Φωτιά στην Ιεράπετρα: Καλύτερη η εικόνα στο πύρινο μέτωπο – Έχουν απομείνει μικρές διάσπαρτες εστίες

Καλύτερη είναι η εικόνα της φωτιάς στην Ιεράπετρα της Κρήτης που ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου (06/04). Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχουν απομείνει μικρές διάσπαρτες εστίες, ωστόσο οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της ΕΛ.ΑΣ. παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Αστυνομίας Ιεράπετρας, Ραφαήλ Γερογιάννη, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ, η σημερινή εικόνα από το πύρινο μέτωπο στην Ιεράπετρα είναι καλύτερη. «Υπάρχουν μικρές εστίες φωτιάς, τα λεγόμενα “καντηλάκια”, και ο αέρας είναι ηπιότερος. Βέβαια, αναμένεται να αυξηθεί η ένταση των ανέμων και αυτό μας ανησυχεί».

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το cretapost.gr, οι δυνάμεις είναι αντιμέτωπες με λίγες διάσπαρτες εστίες πάνω από τον Μαύρο Κόλυμπο και τον Κουτσουρά σε ορεινό κομμάτι ενώ στα υπόλοιπα σημεία υπάρχουν μόνο διάσπαρτοι καπνοί.

Όλες οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής, παραμένουν σε ετοιμότητα σύμφωνα με τον κ. Γερογιάννη. «Παράλληλα, να τονίσω ότι υπάρχει παρότρυνση να μην γίνονται άσκοπες κινήσεις κοντά στο μέτωπο. Ειδικά πάνω στα δρομάκια, άσχετα άτομα θα δυσκολέψουν το έργο της Πυροσβεστικής».

Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής

Δύο χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει στάχτη στο Μαύρο Κόλυμπο στην Iεράπετρα, όπως καταγράφονται απ’ το Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης (https://rslab.gr/) του ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας), μέχρι τις πρώτες μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου, 06/04/2024, με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων Sentinel-2.

Στις δορυφορικές εικόνες που ακολουθούν, σύμφωνα με το radiolasithi, απεικονίζεται η περιοχή πριν και μετά την πυρκαγιά, στα χρώματα του ορατού και του κοντινού υπέρυθρου. Επίσης με κόκκινο χρώμα εμφανίζεται η έως το μεσημέρι καμένη έκταση, ενώ με έντονο ροζ οι έως τότε ενεργές εστίες που κινούνταν προς το
δασάκι του Κουτσουρά.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ