Ηλεία και Αχαΐα: Ανησυχία για τους συνεχείς σεισμούς—Τι λέει στο enikos.gr ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Ανησυχία έχουν προκαλέσει στους κατοίκους της Ηλείας οι συνεχείς σεισμοί που σημειώνονται από την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου κοντά στον Πύργο. 

Του Σήφη Γαρυφαλάκη

Νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, και συγκεκριμένα λίγο πριν από τις 16:00 σημειώθηκε ένας σεισμός μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο θαλάσσια περιοχή 29 χλμ νότια νοτιοδυτικά του Πύργου, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται σε 20 χλμ.   Στην ίδια περιοχή έχουν σημειωθούν συνολικά δέκα σεισμοί. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρωί, γύρω στις 9, έγιναν δύο σεισμοί 3,5 Ρίχτερ με διαφορά μόλις 20 λεπτών.

Επίσης, λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της Παρασκευής σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Αχαΐα, κοντά στην Πάτρα.Το επίκεντρο του σεισμού ήταν θαλάσσια περιοχή 9 χλμ ανατολικά βορειοανατολικά της Κάτω Αχαΐας . Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος, μόλις 19 χλμ. Ακολούθησαν άλλοι δύο μικρότερης έντασης.

Σχεδόν μεμονωμένο χαρακτηρίζει τον σεισμό των 4,1 Ρίχτερ στην Αχαΐα ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος,  Σεισμολόγος, Επιστημονικός συνεργάτης ΕΕ και UNESCO.  Αντίθετα, τονίζει, χρειάζεται παρακολούθηση η σεισμική δραστηριότητα στην Ηλεία.

«Έχουμε μια συστάδα αρκετών σεισμών από την Πέμπτη και το φαινόμενο συνεχίζεται και σήμερα. Χρειάζεται να το δούμε καλύτερα, να το παρακολουθήσουμε. Βλέπω επιμονή με αρκετές δονήσεις που προέρχονται από ρήγμα στο βόρειο μέρος του Κυπαρισσιακού κόλπου. Όταν έχουμε επίμονη σεισμική δραστηριότητα σε μια περιοχή πρέπει να δούμε ποια είναι τα χαρακτηριστικά των σεισμών. Προς το παρόν το επίκεντρο των σεισμών είναι σε θαλάσσιο χώρο και αυτό είναι ευεργετικό» αναφέρει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο enikos.gr 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ