Για πόσες ημέρες παραμένει μεταδοτική η γρίπη;

Σε πόσες μέρες περνάει η γρίπη και το κρυολόγημα; Τι λένε οι ειδικοί επ’ αυτού;Σε γενικές γραμμές, τα συμπτώματα αυτών των δύο ιώσεων διαρκούν για μία εβδομάδα έως 10 ημέρες. Οι πιθανότητες μετάδοσης όμως είναι αυξημένες από μία ημέρα προτού εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα –δηλαδή μπορεί να μεταδώσετε την ίωση εν αγνοία σας– έως και 5-7 ημέρες μετά την εκδήλωσή τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο κίνδυνος μετάδοσης παραμένει υψηλός για διάστημα έως και δύο εβδομάδων μετά.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν νιώθετε σχετικά καλά, είναι ασφαλέστερο για τους άλλους να παραμείνετε για μερικές ημέρες ακόμη σε «καραντίνα», ιδιαίτερα αν δεν έχουν υποχωρήσει εντελώς τα συμπτώματα της ίωσης.

Όσο για την επιστροφή στη δουλειά, συνιστάται τουλάχιστον 24 ώρες αφού υποχωρήσει ο πυρετός. Αν ο πυρετός έχει υποχωρήσει χάρη στα αντιπυρετικά και πάλι δεν είναι ασφαλές να βγείτε από το σπίτι.

Επιπλέον μέτρα που πρέπει να πάρετε προκειμένου να προστατεύσετε τους γύρω σας είναι να πλένετε συχνά τα χέρια σας, όταν βήχετε ή φταρνίζεστε να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντιλο ή έστω με την εσωτερική πλευρά του αγκώνα σας, και να μην μοιράζεστε προσωπικά αντικείμενα όπως ποτήρια και μαχαιροπίρουνα.Πηγή πληροφοριών: usay.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ