Γαλαξίδι: Αναβίωσαν τα αλευρομουτζουρώματα – Εντυπωσιακές εικόνες

Το έθιμο με τα αλευρομουτζουρώματα στο Γαλαξίδι αναβίωσε για μία ακόμη χρονιά. Ο λεγόμενος αλευρομουτζουρωμένος γάμος ξεκινάει από το κέντρο της πόλης με εκατοντάδες καρναβαλιστές, οι οποίοι έχουν ετοιμαστεί για την «μάχη» με το αλεύρι.

Απόκριες: Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων για το τριήμερο – 60.000 αυτοκίνητα έχουν φύγει από την Αττική

αλευρομουτζουρώματα Γαλαξίδι

Πολλοί φορούν προστατευτικά και μάσκες. Μόλις η «πορεία» του γάμου ξεκινήσει οι περαστικοί πετούν αλεύρι. Μόλις η γαμήλια πομπή φτάσει στο λιμάνι τότε ξεκινάει ο «πόλεμος» με το αλεύρι που κρατάει για ώρες εν μέσω χορού και μουσικής.

Καθαρά Δευτέρα στην Θεσσαλονίκη: Γέμισε χαρταετούς ο ουρανός στο Σέιχ Σου – Ουρά για τα σαρακοστιανά εδέσματα

αλευρομουτζουρώματα Γαλαξίδι

Η ιστορία του εθίμου

Η ιστορία του εθίμου του Αλευρομουτζουρώματος έχει τις ρίζες του στα βάθη των αιώνων, πιθανότατα στη Βυζαντινή εποχή, περίοδο κατά την οποία οι παλιάτσοι των ιπποδρόμων έβαφαν τα πρόσωπά τους. Την εποχή της ιστιοφόρου ναυτιλίας, δηλαδή από το 1840 και μετά, η γιορτή αυτή πήρε μεγάλες διαστάσεις καθώς οι ναυτικοί αποχαιρετούσαν με αυτό τον τρόπο τις οικογένειές τους.

Καιρός: Τους 22 βαθμούς Κελσίου έφτασε η θερμοκρασία την Καθαρά Δευτέρα

αλευρομουτζουρώματα Γαλαξίδι

Οι Απόκριες και ιδιαίτερα η Καθαρά Δευτέρα ήταν ιδιαίτερα εθιμικές εορτές για τη ναυτική πολιτεία του Γαλαξιδίου, καθώς ήταν ώρα για γλέντι και ξεφάντωμα. Κατά την περίοδο του Τριωδίου άναβε και μια φωτιά στις γειτονιές και σε πολλά καφενεία της πόλης τα όργανα έπαιζαν ως τις πρωινές ώρες.

αλευρομουτζουρώματα Γαλαξίδι

Το αποκορύφωμα του αποκριάτικου αυτού γλεντιού ήταν τα Γαλαξειδιώτικα κούλουμα της «Καθαράς Δευτέρας». Στο λιμάνι του Γαλαξιδίου ξεκινούσε ο αλευροπόλεμος στο οποίο λάμβαναν μέρος μόνο άνδρες και πετούσαν αλεύρι μεταξύ τους.

αλευρομουτζουρώματα Γαλαξίδι

Οι γυναίκες συμμετείχαν πολύ αργότερα. Οι επισκέπτες που δεν ήθελαν να αλευρωθούν έπρεπε να έχουν οπωσδήποτε μια μουτζούρα ή ένα σταυρό στο μέτωπο από βερνίκι παπουτσιών.

αλευρομουτζουρώματα Γαλαξίδι

αλευρομουτζουρώματα Γαλαξίδι

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ