Γώγος: Πότε αναμένεται να ξεκινήσει η άρση των μέτρων – Τι είπε για τον ρόλο του “self testing”

Για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα και το lockdown μίλησε στο Open ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος. “Ο κόσμος έχει κουραστεί αλλά δείτε τι συμβαίνει στα νοσοκομεία. Προσπαθούμε να δούμε την καμπύλη να πέφτει, επιτέλους το πράγμα να μπαίνει σε μια σειρά και να μπούμε σε μια διαδικασία απεμπλοκής από τα μέτρα. Τέτοια γεγονότα μας πάνε πίσω” τόνισε ο κ. Γώγος αναφερόμενος στις εικόνες συνωστισμού που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

“Ο κόσμος πρέπει να δείξει συγκατάβαση στα προβλήματα που υπάρχουν για να πάμε λίγο μπροστά. Η περίοδος αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη. Είναι εποχή που όλοι πρέπει να δείξουμε μια σύνεση και μια συναίνεση για να μπορέσουμε να αποφύγουμε όλα αυτά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Πρέπει οι πάντες να βάλουμε πλάτη για να πάμε μπροστά. Δεν γίνεται να υπάρχουν αυτές οι αντιπαραθέσεις καθημερινά, ακόμα και οι διαδηλώσεις οι οποίες γίνονται από την άλλη μεριά γιατί υπάρχουν αποφάσεις που μπορεί να είναι λίγο προβληματικές. Ας τα δούμε όλοι μαζί αυτά, να μπορέσουμε 2-3 μήνες να ξεπεράσουμε τα προβλήματα αυτά” είπε ο καθηγητής ενώ σχολίασε και την πρόταση του καθηγητή Μικροβιολογίας Αλκιβιάδη Βατόπουλου για πολιτικό μορατόριουμ.

“Δεν είναι κακή ιδέα, όσο και αν είναι δύσκολο. Ας καταλάβουμε το πρόβλημα που υπάρχει για δύο μήνες, να προχωρήσουμε στους εμβολιασμούς, να φτάσουμε στον Μάιο που θα υπάρχει τουλάχιστον 50% κάλυψη εμβολιαστική ειδικά με τις ευπαθείς ομάδες που δεν θα μπαίνουν στα νοσοκομεία πια, θα απελευθερωθούν τα νοσοκομεία μας και θα έχουμε χρόνο για συζητήσεις και για διεκδικήσεις που πρέπει να γίνονται”, ανέφερε.

Σχολιάζοντας τις συγκεντρώσεις και τις εικόνες συνωστισμού σημείωσε ότι “δεν είναι εποχή να γίνονται τόσο ογκώδεις διαμαρτυρίες. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διαμαρτυρηθεί κανείς. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να εκφράσει κανείς τις αντιρρήσεις του και δημοκρατικά τις απόψεις του. Οι διαδηλώσεις έπρεπε να γίνονται με διαφορετικό τρόπο, παρά με αυτή την ογκώδη συμμετοχή του κόσμου. Και να μην αναφερθώ στους καρναβαλιστές που έπρεπε να δείξουν αυτή την εποχή μια σύνεση και να μην προχωρήσουν σε αυτά που έγιναν. Αναμφισβήτητα είναι προβληματικά όλα αυτά και αυξάνουν σαφέστατα τον αριθμό των κρουσμάτων”.

Ο κ. Γώγος είπε πως η Επιτροπή ήταν έτοιμη να δώσει το πράσινο φως για τη σταδιακή άρση των μέτρων όμως ξαφνικά προέκυψε αυτή η μεγάλη διασπορά και πίεση στο σύστημα υγείας. “Αυτό που προσπαθούμε τώρα είναι να αποφορτιστεί το σύστημα υγείας. Στα νοσοκομεία γίνεται ο χαμός” τόνισε. Αμέσως μετά θα μπούμε στη διαδικασία άρσης των μέτρων το οποίο είναι απαραίτητο, ανέφερε ο καθηγητής.

“Υπάρχει πλέον ένα όριο στο κλείσιμο. Θα πρέπει να μπούμε σε μια διαδικασία να σκεφτούμε πώς μπορούμε να ξεκινήσουμε ένα άνοιγμα που ελπίζω να έρθει σχετικά σύντομα γιατί θα ολοκληρωθεί η κορύφωση της καμπύλης , θα αρχίσουν να πέφτουν τα κρούσματα, ελπίζω να αποφορτιστεί και το σύστημα υγείας και με το καλό σενάριο να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε ξανά. Εγώ θα έβαζα σαν όριο μέσα στον Μάρτιο να ολοκληρωθεί όλη η ταλαιπωρία. Τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου να ξεκινήσουμε με ασφάλεια να λειτουργούμε μερικές δραστηριότητες με χρήση πολλών τεστ. Υπάρχει σε εξέλιξη και αυτό που λέμε self testing, δηλαδή η δυνατότητα κάποιου να μπορεί μόνος του να κάνει τεστ. Πρέπει να πιστοποιηθούν τα τεστ που γίνονται για το self testing είναι όμως ένα εργαλείο που μπορεί αργότερα να το δούμε” υπογράμμισε το μέλος της Επιτροπής των ειδικών υπουργείο Υγείας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ