Γώγος: “Ελπίζω σε κάποια άρση περιορισμών στις 5 Απριλίου” – Τι είπε για άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων

Τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, αλλά και τα σενάρια περί ανοίγματος της αγοράς, σχολίασε ο Χαράλαμπος Γώγος, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι “είναι δεδομένο ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν” καθώς προχωρούν οι εμβολιασμοί.

“Απ’ τη μια έχουμε πίεση στο σύστημα της οικονομίας, κούραση του κόσμου, δυσκολία στην τήρηση των μέτρων που υπάρχουν, έχουμε πολλά τεστ, αυτό είναι απ’ τα θετικά… Από την άλλη έχουμε ένα μεταλλαγμένο στέλεχος που μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα, αφετέρου έχουμε μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία. Πρέπει να βρούμε μια ισορροπία ανάμεσα σ’ αυτά. Όταν λοιπόν μιλάμε για άνοιγμα αυτή τη στιγμή, θα πρέπει να κοιτάξουμε πολύ καλά το δεύτερο κομμάτι που συζητάγαμε πριν, δηλαδή τα νοσοκομεία μας, την πίεση στο ΕΣΥ. Αν αυτό αρχίσει και χαλαρώνει, και αρχίσουμε και βλέπουμε περισσότερα εξιτήρια περισσότερες ελεύθερες κλίνες COVID αλλά και ΜΕΘ κλίνες COVID, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε, και σχετικά σύντομα, σε κάποια άρση”, ανέφερε ο Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας σε συνέντευξη στον ΣΚΑΪ.

Όπως εξήγησε, οι ειδικοί την επόμενη εβδομάδα θα εξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και “ελπίζω να ξεκινήσουμε κάποια μικρή άρση περιορισμών στις 5 του μηνός και να δούμε στη συνέχεια τα υπόλοιπα…”. Ερωτηθείς εάν θα μπορούσαν να ανοίξουν στις 5 Απριλίου και τα Γυμνάσια-Λύκεια με self test και ταυτόχρονα το λιανεμπόριο με click away, είπε “δεν μπορούμε να πούμε αν δεν δούμε τα δεδομένα… μακάρι να μπορέσουν να γίνουν και τα δύο μαζί, ίσως θα μπορέσει να ανοίξει ένα από τα δύο τη μία εβδομάδα και να ακολουθήσει το δεύτερο…” και διευκρίνισε πως “όταν μιλάμε για άρση μέτρων πρέπει να συνοδεύεται από αυστηρότερη τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας”.

Εξήγησε, πάντως, ότι “ο καιρός είναι σύμμαχος και με ταυτόχρονη χρήση πολλών τεστ, και των self tests, και τους εμβολιασμούς έρχονται πολύ περισσότερα εμβόλια, ελαττώνεται ο επίνοσος πληθυσμός και αυξάνεται ο άνοσος, αυτά είναι πολύ σοβαρά εργαλεία”.

Ερωτηθείς εάν είναι πιθανόν έστω και με αυτά τα δεδομένα, με σύμμαχο τον καιρό και τα τεστ, να αποφασιστεί αλλαγή στρατηγικής και να ανοίξουν λιανεμπόριο και σχολεία, απάντησε πως “η συζήτηση γίνεται, με βάση πάντα και τα επιδημιολογικά δεδομένα. Σίγουρα όμως τα όπλα που έχουμε μας οδηγούν σε πιο χαλαρή προσέγγιση στο θέμα αυτό… θα τα δούμε”.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα “αυτά τα θετικούτσικα σημεία με τα εξιτήρια τις εισαγωγές κλπ να συνεχίσουν. για να μπορέσουμε στο τέλος της εβδομάδας να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και να προχωρήσουμε σε κάποιες άρσεις”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ