Φωτιά στο Euroferry Olympia: Ελεύθεροι ο πλοίαρχος και δύο μηχανικοί – Κορυφώνεται η αγωνία για τους αγνοούμενους

Καταθέσεις για τη φωτιά που εκδηλώθηκε στο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο ”Euroferry Olympia”, κλήθηκαν να δώσουν στη λιμενική Αρχή Κέρκυρας, ο καπετάνιος και δύο μέλη του πληρώματος κατά τη χθεσινή άφιξή τους στο λιμάνι ΤΟΥ Οργανισμού Λιμένου Κέρκυρας. Σύμφωνα με τις λιμενικές Αρχές “είναι η τυπική διαδικασία που ακολουθείται μετά από αυτά τα συμβάντα”, ενώ όπως διασαφηνίστηκε, οι καταθέσεις απεστάλησαν στον Εισαγγελέα Κέρκυρας, που με τη σειρά του έδωσε με προφορική εντολή να αφεθούν και οι τρεις ελεύθεροι.

Καπετάνιος και μέλη του πληρώματος, μετά τη διαδικασία που ακολουθήθηκε μεταφέρθηκαν σε ένα από τα τέσσερα ξενοδοχεία φιλοξενίας που ενεργοποιήθηκαν για τους διασωθέντες του πλοίου.

Ο καπετάνιος και τα μέλη του πληρώματος του πλοίου ”Euroferry Olympia”, έφτασαν χθες νωρίς το μεσημέρι στο λιμάνι του ΟΛΚΕ μαζί με τους διασωθέντες με το ιταλικό σκάφος ”Gardia di Finanza” της οικονομικής αστυνομίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, (Frontex), που ήταν στο σημείο του τραγικού συμβάντος καθώς ακολουθούσε την ίδια ακτοπλοϊκή γραμμή για Ιταλία.

Euroferry Olympia

“Μάχη” για την κατάσβεση, θρίλερ με τους αγνοούμενους

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση διάσωσης, καθώς αναζητούνται 12 αγνοούμενοι, ενώ αδιάκοπα συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς στο πλοίο. Η ένταση του ανέμου στην περιοχή ίσως να έχει βοηθήσει στο να υπάρξει αναζωπύρωση της φωτιάς. Ακόμα υπάρχουν πυκνοί καπνοί, επικρατούν πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες και οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν να ανέβουν στο πλοίο για να μπορέσουν να ερευνήσουν και να εντοπίσουν τους αγνοούμενους επιβάτες.

Συγκεκριμένα, οι θερμοκρασίες σε πολλά σημεία του πλοίου έχει φτάσει τους 500 βαθμούς Κελσίου. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, όταν η θερμική κάμερα της Πυροσβεστικής εξωτερικά δείχνει 500 βαθμούς, αυτό σημαίνει ότι τα θερμικά φορτία στο εσωτερικό είναι διπλάσια, δηλ. στους 1.000 βαθμούς Κελσίου.

Οι φόβοι της Πυροσβεστικής είναι έντονοι σε περίπτωση που υπάρχουν εγκλωβισμένοι μέσα στο πλοίο, καθώς με τόσο υψηλές θερμοκρασίες η  διάσωση καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη, ενώ οι ελπίδες λιγοστεύουν όσο περνούν οι ώρες. Η προσπάθεια που γίνεται είναι να μειωθεί η θερμοκρασία προκειμένου οι άνδρες της ΕΜΑΚ να πραγματοποιήσουν έρευνες για τους αγνοούμενους σε διαφορετικά σημεία του πλοίου. Επίσης, το Euroferry Olympia, αν και δεν έχει πάρει κλίση, έχει ξεπεράσει κατά πολύ το σημείο καταβύθισης, που είναι η κόκκινη γραμμή εξωτερικά.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αυτή τη στιγμή αναζητούνται 12 άτομα, μεταξύ των οποίων τρεις Έλληνες (δύο από την Αθήνα κι ο ένας από την Κρήτη), επτά Βούλγαροι, ένας Τούρκος κι ένας Λιθουανός. Όλοι τους είναι οδηγοί φορτηγών οι οποίοι εκτιμάται ότι έχουν εγκλωβιστεί σε κάποια από τα υπόγεια γκαράζ του φλεγόμενου πλοίου.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση των τραυματιών η επίσημη ενημέρωση κάνει λόγο για 8 τραυματίες καθώς ο ένας διασώστης της ΕΜΑΚ φαίνεται πως πήρε εξιτήριο. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται ο Αφγανός τον οποίο έσωσε χθες το ελικόπτερο Super Puma του Πολεμικού Ναυτικού όπως επίσης και τον Βούλγαρο που είχε εγκλωβιστεί στο υπόγειο γκαράζ και νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο της Κέρκυρας.

Συγκλονιστικό βίντεο από τη διάσωση των δύο οδηγών

Η στιγμή που ένα Super Puma “απελευθερώνει” με σχοινί άνδρα της ΕΜΑΚ προκειμένου να κατέβει στο φλεγόμενο Euroferry Olympia και να συμμετάσχει στην προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό όσων βρίσκονται στο πλοίο, αποτυπώνεται σε ένα συγκλονιστικό βίντεο.

Είναι η ώρα που έχει οργανωθεί επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό των δύο οδηγών που βρίσκονται σε γκαράζ του πλοίου, με τους οποίους οι Λιμενικοί είχαν επικοινωνία από νωρίς.

Όπως φαίνεται στο βίντεο, οι πυκνοί καπνοί, αλλά και το σκοτάδι, έκαναν το έργο των διασωστών πιο δύσκολο.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ