Ηλίας Νικολακόπουλος: Η συγκινητική αφήγηση για τα παιδικά χρόνια, τους γονείς και τις σπουδές του

Θλίψη έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του Ηλία Νικολακόπουλου. Ο κορυφαίος εκλογικός αναλυτής πέθανε σήμερα ενώ κολυμπούσε στη Σύρο και οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ως αιτία θανάτου την ανακοπή. 

Πριν από μερικούς μήνες, ο Ηλίας Νικολακόπουλος είχε παραχωρήσει μία συγκινητική συνέντευξη στους Έφη Γαζή και Βαγγέλη Καραμανωλάκη. Σε αυτήν, είχε μιλήσει για σημαντικές οικογενειακές στιγμές. Για τα παιδικά του χρόνια, τους γονείς και την γιαγιά του και όλες εκείνες τις εμπειρίες που τον διαμόρφωσαν ως προσωπικότητα.

“Γεννήθηκα διαρκούντος του εμφυλίου πολέμου, το ’47. Ο πατέρας μου ήταν ήδη στην Ικαρία, η μάνα μου πήγε εξορία έναν χρόνο μετά. Ο πατέρας μου γύρισε μια στιγμή από τους ‘τρελούς της Μακρονήσου’ και συνελήφθη ξανά τον Δεκέμβρη του ’50 με την υπόθεση Μπελογιάννη. Αποφυλακίστηκε τον Δεκέμβριο του ’55. Άρα όλες οι πρώτες εμπειρίες ήταν αυτές”, ξεκινούσε την εξομολόγησή του.

“Πέρασα λίγους μήνες στο Τρίκερι, που ήμουν το μικρό παιδί που το κανάκευαν οι εξόριστες” και στη συνέχεια “με ξαναμάζεψε η γιαγιά να μεγαλώσω στο σπίτι”, εξαιτίας της φυσιογνωμίας της οποίας “υπήρχε και μία αστική κουλτούρα μέσα στο σπίτι”.

Στην ίδια συνέντευξη ο Ηλίας Νικολακόπουλος είχε αναφερθεί εκτενώς για τις σπουδές του, για την απόφασή του να επικεντρωθεί στα μαθηματικά αλλά και την ιδέα που είχε μετέπειτα για την εφαρμογή τους στα εκλογικά αποτελέσματα.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ