Η Ε.Σ.Α.μεΑ για τα αναπηρικά ΙΧ

Η Ε.Σ.Α.μεΑ για τα αναπηρικά ΙΧ

Συνεδρίασε η επιτροπή του άρθρου 7 του Ν. 3863/2010, παρά την αντίθεση της ΕΣΑμεΑ η οποία δια του εγγράφου της, ζητούσε την απόσυρση των αντιεπιστημονικών, απαράδεκτων εισηγήσεων, σχετικά με τον εκτελωνισμό, μετά από 2 χρόνια, αναπηρικών οχημάτων.

Τα θέματα ημερήσιας διάταξης αφορούσαν σε μείζονα θέματα που απασχολούν την οικονομική ζωή και κοινωνική ζωή των ατόμων με αναπηρία και έχουν άμεσο αντίχτυπο στην ποιότητα της ζωής τους.

Τόσο η εισήγηση επί του θέματος της αντιστοίχισης των παθήσεων Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Αναπηρίας με τις παθήσεις του άρθρου 16 του Ν.1798/1988 όσο και εισήγηση επί του θέματος που αφορά στον καθορισμό των παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστον κρίνονται επιεικώς απαράδεκτες και προσβλητικές:

• Και οι δύο εισηγήσεις δεν συνοδεύονται από μία έστω στοιχειώδη τεκμηρίωση.

• Η εισήγηση επί του πρώτου θέματος, που αφορά στην αντιστοίχιση των παθήσεων του άρθρου 16 του ν. 1798/1988, υπεισέρχεται σε θέματα οικονομικού περιεχομένου που δεν αφορούν την παρούσα Επιτροπή της οποίας έργο αποκλειστικά και μόνο είναι η αντιστοίχηση των αναπηριών/παθήσεων του άρθρου 16 του ν. 1798/1988 με τον νέο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας (αναγραφή νέων ορολογιών όπως έχουν υιοθετηθεί από τον νέο Πίνακα, προσδιορισμός του κεφαλαίου στον οποίο προσδιορίζεται και αξιολογείται το ποσοστό αναπηρίας).

• Η εισήγηση καθορίζει προϋποθέσεις και κριτήρια αξιολόγησης της αναπηρίας, αμφισβητώντας ευθέως την νομοθεσία που καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας του ΚΕΠΑ και τον Πίνακα Προσδιορισμού ποσοστών Αναπηρίας (άρθρο 6 και 7 του ν. 3863/2010).

• Υπεισέρχεται σε θέματα αμιγώς οικονομικού περιεχομένου όπως τον καθορισμό των κυβικών εκατοστών (κ.ε.), την εργοστασιακή αξία έως και το καθορισμού του χρόνου μεταβίβασης του αυτοκινήτου, θέματα τα οποία ήδη ρυθμίζονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο εδώ και δεκαετίες χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στην εφαρμογή του.

• Η εισήγηση υπεισέρχεται ακόμη και σε θέματα χορήγησης επιδομάτων και άλλων οικονομικών παροχών που χορηγούνται για την κάλυψη σημαντικών αναγκών της αναπηρίας που δεν συνδέονται με το αναπηρικό αυτοκίνητο.

• Η εισήγηση επί των παθήσεων που καθορίζονται επ’ αόριστον δεν συνοδεύεται από ιατρική έκθεση, γεγονός το οποίο είχε συζητηθεί ενδελεχώς σε προηγούμενες συνεδριάσεις και αγνοεί την ύπαρξη σημαντικών αναπηριών/χρόνιων παθήσεων μη αναστρέψιμων όπως η αιμορροφιλία ή ο ινσουλινοεξαρτώμενος / ινσουλινοθεραπευόμενος σακχαρώδης διαβήτης.

Την ΕΣΑμεΑ εκπροσώπησε ο γ.γ. Χρήστος Νάστας, ο οποίος ζήτησε την αναβολή της συνεδρίασης λόγω της έλλειψης επιστημονικής τεκμηρίωσης των προτάσεων της εισήγησης. Η πρόταση της ΕΣΑμεΑ για συνεργασία με την Διεύθυνση Αναπηρίας του ΙΚΑ ώστε να κατατεθεί ομόφωνα αποδεκτή πρόταση στην Επιτροπή δεν έγινε δεκτή και ο κ. Νάστας αποχώρησε καταγγέλλοντας την διαδικασία, που έχει κρατήσει σε κατ΄οίκον περιορισμό εδώ και 2 χρόνια πάνω από 1000 άτομα με κινητικές αναπηρίες. Όσο για τον σύμβουλο Δρ. Γουσόπουλο, που αμφισβητεί τη συμμετοχή των ίδιων των αναπήρων στην Επιτροπή, θεωρώντας ότι «πρέπει να εκπροσωπούνται από γιατρό ή δικηγόρο», η ΕΣΑμεΑ ζητά την άμεση απομάκρυνσή του.

Η ΕΣΑμεΑ είχε απευθυνθεί στον υπουργό Εργασίας εδώ και μήνες, επισημαίνοντας το παράνομο της επιτροπής. Ιδού τα έργα και τα αποτελέσματα της.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ