριο, Τετάρτη 19 Μαΐου, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ. Όπως αναφέρει η ΠΕΟΔΗΝ τα μονοδοσικά εμβόλια μεταφέρονται στα νησιά στο πλαίσιο του προγράμματος “Γαλάζια Ελευθερία” και έτσι τα νοσοκομεία στην ηπειρωτική χώρα κλείνουν τη συγκεκριμένη εμβολιαστική γραμμή.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος “ενημερωθήκαμε από νοσοκομεία της ηπειρωτικής χώρας, όπως Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Αττικό Πάτρα, κ.α. ότι από αύριο 19/5 σταματά ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού με το μονοδοσικό εμβόλιο. Τα νοσοκομεία κλείνουν τη συγκεκριμένη εμβολιαστική γραμμή. Τα μονοδοσικά εμβόλια μεταφέρονται στα νησιά για τον εμβολιασμό των κατοίκων. Από την περασμένη εβδομάδα προειδοποιήσαμε ότι το σχέδιο “Γαλάζια Ελευθερία” για εμβολιασμό των μόνιμων κατοίκων των νησιών έως τέλος Ιουνίου δεν βγαίνει. Θα πρέπει να μας εξηγήσουν τι γίνεται με τα ραντεβού από αύριο για το συγκεκριμένο εμβόλιο” υπογράμμισε ο κ. Γιαννάκος.

“Γαλάζια Ελευθερία”: Κανονικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα στα νησιά

Στο μεταξύ, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η επιχείρηση “Γαλάζια Ελευθερία” που είναι σε εξέλιξη σε 19 νησιά και αφορά όλους τους κατοίκους άνω των 18 ετών με το εμβόλιο της Johnson & Johnson έως το τέλος Ιουνίου, θα συνεχιστεί κανονικά, αν και χθες ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός ανακοίνωσε νέες καθυστερήσεις στις παρτίδες εμβολίων στην ΕΕ.

Κυβερνητικές πηγές πρόσθεσαν ότι ακόμη και αν υπάρξει πρόβλημα και καθυστερήσεις στις παραδόσεις του μονοδοσικού εμβολίου, οι εμβολιασμοί στα νησιά θα συνεχιστούν κανονικά με όλα τα άλλα διαθέσιμα εμβόλια και έτσι θα τηρηθεί και το χρονοδιάγραμμα.

Σημειώνεται πως, χθες, κατά την τακτική ενημέρωση, ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε πως “στα 19 νησιά θα ενισχυθεί η εμβολιαστική κάλυψη κατ’ αρχήν με αύξηση των εμβολιαστικών κέντρων, με δημιουργία ομάδων κρούσης από την ηπειρωτική χώρα, με τη βοήθεια εθελοντών”.

Johnson & Johnson: Καθυστερήσεις στις παραδόσεις

Στο μεταξύ, Ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας στο Reuters, ανέφερε πως θα υπάρξουν καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων Johnson & Johnson στην Ευρώπη αφού η φαρμακευτική εταιρεία μείωσε στο μισό την ποσότητα των εμβολίων που επρόκειτο να παραδώσει αυτήν την εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτές οι νέες καθυστερήσεις έρχονται να προστεθούν στα προβλήματα εφοδιασμού που αντιμετώπιζε ο αμερικανικός κολοσσός αφότου άρχισε να στέλνει το σκεύασμά της στην Ευρώπη, τον Απρίλιο.

Με βάση το συμβόλαιό της με την ΕΕ, η J&J έχει δεσμευτεί να παραδώσει 55 εκατομμύρια δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Μέχρι στιγμής έχει παραδώσει λιγότερα από 5 εκατομμύρια, δηλαδή κάτω από το 10% του αρχικού στόχου.

Εκτός από τις αρχικές καθυστερήσεις, η φαρμακοβιομηχανία “μειώνει τις παραδόσεις της αυτήν την εβδομάδα στο μισό”, είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετέχει στις συνομιλίες με τις παρασκευάστριες εταιρείες, και πρόσθεσε ότι δεν είναι σαφές πόσες δόσεις θα παραδοθούν την επόμενη εβδομάδα. Επίσης. δεν ανέφερε πόσες ήταν προγραμματισμένο να παραδοθούν αυτήν την εβδομάδα. Η J&J δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα να σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε πως “αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει μόνο μια περιορισμένη, προσωρινή μείωση” των παραδόσεων, που θα καλυφθούν σε επόμενο στάδιο. Τόσο η πηγή του πρακτορείου όσο και ο εκπρόσωπος τόνισαν ότι η στόχος της εταιρείας παραμένει η παράδοση των 55 εκατομμυρίων δόσεων που έχει υποσχεθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Η J&J αντιμετώπισε προβλήματα παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι οι δόσεις που προορίζονται για την Ευρώπη παράγονται τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε ένα εργοστάσιο του Λέιντεν, στην Ολλανδία. Αρχικά η εταιρεία σχεδίαζε να αρχίσει τις παραδόσεις στην ΕΕ την 1η Απριλίου, όμως τις ανέβαλε για τα μέσα του μήνα, λόγω προβλημάτων στην παραγωγή. Στη συνέχεια, οι παραδόσεις διακόπηκαν και πάλι για λόγους ασφαλείας, αφού η χρήση του εμβολίου σταμάτησε προσωρινά στις ΗΠΑ, μέχρι να εξεταστεί η πιθανή σύνδεσή του με την εμφάνιση σπάνιων θρομβοεμβολών. Οι παραδόσεις στην Ευρώπη ξανάρχισαν μία εβδομάδα αργότερα.

Μέχρι σήμερα, οι εταιρεία είχε παραδώσει 2,6 εκατομμύρια δόσεις σε ευρωπαϊκές χώρες, με βάση στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που διαθέτει πιο επικαιροποιημενα στοιχεία για τις παραδόσεις, επιβεβαίωσε ότι έχουν παραληφθεί λιγότερες από 5 εκατομμύρια δόσεις.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.