Φωτιές: Επείγουσα έκκληση στον Πρωθυπουργό από τον Επίτιμο Πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου για λήψη μέτρων

Επείγουσα έκκληση προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη απευθύνει ο Επίτιμος Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Γιάννος Γραμματίδης για τις φωτιές που μαίνονται στην χώρα.

Ο κ. Γραμματίδης εκφράζει την οδύνη του για την καταστροφή του δάσους της Δαδιάς και των μεγάλων δασικών εκτάσεων σε Αλεξανδρούπολη, Πάρνηθα, Βοιωτία και Ασπρόπυργο και ζητεί την άμεση λήψη μέτρων.

Αναλυτικά ο κ. Γραμματίδης αναφέρει:

«κ. Πρωθυπουργέ,

Με οδύνη από την καταστροφή του δάσους της Δαδιάς, ενός από τα τρία μεγαλύτερα και ιδιαίτερα δάση της χώρας μας, «φυλασσόμενο» και «προστατευόμενο», από την απώλεια μεγάλων δασικών εκτάσεων σε Αλεξανδρούπολη, Πάρνηθα, Βοιωτία και Ασπρόπυργο, και λίγες μέρες πριν της Ρόδου  και, τέλος, από την απώλεια ανθρώπινων ζωών, ζώων και περιουσιών, ήλθε για εσάς η ώρα των μεγάλων και άμεσων αποφάσεων. Έλαχε σε εσάς ο κλήρος να ανατρέψετε μια κατάσταση εγκληματικών παραλείψεων και απραξίας πολλών δεκαετιών. Αναγκαία άμεσα μέτρα ΤΩΡΑ:

  1. Μη συστήσετε επιτροπές διερεύνησης που νομοτελειακά παραπέμπουν το θέμα στο ΠΟΤΕ!
  2. Προχωρείτε στη σύσταση Δασικής Αστυνομίας υπαγόμενης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Για την εκπαίδευση των στελεχών της αξιοποιήστε την Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας της χώρας με τις ΗΠΑ ώστε η εκπαίδευση τους να γίνει από έμπειρους Αμερικανούς εκπαιδευτές. Οι ΗΠΑ ευχαρίστως θα ανταποκριθούν.
  3. Να επεκταθεί αμέσως και στις δυνάμεις της Πυροσβεστικής η αρμοδιότητα σύλληψης υπόπτων ή δραστών εμπρησμού και να μην περιορίζεται αυτή η αρμοδιότητα μόνο στην Αστυνομία.
  4. Να εντάξετε την προμήθεια κι εγκατάσταση ηλεκτρονικού εξοπλισμού παρακολούθησης και πρόληψης πυρκαγιών σε όλα τα δάση της χώρας με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Να αναθέσατε άμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ, που έχει εμπειρία κι ευελιξία, την διενέργεια των σχετικών ταχύρυθμων διαγωνισμών προμήθειας και όχι σε Υπουργεία και άλλες υπηρεσίες που έχουν ιστορικά αποδειχθεί αναποτελεσματικές.
  5. Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης προβείτε σε έργα περίφραξης των προστατευόμενων δασών με δημιουργία ειδικών εισόδων για τους πολίτες.

Υπάρχουν και αλλά πολλά μέτρα. Ανέφερα τα ανωτέρω εντελώς ενδεικτικά. Αλλά είναι και τα σπουδαιότερα.

Σας εκλιπαρώ να αναλάβετε το βάρος αυτής της ιστορικής ευθύνης με τον ίδιο ενθουσιασμό και την αποφασιστικότητα που έχετε επιδείξει μέχρι σήμερα σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας.

Η κοινωνία πονάει σήμερα αφόρητα από την φυσική καταστροφή του φυσικού της πλούτου και απαιτεί άμεσες επεμβάσεις. Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ