«Η Χρυσή Αυγή ήταν η τιμωρός στη Νίκαια»

«Η Χρυσή Αυγή ήταν η τιμωρός στη Νίκαια»

«Ανασαίνουμε βαθιά, ανακουφισμένοι». Με αυτόν τον τρόπο περιγράφει ο δήμαρχος της Νίκαιας Γιώργος Ιωακειμίδης την ατμόσφαιρα που επικρατεί στην πόλη, καθώς μέρα με τη μέρα ξεπλέκεται το κουβάρι της δράσης της Χρυσής Αυγής. Λίγες ημέρες πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η Χρυσή Αυγή σε κρυφή δημοσκόπηση έβγαινε δεύτερο κόμμα στην πόλη (Ιούνιος 2012, Χρυσή Αυγή 8,7%). Την επόμενη ακριβώς ημέρα της δολοφονίας, η οργάνωση έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες τα γραφεία της επί της οδού Καισαρείας, δίπλα ακριβώς στην εφορία, σημείο που για πολλούς δεν είχε επιλεγεί τυχαία. Μετά όσα έγιναν, το δημοτικό συμβούλιο Νίκαιας – Ρέντη ζητεί με ομόφωνο ψήφισμά του να μην ξανανοίξουν ποτέ τα γραφεία της Χ.Α. στην περιοχή. Ο κ. Ιωακειμίδης τονίζει ότι ο δήμος κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει όσους έχουν ανάγκη ώστε να μην αφήσει «χώρο» στην προπαγάνδα κανενός.

«Οι κοινωνικές συνθήκες στη Νίκαια, η φτώχεια, η ανεργία αποτέλεσαν τον τέλειο καμβά για να αναπτυχθεί η Χ.Α. Υπήρξε εποχή που έρχονταν οι πολίτες στο δημαρχείο και για κάθε πρόβλημα έλεγαν “θα φωνάξουμε τη Χρυσή Αυγή”. Ηταν η τιμωρός και ταυτόχρονα αυτή που θα έδινε λύσεις σε όλα τα προβλήματα. Και σιγά σιγά όλο και περισσότεροι έλεγαν φανερά ότι θα ψηφίσουν Χ.Α., είχε απενοχοποιηθεί η ψήφος στον ναζισμό», λέει ο κ. Ιωακειμίδης.

«Ολοι ξέραμε ότι η Νίκαια είχε επιλεγεί από τη Χ.Α. ως πόλη-στόχος για τις δημοτικές εκλογές. Εκαναν τις γνωστές περιοδείες με τις μηχανές ή με τα πόδια και σιγά σιγά οι άνθρωποι είχαν αρχίσει να φοβούνται. Δεν έλεγαν δυνατά τι πίστευαν για τη Χρυσή Αυγή. Μετά την εξάρθρωση, μας έφυγε ένα βάρος», τονίζει. Στο Κερατσίνι, 2-3 ημέρες μετά τη δολοφονία, μια μηχανή έκοψε ταχύτητα δίπλα στον δήμαρχο Λουκά Τζανή και ο «άγνωστος» επιβαίνων τού φώναξε: «Να προσέχεις πώς μιλάς».

Ο φόβος ακόμα υπερισχύει… «Πολλοί αυτόπτες μάρτυρες του συμβάντος μού έχουν διηγηθεί με λεπτομέρειες τι έγινε αλλά δεν θέλουν να παρουσιαστούν στις Αρχές», εξηγεί ο κ. Τζανής. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να τιμήσει τον Παύλο Φύσσα δίνοντας το όνομά του σε έναν δημόσιο χώρο που θα επιλεγεί βάσει της επιθυμίας της οικογένειας. «Η πρόταση αφορά την ανέγερση μνημείου, που θα γίνει σίγουρα. Επίσης τη μετονομασία της οδού Παναγή Τσαλδάρη ή την ονομασία μιας πλατείας κοντά στο σπίτι του ή να ονομαστεί το κέντρο μέριμνας του δήμου “Παύλος Φύσσας”. Την επιλογή ελπίζουμε να κάνει η οικογένεια, στην οποία θα απευθυνθούμε σε λίγες ημέρες».

Πηγή: Η Καθημερινή

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ