Η Ιερά Σύνοδος “αφόρισε” και το σύμφωνο συμβίωσης

Η Ιερά Σύνοδος, με αφορμή την ψήφιση του νέου συμφώνου συμβίωσης το οποίο επεκτείνεται και στα ομόφυλα ζευγάρια, επαναφέρει παλαιότερη απόφασή της που χαρακτηρίζει “εκτροπές του οικογενειακού θεσμού” τις “εναλλακτικές μορφές οικογένειας”.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συνήλθε προκειμένου να ασχοληθεί με τη «Νομοθετική Πρωτοβουλία περί του νέου συμφώνου συμβιώσεως», και γνωμοδότησε ότι εμμένει στην απόφαση του 2013 η οποία ανέφερε ότι “σύγχρονα σχήματα οργάνωσης του ιδιωτικού βίου των ανθρώπων -εναλλακτικές μορφές οικογένειας- για την Εκκλησία και τη θεολογία της περί γάμου και οικογένειας συνιστούν “εκτροπές” του οικογενειακού θεσμού, όπως αυτός διαμορφώθηκε και λειτούργησε επί αιώνες στην ζωή του εκκλησιαστικού σώματος”.

Επιπλέον ανέφερε ότι «ο γάμος και η οικογένεια, γεγονός κατ’ εξοχήν εκκλησιαστικό και κοινωνικός θεσμός θεμελιώδους σημασίας, γίνεται όλο και περισσότερο ατομική υπόθεση που εντάσσεται στη σφαίρα του ιδιωτικού βίου. Φαινόμενα-“εκτροπές” εξαιρετικά επίκαιρα και για την ελληνική πραγματικότητα, είναι ο πολιτικός γάμος, η μονογονεϊκή οικογένεια, η ελεύθερη συμβίωση και ο λεγόμενος γάμος των ομοφυλοφίλων».

Όπως επισημαίνει τώρα η Ιερά Σύνοδος, αφετηρία των θέσεων της Εκκλησίας στο ανωτέρω ζήτημα είναι ο «σεβασμός της αξίας του ανθρώπου». Στη σχετική ανακοίνωσή της επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι: «Από το σεβασμό στην ιερότητα του ανθρωπίνου προσώπου απορρέει η απόρριψη οποιουδήποτε θεσμού-υποκατάστατου, όπως το σύμφωνο συμβίωσης, με τον οποίο επιχειρείται ο υποβιβασμός της οικογενειακής ζωής στο επίπεδο των αστικών συναλλαγών, για την ανατροπή των οποίων αρκεί μία απλή αλλαγή γνώμης των συμβαλλομένων».

Τέλος η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την έκδοση φυλλαδίου «Προς τον Λαό» με σκοπό να τον ενημερώσει εκτενέστερα για την επιχειρούμενη αλλοίωση της έννοιας της «οικογένειας» και τις ηθικές και κοινωνικές συνέπειες του συμφώνου συμβίωσης εν γένει.

Διαβάστε επίσης

Ιερά Σύνοδος: Η γιόγκα δεν έχει θέση στη ζωή των Χριστιανών

“Αν θέλετε Γιόγκα… να κάνετε μετάνοιες”– ΒΙΝΤΕΟ

Δήλωση σοκ του Σεραφείμ: Η ομοφυλοφυλία προκαλεί καρκινογενέσεις

Ο Ιερώνυμος για το σύμφωνο συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.