Φωτιά στο Euroferry Olympia: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες και οι καταγγελίες των επιβατών – ΒΙΝΤΕΟ

Επιβάτες του πλοίου Euroferry Olympia, που τυλίχτηκε στις φλόγες ενώ έπλεε κοντά στην Ερεικούσσα, ανοιχτά της Κέρκυρας, περιγράφουν τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν από τη στιγμή που ειδοποιήθηκαν για τη φωτιά μέχρι την επιβίβασή του στις σωστικές λέμβους. Την ίδια στιγμή, οδηγοί φορτηγών που κάνουν συχνά το δρομολόγιο με το συγκεκριμένο πλοίο καταγγέλλουν ότι παρά τους αυστηρούς κανονισμούς, πολλοί συνάδελφοί τους παραμένουν στο γκαράζ μέσα στα οχήματά τους με την ανοχή του πληρώματος.

Euroferry Olympia: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες επιβατών

«Ο φόβος μας ήταν για τις μικρούλες μας, μετά είχα φόβο για τον άντρα μου και μετά για τους υπόλοιπους. Το σημαντικό είναι ότι είμαστε όλοι μαζί. Δεν έχουμε αυτοκίνητο, ούτε ρούχα. Τα χάσαμε όλα αλλά το σημαντικό είναι ότι είμαστε ζωντανοί» δήλωσε μία Ιταλίδα επιβάτης, κρατώντας στα χέρια μία από τις κόρες της, με τον σύζυγό της να προσθέτει: «Ήταν μία άσχημη στιγμή. Το σημαντικό είναι ότι είμαστε ασφαλείς. Έχασα το αυτοκίνητό μου, αλλά το σημαντικό είναι ότι είμαστε υγιείς και τώρα περιμένουμε αν δούμε τι θα γίνει. Ο εξοπλισμός ήταν πολύ καλός και οι άνθρωποι».

«Χτύπησε ο συναγερμός και μετά ακούστηκε στα ιταλικά “attenzione, attenzione βγείτε όλοι έξω”. Το πλήρωμα ήρθε και μας χτυπούσε τις πόρτες. Δεν ακούγαμε τίποτα γιατί κοιμόμασταν. » περιγράφει άλλος επιβάτης του Euroferry Olympia.

«Είμαστε ζωντανοί, είμαστε καλά. Δόξα τω Θεώ. Τίποτε άλλο. Είμαστε ζωντανοί» λέει μέλος του πληρώματος του πλοίου. «Είχε πάρα πολύ καπνό. Ηρεμήσαμε όταν “πέσαμε” στη θάλασσα» αναφέρει άλλος επιβάτης.

Καταγγελίες για τις συνθήκες ασφαλείας στο πλοίο

Οδηγοί φορτηγών που διασώθηκαν από το φλεγόμενο πλοίο παραδέχτηκαν ότι συνάδελφοί τους παρά τους αυστηρούς κανονισμούς εκκένωσης του γκαράζ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού παρέμειναν στα οχήματά τους και πιθανώς να εγκλωβίστηκαν στα αμπάρια του πλοίου.

«Έχουν καεί Έλληνες οδηγοί. Μπροστά μου πάρκαρε και κοιμήθηκε μέσα στο όχημα» κατήγγειλε ένας από τους οδηγούς φορτηγού που διασώθηκε από το Euroferry Olympia. «Τα αυτοκίνητα είναι κολλημένα το ένα με το άλλο. Δεν μπορεί να βγει ο οδηγός»

Το Euroferry Olympia με σημαία Ιταλίας είναι 27 ετών. Ναυπηγήθηκε το 1995 και διαθέτει τέσσερα επίπεδα γκαράζ χωρητικότητας 120 ΙΧ και φορτηγών οχημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, εχθές πριν αναχωρήσει το πλοίο από την Ηγουμενίτσα, τα περισσότερα φορτηγά βρίσκονταν σταθμευμένα και πιθανώς ασφαλισμένα στο υπόγειο και στο ισόγειο γκαράζ του πλοίου.

Στο καράβι δεν πάμε όλοι στις καμπίνες να κοιμηθούμε, κοιμόμαστε στα φορτηγά μας. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην κοιμούνται 10 με 20 άτομα σε κάθε δρομολόγιο μέσα στα οχήματά τους. Το γκαράζ δεν είναι κλειδωμένο. Εγώ προσωπικά δεν πάω. Κοιμάμαι στο φορτηγό μου, που κάνω κάθε εβδομάδα αυτό το δρομολόγιο » παραδέχτηκε ένας οδηγός φορτηγού.

«Η κατάσταση σε αυτά τα πλοία είναι απάνθρωπες. Τα ξέρουν στα Λιμεναρχεία της Κέρκυρας και της Ηγουμενίτσας γιατί έχουν γίνει καταγγελίες. Τα οχήματα είναι κολλημένα. Δεν μπορούμε να βγούμε από τα αυτοκίνητα. Μας λένε βγείτε από το παράθυρο» αποκάλυψε άλλος οδηγός.

Εκπρόσωπος της ακτοπλοϊκής εταιρείας διαβεβαίωσε ότι θα εξεταστούν οι λόγοι για τους οποίους βρέθηκαν οδηγοί εγκλωβισμένοι στα αμπάρια. «Αυτό προσπαθούμε να καταλάβουμε. Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους αυτά τα δύο άτομα βρίσκονταν σε σημείο που με βάση τους κανονισμούς της εταιρείας δεν θα έπρεπε να είναι. Το γκαράζ ασφαλίζει και κλειδώνει. Έχουμε και περιπολίες από μέλη του πληρώματος» ανέφερε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, εκπρόσωπος της ακτοπλοϊκής εταιρείας

Απαράδεκτες οι συνθήκες στο πλοίο «Euroferry Olympia» – Τους αφήνουν να κοιμούνται στα γκαράζ

Τις άθλιες συνθήκες στις καμπίνες του πλοίου «Euroferry Olympia», το οποίο παραδόθηκε στις φλόγες το πρωί, κατήγγειλε στον ΣΚΑΪ 100.3 ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος, Απόστολος Κενανίδης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι καμπίνες είναι πολύ μικρές, δεν έχουν την κατάλληλη θερμοκρασία για να μείνει κάποιος, έχουν ψύλλους και κοριούς ενώ και οι χώροι αναμονής είναι άθλιοι.

«Ακόμη και αν κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει την καμπίνα, από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, γιατί περιλαμβάνεται στο εισιτήριό του, δεν θα τα καταφέρει, γιατί οι καμπίνες τη συγκεκριμένη περίοδο διατίθενται στους τουρίστες», επισήμανε ο κ. Κενανίδης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι αρχές έχουν ενημερωθεί για την κατάσταση με σωρεία εγγράφων, έχει ενημερωθεί και το υπουργείο Ναυτιλίας, ωστόσο δεν έχει υπάρξει κάποια απάντηση ούτε έχει καταστεί εφικτό να γίνει κάποια συνάντηση με τον υπουργό.

«Είναι η δεύτερη φορά που γίνεται αυτό το περιστατικό από την ίδια εταιρεία μέσα σε μία επταετία. Τη μία με το Norman Atlantic και τώρα με το Olympia», σημείωσε ο ίδιος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ