Γλυπτά Παρθενώνα: “Είναι κλεμμένα και πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα” λέει διάσημος Βρετανός σκηνοθέτης

Επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής αναγορεύθηκε ο Κεν Λόουτς και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα Γλυπτά του Παρθενώνα, λέγοντας πως είναι κλεμμένα και πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

«Νιώθω πανευτυχής. Οι άνθρωποι του πανεπιστημίου είναι εξαιρετικά γενναιόδωροι, πολύ ευγενικοί. Οι ταινίες που κάνουμε είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής δουλειάς και συνεπώς αυτή η διάκριση δεν ανήκει μόνο σε μένα αλλά σε όλους τους ανθρώπους που δουλεύουν για τις ταινίες μας», δήλωσε, μεταξύ άλλων, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Λόουτς, που είναι ένας από διασημότερους Βρετανούς σκηνοθέτες.

Ο Κεν Λόουτς που έχει τιμηθεί δυο φορές με τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών μίλησε και για το πάγιο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. «Τα Γλυπτά είναι κλεμμένα. Φυσικά και θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό. Είναι ένα κεντρικό σημείο της ιστορία σας», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σκηνοθέτης της περίφημης ταινίας «Γη και Ελευθερία».

Κεν Λόουτς

Διευκρίνισε όμως ότι οι ισχυροί της χώρας του διαφέρουν πολύ από το λαό της. «Ο βρετανικός λαός είναι πιο ειλικρινείς. Αναγνωρίζει ότι τα Γλυπτά είναι κλεμμένα και ότι πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα». Γι’ αυτό και, όπως υπογράμμισε, «σας παρακαλώ μην μπερδεύεται τις πράξεις των πλουσίων και ισχυρών από των ανθρώπων της καθημερινότητας». Τέλος δεν δίστασε να στραφεί εναντίον της βρετανικής κυβέρνησης λέγοντας ότι είναι ντροπή που δεν τα έχει επιστρέψει ακόμη.

Στην εκδήλωση που έλαβε χώρα στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο, τιμητική διάκριση έλαβε και ο Έλληνας πρέσβης της Ελλάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο, Ιωάννης Ραπτάκης. «Για τις προσπάθειές του, για τις ενέργειές του και όλα όσα έχει κάνει για το πανεπιστήμιο αλλά και τον Ελληνισμό στην Αγγλία», όπως ανέφερε ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του πανεπιστημίου Παναγιώτης Δούρος, ο οποίος του παρέδωσε τη σχετική αναμνηστική πλακέτα εκ μέρους του πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Παναγιώτη Καλδή.

Η απόρρητη έκθεση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Την ίδια ώρα, ένα έγγραφο που ανατρέπει τα δεδομένα στην υπόθεση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, ήρθε στο φως της δημοσιότητας από τη βρετανική εφημερίδα “Telegraph”.

Σύμφωνα με το έγγραφο, ο νόμος που εμποδίζει την επιστροφή των Γλυπτών θα μπορούσε να αλλάξει. Όπως ορίζει βρετανικός νόμος του 1963, το Βρετανικό Μουσείο απαγορεύεται να παραχωρήσει κομμάτια από τη συλλογή του και είναι αυτή η νομοθεσία που επικαλούνται οι υπεύθυνοι προκειμένου να μην επιστρέψουν τα Γλυπτά στον τόπο όπου δημιουργήθηκαν.

Ωστόσο, τα απόρρητα έγγραφα που έχει στην κατοχή του το μέσο Art Newspaper φέρνουν τα πάνω-κάτω.  Στα έγγραφα παρουσιάζεται η προ 30 ετών θέση του τότε Βρετανού πρέσβη στην Αθήνα, ο οποίος είχε παραδεχθεί ότι το θέμα των Γλυπτών “είναι κάτι που δεν μπορούμε να κερδίσουμε”.

“Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κρατάμε όσο το δυνατόν πιο μετριοπαθή στάση και να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε επιθετικά επιχειρήματα που θα ακούγονται κούφια στα αυτιά των Ελλήνων”, είχε γράψει σε σχετική έκθεση ο Ντέιβιντ Μάιερς.

“Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι θα μπορούσαμε, αν θέλουμε, να χαράξουμε ειδική νομοθεσία για την επιστροφή. Το πρόβλημα είναι ότι δεν θέλουμε” είχε αναφέρει επίσης.

Ο αποχαρακτηρισμένος φάκελος αναφέρεται σε επίσκεψη του τότε Βρετανού υπουργού Πολιτισμού Τίμοθι Ρέντον στη χώρα μας, το 1991.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ