Ηλεκτρικό ρεύμα: Χαμηλότεροι οι λογαριασμοί τον Οκτώβριο

Χαμηλότερους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, θα λάβουν τον Οκτώβριο οι καταναλωτές, αφού έως το τέλος της εβδομάδας η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τις τελικές επιδοτήσεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1. Με βάση τις πληροφορίες που ανέφερε στο δελτίο και στον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Νίκος Ρογκάκος, οι επιδοτήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι  μεγαλύτερες και για περισσότερους.

Το αποτέλεσμα είναι να συρρικνωθούν οι αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος τον χειμώνα, αφού, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό Σφαίρα, η κυβέρνηση ακύρωσε στην πράξη την ρήτρα αναπροσαρμογής με την φορολόγηση των υπερκερδών που αποκομίζουν οι παραγωγοί ρεύματος. Το ποσό ανακυκλώνεται στην οικονομία ώστε να στηρίξουμε την τελική τιμή που παίρνει ο καταναλωτής, και να είναι 15-17 λεπτά η κιλοβατώρα.

Τον Οκτώβριο θα απορροφηθεί το 90 με 94% των αυξήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ οι επιδοτήσεις θα είναι κλιμακωτές με τρεις κλίμακες. Η πρώτη κλίμακα θα αφορά καταναλώσεις 400-500 κιλοβατώρες το μήνα και θα έχει τη μεγαλύτερη επιδότηση. Στις επόμενες δύο κλίμακες η επιδότηση θα μειώνεται αναλογικά.
Παράλληλα θα επιδοτηθούν κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες. Και όποια νοικοκυριά κάνουν επιπλέον εξοικονόμηση 15% θα λάβουν έξτρα μπόνους. Και όλα αυτά την ώρα που οι πάροχοι του ηλεκτρικού ρεύματος με πρώτη τη ΔΕΗ θα ανακοινώσουν μειώσεις τιμολογίων σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 15-20%.

Άρα η κιλοβατώρα θα έχει 60-70 λεπτά από 70-80 λεπτά που είχε. Τρεις είναι οι στόχοι της κυβέρνησης με την ανακοίνωση των μέτρων για το ρεύμα. Η διασφάλιση προσιτών τιμών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ,η λήψη ρυθμιστικών αποφάσεων για την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και η διασφάλιση επάρκειας εφοδιασμού.
Για το Φυσικό Αέριο η στήριξη θα είναι τέτοια που θα καθιστά πιο προσιτή την τιμή, αλλά σε καμία περίπτωση δε θα είναι όπως ήταν προ κρίσης, αφού η τιμή έχει αυξηθεί επτά έως δέκα φορές σε ενάμιση χρόνο.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ