Η Γιάννα «διδάσκει»…

Η Γιάννα «διδάσκει»…

Του Γιώργου Παγάνη

Μαύρο στη μνήμη του ελληνικού λαού επιχείρησε να ρίξει με τη συνέντευξή της η Γιάννα Αγγελοπούλου, αποσιωπώντας το ξέφρενο «πάρτι» του «Αθήνα 2004», με τις προκλητικές αμοιβές, τις χλιδάτες δεξιώσεις, τα εκκεντρικά ταξίδια και τις περίεργες αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ, και το έλλειμμα που επιχείρησε να παρουσιάσει ως πλεόνασμα. 

Στη συνέντευξή της στην εκπομπή «Φάκελοι» μίλησε για όλα τα άλλα εκτός από την «ταμπακέρα» του κόστους των Ολυμπιακών Αγώνων, το οποίο περιέγραψε με ασαφή τρόπο, στην προσπάθειά της να πείσει ότι δεν έχει ευθύνες για την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος. Αν πιστέψει κάποιος τα λεγόμενα της Γ. Αγγελοπούλου για το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων, τότε σίγουρα θα θεωρήσει ότι ο προϋπολογισμός σχεδιάστηκε από Σκοτσέζους, που είναι παγκοσμίως γνωστοί για την τσιγκουνιά τους. 

Οι ασαφείς υπολογισμοί της δίνουν την αίσθηση ότι τελικά ίσως να ξοδέψαμε λιγότερα από όσα έπρεπε, διαψεύδοντας όλους τους οικονομολόγους που εκτιμούν ότι το άνοιγμα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας αποτέλεσε την «ταφόπλακα» του ελληνικού δημόσιου χρέους. Ωστόσο, ακόμα και ο Ζακ Ρογκ, ο πρώην μέντοράς της, που την οδήγησε στη… λεωφόρο των «χρυσών» ολυμπιακών θεαμάτων, έφτασε στο σημείο να τη διαψεύσει, καθώς λίγους μήνες μετά την τελετή λήξης δήλωσε ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να κάνει φθηνότερους αγώνες». «Θα έπρεπε να ντρέπεται ο Ρογκ», ήταν η αντίδρασή της όταν ρωτήθηκε για τη δήλωση από τη δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ.

Προφανώς, ο Ζ. Ρογκ θυμήθηκε τον αρχικό προϋπολογισμό των 2,2 δισ. ευρώ -όταν η Ελλάδα ανέλαβε τη διοργάνωση, το 1997- που τελικά εκτινάχθηκε σε ύψη που ακόμη και σήμερα παραμένουν άλυτο μυστήριο! Αλλοι μιλούν για 8,9 δισ. ευρώ, κάποιοι για 11,2 δισ., το Bloomberg υπολογίζει το κόστος στα 11,3 δισ., ενώ εκτιμήσεις του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Standard and Poor’s έκαναν λόγο για 30 δισ. ευρώ. 

Πάντως, στην αποτίμηση του κόστους που επιχείρησε η Γ. Αγγελοπούλου βρήκε τον προϋπολογισμό του «Αθήνα 2004» «ισοσκελισμένο», ενώ ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά ότι άφησε κέρδος «στον τότε πρωθυπουργό, άφησα στην Alpha Bank 123,5 εκατ. ευρώ». Βέβαια, η Γ. Αγγελοπούλου αμελεί επιδεικτικά να αναφέρει την αληθινή ιστορία του κλεισίματος και της εκκαθάρισης της εταιρείας της οποίας ήταν επικεφαλής. Οπως είχε αποκαλύψει η Real news, εκκαθαριστές στην εταιρεία είχαν αναλάβει η… ίδια αλλά και οι στενοί της συνεργάτες, κάτι που αποτελεί μεν νομότυπη διαδικασία, από την άλλη όμως προκαλεί πλήθος ερωτημάτων, καθώς ο ελεγχόμενος είναι ταυτόχρονα και ελεγκτής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ REALNEWS

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ