Η εφημερίδα «Παρασκήνιο» για τον Παναγιώτη Χατζηνικολάου

Αποχαιρετισμό στον «ευγενή ευπατρίδη της πολιτικής Παναγιώτη Χατζηνικολάου», δημοσιεύει η εφημερίδα «Παρασκήνιο». Το κείμενο, που υπογράφει ο συγγραφέας-υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, παρουσιάζει την πολιτική διαδρομή του Παναγιώτη Χατζηνικολάου, σε μια κρίσιμη περίοδο της Ελλάδας, πριν και μετά την Μεταπολίτευση, καθώς και τα πολιτικά του οράματα. Τονίζει ιδιαίτερα τις ηθικές αξίες του αοίδιμου Παναγιώτη Χατζηνικολάου, αλλά και την κοινωνική του παρουσία.

Ολόκληρο το άρθρο για τον Παναγιώτη Χατζηνικολάου:

«Πλήρης δόξης και ημερών έφυγε από κοντά μας την Κυριακή 11 Ιουνίου 2023, ένας ευπατρίδης πολιτικός και έξοχος άνθρωπος, που λάμπρυνε με την κοινωνική και πολιτική παρουσία του, την μεταπολιτευτική δημόσια ζωή της Ελλάδος, ο ηθικά ευγενής Παναγιώτης Χατζηνικολάου.  Αποτέλεσε χαρακτηριστική περίπτωση πολιτικού της μεταπολιτευτικής Ελλάδος, με προτεραία χαρακτηριστικά  της πολιτικής του δράσης, το ήθος, τη συνέπεια, την εντιμότητα και την κοινωνική και πολιτική ανιδιοτέλεια. Μιας λαμπρής  πολιτικής γενιάς, που άφησε με το πολυμερές έργο της και την ατίμητη αξιοπρέπεια της, ανεξάλειπτο τον πολιτικό της  σφραγιδόλιθο στην πατρίδα μας και αποχωρίζεται πλέον τον κοινωνικό και πολιτικό μας ορίζοντα, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

Ο αοίδιμος Παναγιώτης Χατζηνικολάου  είδε το φως της ζωής στην Ορεστιάδα το 1932. Μετά τις  εγκύκλιες γυμνασιακές του σπουδές, σπούδασε στην Οδοντιατρική Σχολή και παράλληλα με την επαγγελματική του σταδιοδρομία, ξεκίνησε και την πολιτική του πορεία. Ανήσυχος νους και αναθρεμμένος, με τα οράματα, τους στόχους, τα όνειρα και τις προσδοκίες της Θράκης και της Μακεδονίας μας, που  είχαν βιώσει νωρίτερα την ηθική έξαρση και μεγαλουργία του Μακεδονικού Αγώνα, μπήκε στον  πολιτικό στίβο της Ελλάδος, με την προοπτική να συνδράμει και να προσφέρει στην ανασυγκρότηση  των ευαίσθητων περιοχών της Μακεδονίας και της Θράκης μας. Και με το θερμουργό πάθος της  ζεστής καρδιάς του και την ανείπωτη αγάπη του για τη Βόρειο Ελλάδα, από όποιο θεσμικό μετερίζι  του προσφέρθηκε, τις σκέπασε και τις δύο, προβαίνοντας σε θεσμικές παρεμβάσεις για την  κοινωνική τους ανασυγκρότηση και οικονομική πρόοδο και ευημερία. Ως υπουργός εξάλλου  Μακεδονίας – Θράκης, προέβη σε πλείστες πολιτικές παρεμβάσεις και δράσεις, που στόχο είχαν την  κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση της λατρεμένης μας Βορείου Ελλάδος. Και έγινε σύμφυτο  το όνομα του πολιτικά, με την ανάπτυξη της Μακεδονίας μας. Στην πολιτική κονίστρα της Ελλάδος  εισήλθε το 1963, εκλεγόμενος στις 3 Νοεμβρίου Βουλευτής Έβρου με την ΕΡΕ. Με την έξοδο από  την Απριλιανή εκτροπή και το πέρασμα στη δημοκρατική ομαλότητα, εξελέγη βουλευτής για επτά  συνεχόμενες θητείες, τα έτη 1974, 1977, 1981,1985, 1989, 1990 και 1993, με τη ΝΔ.

Υπουργικό θώκο  και στο χαρτοφυλάκιο της Μακεδονίας Θράκης, ανέλαβε στην κυβέρνηση Τζανετάκη από τις 2 Ιουλίου 1989 έως τις 12 Οκτωβρίου 1989 και στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, από τις 8 Αυγούστου 1991 ως τις 13 Οκτωβρίου 1993. Ενώ την περίοδο 12 Απριλίου 1990 έως 8 Αυγούστου 1991, ανέλαβε αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας. Τις παραμονές των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου 1996, ο αοίδιμος Παναγιώτης Χατζηνικολάου αποφάσισε να αποχωρήσει από την πολιτική μας σκηνή.

Ο Παναγιώτης Χατζηνικολάου είχε δημιουργήσει μία υψηλού πολιτισμικού και κοινωνικού ήθους οικογένεια, παντρευόμενος μία εξαίρετη κυρία, που ήλκε και την καταγωγή της, από τα ευλογημένα χώματα της Ιωνίας και έφερε ακέραια τη σφραγίδα, της ευγένειας και της γλυκύτητας των έξοχων ανθρώπων της Μικρασίας. Απέκτησε δύο παιδιά, εξαιρετικού κοινωνικού ήθους ανθρώπους, που σταδιοδρομούν επιτυχώς στο φάσμα της επιστήμης και της δημοσιογραφίας.  Αφενός μεν το Στέργιο Χατζηνικολάου, επιτυχημένο επιστήμονα, αφετέρου το γνωστό μας δημοσιογράφο και εκδότη, Νίκο Χατζηνικολάου.

Η έξοδος του Παναγιώτη Χατζηνικολάου αναντίλεκτα, συνιστά ένα μεγάλο ηθικό κενό στο κοινωνικό και πολιτικό μας πεδίο και συμβολίζει ηθικά την αλλαγή εποχής στην πολιτική μας σκηνή, από μια πολιτική τάξη των προηγούμενων  δεκαετιών, που είχε ξεχωριστά ποιοτικά και υψηλότερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά από την  παρούσα. Τον αποχαιρετούμε με σεβασμό και αγάπη και απευθύνομαι στην εκλεκτή οικογένειά του,  τα θερμά μας συλλυπητήρια.»

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ