Γήρανση & υπογεννητικότητα λόγω κρίσης

Έρευνα: Γήρανση & υπογεννητικότητα λόγω κρίσης

 

Νέα δεδομένα για τη δημιουργία οικογένειας, επιφέρει η οικονομική κρίση, καθώς οι γεννήσεις έχουν μειωθεί δραματικά, γεγονός που σε συνδυασμό με την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης κάνει τους επιστήμονες να μιλούν για γήρανση του πληθυσμού.

Μεταξύ 2009 και 2010 οι γεννήσεις παρουσίασαν μείωση κατά 3.167 νεογνά, με τους ειδικούς να χαρακτηρίζουν την τελευταία δεκαετία τη χειρότερη δημογραφικά περίοδο από το 1940.

 

Ιδιαίτερα ανησυχητικός είναι ο δείκτης γονιμότητας στην Ελλάδα, κυμαινόμενος γύρω στο 1,39 -και για τις αμιγώς Ελληνίδες υπηκόους ίσως και κάτω από το 1-, που κατατάσσει την Ελλάδα στην 199η θέση επί 220 χωρών (ο δείκτης γονιμότητας για να αντιπροσωπεύει την ομαλή αναπαραγωγή του ανθρώπινου είδους πρέπει να είναι πάνω από 2,1).

Επίσης, η σύγκριση των δεικτών γεννήσεων και θανάτων στην Ελλάδα δείχνει ότι ο δείκτης θανάτων (0,93%) σχεδόν ταυτίζεται με τον δείκτη γεννήσεων (0,98%).

 

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2011, οι γεννήσεις στην Ελλάδα ήταν 106.777 και οι θάνατοι 110.729.

Τα παραπάνω ανέφερε ο καθηγητής Γεώργιος Κρεατσάς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με θέμα «Κυήσεις- Αποβολές- Δημογραφικό και Οικονομική κρίση», που διοργάνωσε η Β΄ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αρεταίειο Νοσοκομείο.

 

Ο κ. Κρεατσάς στάθηκε ιδιαίτερα στον διπλασιασμό, τα δύο τελευταία χρόνια, των παλίνδρομων κυήσεων από 2% σε 4%, συσχετίζοντας το γεγονός με το άγχος και την ανασφάλεια που επιφέρει η οικονομική κρίση, καθώς και με την ηλικία των γυναικών -μετά τα 35 οι αποβολές αυξάνονται-, την πλημμελή παρακολούθηση της εγκύου, αλλά και με περιβαλλοντικούς παράγοντες. Σύμφωνα με τον καθηγητή το φθινόπωρο καταγράφονται οι περισσότερες αποβολές και αυτό πιθανόν να οφείλεται στην έκθεση της εγκύου στην ηλιακή ακτινοβολία, στην αυξημένη κινητικότητα, αλλά και στη μείωση των επισκέψεων στον γιατρό.

Αύξηση του αριθμού των κυήσεων που καταλήγουν σε διακοπή, εκτιμά για το επόμενο διάστημα, ο αναπληρωτής καθηγητής Ευθύμιος Δεληγεώρογλου, καθώς -όπως είπε- μέσα στην οικογένεια αναπτύσσεται ένας προβληματισμός για το μέλλον, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.  

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ