«Ιερός» πόλεμος στη Σκόπελο

«Ιερός» πόλεμος στη Σκόπελο

Της Δήμητρας Πανανού 

«Ιερός» πόλεμος με άρωμα διεθνούς jet set μαίνεται ανάμεσα στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας και τους ιδιοκτήτες γνωστής ψαροταβέρνας στο Γλυστέρι Σκοπέλου με αποκορύφωμα την κάθοδο των ΜΑΤ πριν από λίγες μέρες. 

Πρόκειται για «Το παλιό καρνάγιο» το αγαπημένο στέκι παραθεριστών, αλλά και πολλών διασημοτήτων που κάθε καλοκαίρι εδώ και πολλά χρόνια απολαμβάνουν από τα χεράκια της Κυρατσώς Κοσμά παραδοσιακά εδέσματα και ψαρομεζέδες που… γράφουν ιστορία. 

Την επιχείρηση αλλά και το κομμάτι γης περίπου 1,7 στρεμμάτων, που ανήκουν εδώ και 100 χρόνια στην οικογένεια Κοσμά, διεκδικούν πλέον με τελεσίδικες αποφάσεις υπέρ τους οι μοναχοί. Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, ο δικαστικός αντιπρόσωπος πήγε στην Σκόπελο προκειμένου να εκτελέσει την δικαστική απόφαση συνοδεία των ΜΑΤ, αλλά και εκπροσώπων του μοναστηριού, με αποτέλεσμα να πυροδοτηθεί ένταση και να συλληφθούν τα δύο αδέρφια Κοσμά που κάνουν λόγο για κατάφωρη αδικία και άσκηση βίας από τους αστυνομικούς, ενώ έχουν ήδη προσφύγει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. 

«Θα δώσουμε μάχη. Δεν πρόκειται να τους αφήσουμε να πάρουν την περιουσία μας και να εκμεταλλευτούν τον ιδρώτα μας. Θα θυσιάσουμε ακόμη και τη ζωή μας. Εδώ μεγαλώσαμε και μετά από έναν αιώνα καλής γειτονίας θυμήθηκαν να αρπάξουν με το έτσι θέλω τη γη μας τώρα που είδαν ότι η περιοχή αναπτύσσεται τουριστικά. Σκοπός τους είναι να κάνουν ιδιωτική την παραλία. Γι’ αυτούς είναι ένα «φιλέτο» προς αξιοποίηση», τονίζει ο Βαγγέλης Κοσμάς που στις 6 το πρωί ήρθε αντιμέτωπος όπως λέει με τους αστυνομικούς που του πέρασαν χειροπέδες, ασκώντας βία, την ίδια στιγμή που η μητέρα του λιποθυμούσε από την ταραχή της και όπως λέει «δεν ήξερε αν είναι ζωντανή ή νεκρή». 

Η… διαμάχη

Όλα ξεκίνησαν το 2004 όταν η Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας κατέθεσε αγωγή κατά της οικογένειας Κοσμά αμφισβητώντας την ιδιοκτησία της στο κομμάτι γης όπου γειτονεύουν. Παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων που μάζεψαν υπογραφές, αλλά και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το μοναστήρι κέρδισε όλες τις δίκες φτάνοντας ακόμα και στον Άρειο Πάγο.

«Είναι δύσκολο να τα βάλεις με την εκκλησία», τονίζει ο κ. Κοσμάς, ο οποίος όλα αυτά χρόνια με επιστολές του έχει ενημερώσει όλους τους αρμόδιους υπουργούς, ενώ με αφορμή το πρόσφατο συμβάν έστειλε επιστολή και στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμο. «Παραποίησαν τα τοπογραφικά και εξαφάνισαν με μαεστρία δημόσιους δρόμους αλλάζοντας με τον τρόπο αυτό τα σύνορα της δικής τους ιδιοκτησίας και έχοντας στο πλευρό τους συμπαραστάτες δημόσιους λειτουργούς. Πρόκειται για εικονική παραποίηση της θέσης που βρίσκεται το συγκεκριμένο κομμάτι γης που μας ανήκει», καταγγέλλει ο κ. Κοσμάς. 

Όλα αυτά τα χρόνια η οικογένεια Κοσμά, γέννημα–θρέμα Σκοπελίτες, προσπαθεί με κάθε ένδικο μέσο να προστατέψει την περιουσία που της ανήκει, όπως υποστηρίζει. Στην ανακοπή κατά της εκτέλεσης της απόφασης, μάλιστα, η οικογένεια χαρακτηρίζει ως «αόριστο και αντιφατικό το περιεχόμενο στο διατακτικό της που δεν επιτρέπει τον εντοπισμό στην πραγματικότητα των ακινήτων». 

Οι ιδιοκτήτες του «Παλιού Καρνάγιου» έχουν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παραπονούμενοι για παραβιάσεις των δικαιωμάτων της περιουσίας και ζητώντας απαγόρευση των διακρίσεων, σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής κάνοντας λόγο για καταχρηστική άσκηση δικαιώματος από την ελληνική πολιτεία. 

Οι… σελέμπριτι 

Η ψαροταβέρνα της οικογένειας Κοσμά που βρίσκεται πάνω στο αμφισβητούμενο κομμάτι και βλέπει σε μια ακρογιαλιά με καταγάλανα κρυστάλλινα νερά, έχει αποδειχτεί τα τελευταία χρόνια το αγαπημένο στέκι σελέμπριτι, χολυγουντιανών σταρ και VIP προσώπων που περνούν τις διακοπές τους στις βόρειες Σποράδες. 

Το όνομά της έχει συνδεθεί με τις καλύτερες ψαρόσουπες, κάτι που εκθείασε και ο γνωστός βρετανός σεφ Τζέιμι Όλιβερ, το ροφό στιφάδο, την αστακομακαρονάδα, τις πίτες, αλλά και το μαγείρεμα του άγριου κατσικιού παραγωγής της οικογένειας Κοσμά. 

Την περίοδο που στην παραλία του νησιού πραγματοποιούνταν τα γυρίσματα για το γνωστό μιούζικαλ “Mamma Μia” ο Πιρς Μπρόσναν, η Μέριλ Στρίπ και οι υπόλοιποι συντελεστές απολάμβαναν σχεδόν καθημερινά τα πλούσια εδέσματα. Μάλιστα το μοναδικό σκηνικό που παρέμεινε στο σημείο των γυρισμάτων είναι η αψίδα της Villa Donna (του υποτιθέμενου σπιτιού της Μέριλ Στρίπ) η οποία βρίσκεται στην είσοδο του εστιατορίου. 

Επίσης, τις πεντανόστιμες σκοπελίτικες συνταγές δια χειρός οικογένειας Κοσμά έχουν γευτεί στο παρελθόν διάσημοι ηθοποιοί μεταξύ αυτών ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο και ο Τζον Τραβόλτα, καθώς και επιχειρηματίες διεθνούς βεληνεκούς όπως ο Τούρκος Ουνάλ Αισάλ, πρόεδρος της Γαλατά Σαράι, καθώς και ο Φαουάζ Γκρουόζι, ιδιοκτήτης του ελβετικού οίκου κοσμημάτων De Grisogono. 

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ