Γώγος: “Υπάρχει πρόβλημα με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη” – Είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια;

Τα νεότερα στοιχεία σχετικά με τα κρούσματα μεταλλάξεων του κορονοϊού που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας, σχολίασε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος απαντώντας και στο κατά πόσο τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά για τις μεταλλάξεις.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, ο Χαράλαμπος Γώγος εξήγησε ότι “υπάρχουν μεταλλάξεις πολλές. Μερικές από αυτές μπορεί να επικρατήσουν και να δημιουργήσουν κάποια προβλήματα. Αυτή τη στιγμή οι τρεις μεταλλάξεις που ανησυχούν είναι η βρετανική η οποία μας ανησυχεί, έχει πολύ μεγάλη διασπορά”, η νοτιοαφρικανική και η βραζιλιάνικη για την οποία δεν υπάρχουν στοιχεία ακόμα.

Ειδικά για τη βρετανική μετάλλαξη ανέφερε πως “μας απασχολεί πολύ γιατί έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και ίσως είναι και λίγο πιο επικίνδυνη” και υπογράμμισε την ανάγκη λήψης πιο αυστηρών μέτρων. Είπε, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης “θα αυξηθούν, ό,τι και να κάνουμε”.

Σχετικά με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι δεν έχουμε ακόμη σαφή δεδομένα, ωστόσο, τα δύο εμβόλια που έρχονται, της Johnson & Johnson και της Novavax, έχουν δοκιμάσει και τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη με πολύ λιγότερη όμως αποτελεσματικότητα. “Το βασικό στέλεχος το καλύπτουν κατά 89%, ενώ το μεταλλαγμένο κατά 49% έως και 55%”, είπε και τόνισε πως “υπάρχει πρόβλημα με αυτή τη συγκεκριμένη μετάλλαξη”.

Προειδοποίησε, επίσης, πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι για περισσότερα μεταλλαγμένα κρούσματα. Σημαντικό, όπως ανέφερε, είναι να κάνουμε το γρηγορότερο δυνατό τους εμβολιασμούς “για να μην έχουμε στελέχη διαφυγής”. Όσον αφορά τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, ο καθηγητής είπε ότι καλύπτουν τις μεταλλάξεις από τη Βρετανία, όμως για τη νοτιοαφρικανική δεν έχουμε τέτοια δεδομένα.

Ερωτηθείς για τα σχολεία, απάντησε πως “η κατάσταση στην Αττική δεν είναι καλή, υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων, δεν είναι όμως όπως πριν μερικούς μήνες που είχαμε μεγαλύτερους αριθμούς των κρουσμάτων. Αυτή τη στιγμή θέλουμε να προλάβουμε την αύξηση και γι’ αυτό πάρθηκαν αυτά τα αυστηρά μέτρα. Τα σχολεία, όπως έχει προαποφασιστεί θα ανοίξουν και θα παραμείνουν κλειστά τα Λύκεια στις ‘κόκκινες’ περιοχές. Γιατί στα Λύκεια υπάρχει μεγαλύτερη μετάδοση”. Ωστόσο, επεσήμανε πως “τα σχολεία είναι από τα πρώτα που ανοίγουμε και από τα τελευταία που κλείνουμε, γιατί δεν επιβαρύνουν τόσο πολύ τη νόσο”.

“Θα περιμένουμε και όλα είναι δυνατά να συμβούν, αν δούμε μεγάλη διασπορά. Τα πάντα μπορεί να συμβούν αν επιδεινωθούν τα δεδομένα. Πρέπει να μάθουμε να πορευόμαστε μαζί με τον κορονοϊό”, τόνισε.

Δείτε τη συνέντευξη στον ΣΚΑΪ

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.