Φωτιά στην Ηλεία: «Είχαν βάλει φωτιά και πριν από τρεις ημέρες» – Κάηκε το δάσος της Παλαιοβαρβάσαινας

Σοβαρές ενδείξεις εμπρησμού έχει η Πυροσβεστική στην Ηλεία, καθώς οι δυνάμεις της έχουν οριοθετήσει μεν την φωτιά, στο μέτωπο πέρα από την Σαλμώνη και στην Αρχαία Ολυμπία, ενώ το δάσος στην Παλαιοβαρβάσαινα ξανακάηκε.

Η έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής με ελικόπτερο Έρισκον, με δύο Canadair με τρία μικρότερα αεροσκάφη δεν στάθκε ικανή να σώσει το δάσος που είχε καεί το 2021. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις χρειάστηκε να διασπαστούν σε τρία σημεία, κάτι που ενισχύει τις υπόνοιες για εμπρησμο, όπως και το γεγονός ότι έγινε απόπειρα εμπρησμού στο ίδιο σημεία πριν από τρεις ημέρες.
Η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων από ξηρά και αέρα απέτρεψε τα χειρότερα, κοντά στην Αρχαία Ολυμπία, όπου ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο πυρασφάλειας του αρχαιολογικού χώρου, για προληπτικούς λόγους. Η Πυροσβεστική, έπρεπε σε 20 λεπτά να σπεύσει και στο σημείο Φαναράς, ενώ τα τρία μέτωπα απέχουν μεταξύ τους 7 -8 λεπτά με το αυτοκίνητο.

«Η φωτιά ξεκίνησε από το σημείο που πριν από τρεις ημέρες πάλι είχαμε την ίδια ώρα σχεδόν γύρω στις 1.30 πάλι απόπειρα εμπρησμού. Ευτυχώς δεν είχε δυνατούς ανέμους και την προλάβαμε», δήλωσε στην ΕΡΤ ο αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Φώτης Κωσταριάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες , η πυρκαγιά ξέσπασε σχεδόν ταυτόχρονα σε 3 κοντινά μεταξύ τους σημεία, τις περιοχές Παλιοβαρβάσαινα, Καρούτα και Φαναρά και πολύ κοντά στην Εθνική Οδό. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι αρχές προχώρησαν στην προσαγωγή ενός 65χρονου από το χωριό Μουριά. Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού αναχώρησε από την Αθήνα για την περιοχή.

«Δύσκολο το έργο να αντιμετωπίσεις 3 μέτωπα», δήλωσε ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Νίκος Ρουμελιώτης, ενώ οι φλόγες πλησίαζαν τον οικισμό της Αρχαίας Ολυμπίας, πολύ λίγα μέτρα από ξενοδοχειακή μονάδα και ελάχιστα και πάλι μέτρα από τον αρχαιολογικό χώρο.

Στην περιοχή επιχειρούν 114 πυροσβέστες με 33 οχήματα, 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων 14 πυροσβεστών από τη Μάλτα. Νωρίτερα πετούσαν 7 Α/Φ και 2 Ε/Π, ενώ στις 14:00 εκδόθηκε μέσω του 112 μήνυμα για απομάκρυνση των κατοίκων από τις περιοχές Παλαιοβαρβάσαινα, Καρούτες, Στρέφι και Σμίλα προς Αρχαία Ολυμπία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ