Ινδαρές: Φώναζα “έλεος, θα σκάσω” – Το γεγονός ότι δεν έσκασα διαφοροποιεί την υπόθεσή μου από αυτή του Τζορτζ Φλόιντ

Στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» μίλησε ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές, ο οποίος μαζί με άλλα μέλη της οικογένειας του βρέθηκε στο επίκεντρο υπόθεσης με καταγγελλόμενη υπέρμετρη αστυνομική βία, στο Κουκάκι, στο σπίτι τους το οποίο βρίσκεται δίπλα από κτίριο που τελούσε υπό κατάληψη.

“Βιαζόμαστε όλοι πολύ. Είναι κατανοητή η βιασύνη της Αστυνομίας να λήξει όσο πιο γρήγορα γίνεται αυτή η ιστορία, όμως για εμάς είναι μια οδύνη”, είπε ο κ. Ινδαρές. Όπως είπε η κυρίως υπόθεση δεν έχει δικαστεί, δεν έχει πάει σε ακροαματική διαδικασία. “Οι πρώτες αναβολές που έγιναν ήταν ότι δεν είχαν εμφανιστεί αυτοί που μας πήγαν στη Δικαιοσύνη. Δεν εμφανίστηκαν οι αστυνομικοί. Οι επόμενες αναβολές έγιναν λόγω της πανδημίας και είμαστε όμηροι αυτοί της κατάστασης” ανέφερε.

“Παράλληλα, μια ξεχωριστή υπόθεση είναι η μήνυση που κάναμε εμείς στους αστυνομικούς. Από την αρχή δηλώσαμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι εισαγγελικοί λειτουργοί δεν ασχολήθηκαν με την ουσία αυτών των πραγμάτων που λέγαμε, υιοθετώντας ότι οι αστυνομικοί μας καταδίωκαν, ότι ήμασταν στην κατάληψη και μας καταδίωκαν. Αυτό που δεν έχει αποδειχθεί ακόμα σε ανοιχτή διαδικασία. Θεώρησαν τη σε βάρος μας βία ως αναγκαία. Αυτό το πράγμα είναι τρελό” τόνισε ο κ. Ινδαρές.

Όπως ανέφερε ο σκηνοθέτης, “είχα ανέβει στην ταράτσα για να δω τι γίνεται και όχι για να ελευθερώσω τα παιδιά μου, όπως λέγεται. Με τράβηξαν οι αστυνομικοί και με πέταξαν κάτω μπρούμυτα και προσπαθούσαν για κάποιο δικό τους γλέντι να μου βγάλουν τη μπλούζα ανάποδα, από πίσω, τραβώντας μου τα χέρια, πατώντας μου ταυτόχρονα το κεφάλι με έναν αντίστοιχο τρόπο που είδαμε όλοι να πατάνε τον Φλόιντ. Ενώ στο μεταξύ τράβηξαν και πατούσαν και τα παιδιά μου”.

“Μου πατούσαν το κεφάλι σαν καρύδι, με τα γόνατα μου πίεζαν τα πλευρά για να μου τραβήξουν τη μπλούζα ανάποδα που δεν βγαίνει. Έφτασα στο σημείο να πω αντίστοιχες κουβέντες. Να πω “έλεος θα σκάσω”. Ήταν τόσο πολύς ο χρόνος που τα παιδιά μου, αφού τα έχουν ξαπλώσει και τα έχουν πατήσει, τα έχουν δείρει και τα έχουν δέσει, τους φώναζαν “αφήστε τον άνθρωπο, θα πάθει τίποτα”. Αυτοί επέμεναν να μου βγάλουν τη μπλούζα ανάποδα. Έφτασα να πω “έλεος θα σκάσω”. Πάρα πολλή ώρα… Το γεγονός ότι δεν έσκασα ήταν αυτό που διαφοροποιεί τη δική μου υπόθεση από την υπόθεση του Τζορτζ Φλόιντ” τόνισε ο σκηνοθέτης.

“Αυτοί οι άνθρωποι παίρνουν από κάπου εντολές, δεν είναι άνθρωποι που μόνο ξεφεύγουν. Η αίσθηση της ατιμωρησίας είναι αυτή που τους αποθρασύνει. Η αίσθηση της ατιμωρησίας έρχεται από το γεγονός ότι όλοι οι επιτελείς τους έχουν εικόνα και ήχο. Υπήρχαν δύο drone από πάνω, υπάρχουν αποδείξεις. Έχουν εικόνα και έχουν πληροφορίες από τους ασυρμάτους. Έχουν τον ήχο του τι γίνεται εκείνη την στιγμή. Μπορεί κάποιος να τους πει σταματήστε, θα σκάσει ο άνθρωπος” ανέφερε.

Σχολιάζοντας τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, είπε ότι “είναι ένας άθλιος φαύλος κύκλος. Δεν έχει κανένα νόημα να συζητούμε ποιος έχει την πιο μεγάλη ευθύνη, διότι αυτό το πράγμα είναι προφανές. Ένα κράτος το οποίο σέβεται τον εαυτό του συμπεριφέρεται με αποφασιστικότητα και με τρόπο ακριβοδίκαιο”.

Όπως είπε ο συνήγορος της οικογένειας Ινδαρέ, Θεόδωρος Μαντάς, “ουδέποτε έχει ξεκινήσει η δίκη για την υπόθεση. Αυτό που υπάρχει είναι μια προκαταρκτική εξέταση που παραγγέλθηκε από την Εισαγγελία, στο πλαίσιο της οποίας κατέθεσαν οι αστυνομικοί και μόνο τα μέλη της οικογένειας Ινδαρέ. Εδώ έρχεται ο Εισαγγελέας και αποφαίνεται για χρήση αναγκαίας βίας από τους αστυνομικούς. Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω την αναγκαία βία από τους αστυνομικούς. Κι αυτό είναι κάτι διαφορετικό από όσα αναφέρονται στο πόρισμα της Επιτροπής Αλιβιζάτου”. Ο κ. Μαντάς τόνισε ότι “σε αυτήν την προκαταρκτική εξέταση δεν εισφέρθηκε και δεν αξιολογήθηκε κανένα οπτικό ή άλλο αποδεικτικό υλικό, παρά μόνο οι μαρτυρίες των αστυνομιών και των μελών της οικογένειας. Τίποτα άλλο”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ