Η “Δέλτα” χτυπά παιδιά και νέους – Τι λένε οι ειδικοί για τον εμβολιασμό των ηλικιών από 15 έως 30 ετών

Των Δ. Πανανού, Κων. Νικολόπουλου

Βαρύτερα συμπτώματα στους ασθενείς και ταχύτερη επιδείνωση της υγείας τους προκαλεί, με βάση όλα τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, το νέο στέλεχος «Δέλτα» του ιού SARS-CoV-2 που διασπείρεται γρήγορα ανά τον κόσμο. Ωστόσο, τα εμβόλια δείχνουν να παρέχουν υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας σε όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και με τις δύο δόσεις.

Τα «μυστικά» που κρύβει το νέο στέλεχος, τα οποία το κάνουν και πιο επικίνδυνο, αποκωδικοποιούν στη Realnews ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Ιατρικής, Θάνος Δημόπουλος και ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής στο ΑΠΘ Γιώργος Παπαζήσης, συνιστώντας τη χρήση μάσκας και καλώντας τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, καθώς θα απαιτηθεί ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης άνω του 80%. Όπως εξηγεί ο κ. Δημόπουλος, το νέο στέλεχος «Δέλτα» είναι πιο μεταδοτικό από το στέλεχος «Αλφα» ή αλλιώς στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο είχε επικρατήσει τον τελευταίο καιρό, σε ποσοστό από 30% έως 100%. «Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα βέβαιοι γιατί το στέλεχος αυτό είναι τόσο μεταδοτικό και το αποδίδουν πιθανά σε αλλαγές στην πρωτεΐνη spike, οι οποίες διευκολύνουν την είσοδο του ιού στα κύτταρα. Με αυτό τον τρόπο, οι μεταλλάξεις που φέρει το στέλεχος βελτιώνουν την ικανότητα του SARS-CoV-2 να προσκολλάται στα κύτταρα του αναπνευστικού και να διαφεύγει από την ανοσολογική επιτήρηση», αναφέρει.

Μεταδοτικότητα

Το στέλεχος «Αλφα» επικράτησε μέσα σε ένα με δύο μήνες ως πιο μολυσματικό από το αρχικό στέλεχος του ιού και οι ειδικοί θεωρούν ότι το ίδιο θα ισχύσει και με το νεότερο στέλεχος «Δέλτα». Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, «το αυξημένο ιικό φορτίο που παρουσιάζουν οι νοσούντες συντελεί στον αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης των επίνοσων ατόμων. Αυτό το στέλεχος μπορεί να είναι πιο ανθεκτικό στην ανοσία που παρέχει ο εμβολιασμός, ιδίως αν τα άτομα δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, δηλαδή αν έχουν κάνει μόνο μία δόση. Ωστόσο, τα δεδομένα δείχνουν υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας των εμβολίων ενάντια στο στέλεχος “Δέλτα” για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και με τις δύο δόσεις ενός COVID-19 εμβολίου (79% μετά από δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer και 92% για την AstraZeneca)». Στο Ηνωμένο Βασίλειο μελέτες δείχνουν ότι παιδιά και ενήλικοι κάτω των 50 ετών είναι 2,5 φορές πιθανότερο να μολυνθούν με το νέο αυτό στέλεχος και έχουν διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας σε σχέση με το στέλεχος «Αλφα». Στην Κίνα η έως τώρα εμπειρία με το νέο στέλεχος δείχνει ότι τα συμπτώματα είναι βαρύτερα στους ασθενείς και η κλινική τους εικόνα επιδεινώνεται γρήγορα. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι κεφαλαλγία, φαρυγγαλγία, καταρροή και εμπύρετο, ενώ, σπανιότερα, οι ασθενείς εμφανίζουν βήχα και απώλεια όσφρησης.

Διαβάστε εδώ κι εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ