Η Google τιμά τον Φρέντερικ Μπάντινγκ που ανακάλυψε την ινσουλίνη

Το σημερινό Doodle της Google είναι αφιερωμένο στον Καναδό επιστήμονα και ερευνητή, τιμημένο με Νόμπελ Ιατρικής -Φυσιολογίας για την ανακάλυψη της ινσουλίνης το 1923, Φρέντερικ Μπάντινγκ.

Ο Φρέντερικ Μπάντινγκ γεννήθηκε σαν σήμερα στις 14 Νοεμβρίου 1891 στο Άλιστον της πολιτείας Οντάριο του Καναδά.

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και το 1916 στρατεύτηκε, μεσούντος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στάλθηκε στην Ευρώπη και πήρε μέρος στις μάχες του Δυτικού Μετώπου. Τραυματίστηκε στην Μάχη του Καμπρέ (8-10 Οκτωβρίου 1918) και παρά την σοβαρή κατάσταση της υγείας του βοήθησε άλλους τραυματισμένους στρατιώτες για 16 ώρες. Για τον ηρωισμό του αυτό τιμήθηκε με το ανώτατο στρατιωτικό παράσημο του Καναδά το 1919.

Μετά την αφυπηρέτησή του συνέχισε τις σπουδές τους και ειδικεύτηκε στην χειρουργική, παράλληλα με το ερευνητικό του έργο.

Το όνομά του συνδέθηκε με την ανακάλυψη της ινσουλίνης στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και το 1923 τιμήθηκε μαζί με τον βιοχημικό Τζον ΜακΛίοντ (1876-1935) με το Νόμπελ Ιατρικής – Φυσιολογίας για την ανακάλυψή του, που χρησιμοποιείται στην θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη.

Επειδή για την επίτευξη της ανακάλυψης είχαν συνεργαστεί και με τον Τσαρλς Μπεστ, ο οποίος όμως δεν τιμήθηκε με το Νόμπελ, ο Μπάντινγκ μοιράστηκε μαζί του το μερίδιο του χρηματικού του βραβείου.

Ο Φρέντερικ Μπάντινγκ σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα στις 21 Φεβρουαρίου 1941 στο Μάσγκρειβ Χάρμπορ του Καναδά, σε ηλικία 49 ετών.

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ